Maminka.czBatole

Není kašel jako kašel. Jeho typ zásadně ovlivní léčbu. Kdy vyrazit k lékaři?

redakce 5.  11.  2019
Kašel je jedním z nejobvyklejších příznaků běžných dětských onemocnění dýchacích cest. Pro vhodnou léčbu je třeba poznat druh kašle. Zatímco někdy provází lehké nachlazení, jindy může znamenat vážnější onemocnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kašel je nejčastějším důvodem návštěvy rodičů s dítětem v ordinaci lékaře. Většina všech infekcí (u dětí právě infekční onemocnění horních a dolních cest dýchacích) je zapříčiněno viry spojenými s chřipkou, nachlazením a virózami. Děti ve školkách v průměru chytí 6–9 infekcí za rok.

Je důležité rozlišovat různé typy dětského kašle. Porozumí-li rodič tomu, co jednotlivé typy znamenají, dokáže určit, zda se jedná o symptom vážnějšího onemocnění, které vyžaduje návštěvu lékaře, nebo neškodný příznak lehkého nachlazení.

„Kašel je obranný mechanismus, který čistí dýchací cesty při onemocnění a zvýšené produkci hlenu nebo při vdechnutí cizího předmětu, například části potravy. Bývá častým příznakem onemocnění dýchacích cest,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Dagmar Böhmeová. Nejčastěji se jedná o virová onemocnění horních cest dýchacích. V tomto případě není nutné ihned navštívit ordinaci lékaře, obzvlášť u starších dětí. Kašel často sám odezní spolu s dalšími příznaky, jako jsou rýma, zvýšená teplota či škrábání v krku.

Přetrvá-li však kašel při běžném nachlazení déle než 10 až 14 dní, je nutné situaci s lékařem konzultovat,“ upozorňuje lékařka. Pokud dítě kašle ve vyčerpávajících záchvatech nebo dokonce ztíženě dýchá, je návštěva lékaře nezbytná, stejně jako při podezření na vdechnutí cizího tělesa.

Akutní laryngitida. Co dělat, když vás vyděsí štěkavý kašel a dušnost?

Druhy kašle

Kašel můžeme rozdělit na dva základní druhy – suchý, dráždivý a vlhký, produktivní kašel. Suchý kašel dítě vyčerpává, namáhá svaly břicha a hrudník a nedochází při něm k odkašlávání. Obvykle doprovází virová onemocnění. Někdy se zintenzivňuje večer, když dítě ulehne do postele. V tomto případě je vhodné podávat lék, který kašel utlumí, aby si dítě odpočinulo a vyspalo se.

Vlhký kašel zpravidla následuje po odeznění kašle suchého, protože sliznice dýchacích cest produkuje ve zvýšené míře hlen, který se v dýchacích cestách hromadí. Kašel jej pomáhá odstraňovat a vytlačovat ven. V této fázi onemocnění není dobré kašel potlačovat, ale je třeba odkašlávání naopak podporovat.

„Rodiče mohou dítěti podávat některý z volně prodejných přípravků, jako je třeba sirup ACC, které mohou být bez porady s lékařem podávány dětem od 2 let věku při onemocněních dýchacích cest, jako jsou akutní zánět nosohltanu, zánět průdušnice a průdušek,“ říká MUDr. Dagmar Böhmeová.

Suchý, nebo vlhký kašel? Díky chytré nahrávce je konečně rozeznáte  - Mojezdraví.cz

Kašel by měl postupně odeznít asi do deseti dnů. Pokud přetrvává nadále, je třeba vyšetření dětským lékařem.

6 druhů dětského kašle: Kdy panikařit a kdy zachovat klid?  

Suchý (neproduktivní) kašel

Suchý kašel provází onemocnění dýchacích cest ze začátku a během několika dní nejčastěji přechází v produktivní vlhký kašel, je také častou příčinou škrábání v krku. Suchý kašel je způsoben otokem a překrvením sliznice, je nepříjemný a dráždivý. Nejen děti, ale i dospělé pacienty značně vysiluje a omezuje. Hlen se u suchého kašle netvoří, kašel může přicházet také v záchvatech, a to nejčastěji v noci. Neproduktivní kašel může doprovázet také změna zabarvení hlasu.

Pokud podle popisu poznáte, že vaše dítě trápí suchý kašel, dbejte zejména na jeho dostatečný pitný režim. Poskytujte dítěti tekutiny v malých dávkách, ale zato pravidelně. K tlumení suchého kašle se používají antitusika, například nekodeinové antitusikum Levopront ve formě sirupu i kapek je ideální právě pro děti již od dvou let, protože na rozdíl od jiných přípravků netlumí dechové centrum. Jeho vhodnost podporuje také Prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve svém článku zabývajícím se účinností a bezpečností přípravku.

Mezi další antitusika vhodná pro děti patří například kapky Stoptussin nebo sirupy jako Humex či Silvanbio s výtažkem z lípy. K podpoře léčby můžete využít také řadu bylinných směsí ve formě čajů nebo sirupů. Místnost, kde dítě spí, často větrejte a udržujte v ní vlhký vzduch (pomocí zvlhčovače nebo mokrého ručníku) a dbejte na to, aby mělo dítě průchodný nos.

4 nejčastější druhy kašle a jak na ně? Tohle byste měli vědět!

Vlhký produktivní kašel s vykašláváním hlenu

Vlhký kašel se projevuje v pozdější fázi onemocnění dýchacích cest. Jeho příčinou jsou zejména viry a vyskytuje se nejen u klasického nachlazení, ale také u chřipky. Kašel usnadňuje odstranění nahromaděného hlenu v dýchacích cestách. Trvá-li kašel, únava a další příznaky nemoci déle než 10 dní, nevyčkávejte déle s návštěvou lékaře. U dětí je vhodné, aby na lůžku zůstávaly v polosedě, což je bude nejméně dráždit ke kašlání.

Při vlhkém kašli je potřeba zajistit dostatek tekutin a zvlhčený vzduch, stejně jako u kašle suchého. Pro léčbu vlhkého kašle se užívá dvou typů léčiv: expektorancií a mukolytik. Expectorancia podporují vykašlávání hlenu, mukolytika zajišťují snížení viskozity hlenu, mezi léčivé látky patří acetylcystein, carbocystein nebo ambroxol. K léčbě vlhkého kašle jsou určeny výrobky jako sirup Mucosolvan pro děti, Bromhexin kapky pro děti nebo Fluimucil 100 pro děti od 3 let.

Trápí vaše dítě stále rýma a kašel? Nechte mu zkontrolovat pohyblivost řasinek

Jak dítěti ulevit?

Častou příčinou kašle bývá s rýmou spojená zvýšená produkce hlenu v dýchacích cestách. Hlen při rýmě může zatékat do zadního nosohltanu a hrtanu a dráždit zde dýchací cesty ke kašli.

V této situaci pomůže zprůchodnění ucpaného nosu pomocí nosních kapek, uložení dítěte do zvýšené polohy v dobře vyvětrané chladnější místnosti (cca 18–20 °C) a zvlhčování vzduchu. Samozřejmostí je přísně nekuřácké prostředí.

Lékaře kontaktujte neprodleně v případě, že dítě:

  • má vysokou teplotou nebo (v případě dětí do 3 měsíců) i zvýšenou teplotou
  • je mladší než 3 měsíce a úporně kašle již více než několik hodin
  • má problémy s dýcháním – dýchá těžce či zrychleně nebo při dýchání slyšíme sípoty či pískot
  • vykašlává krev
  • při nádechu či výdechu vydává netypické zvuky (hvízdavé, troubivé, chrčivé, štěkavé)
  • je podezření na vdechnutí cizího tělesa
Příběh malé Máji: Vdechnutý kus mrkve léčili antibiotiky!

Prevence  pestrý jídelníček a otužování

Pokud chcete potížím spojeným s nachlazením a chřipkou předejít, zamyslete se nad možnostmi prevence u vašeho dítěte. Ale i při nejpoctivější snaze se může stát, že vaše dítě viru podlehne, obzvláště v dětských kolektivech je riziko šíření nemoci velmi vysoké. Základem odolnosti vůči virům je posilování celkové imunity organismu. Snažte se svým dětem dopřát dostatek vitamínů – nejlépe prostřednictvím čerstvého ovoce a zeleniny.

Také i tolik neoblíbené otužování je významným pozitivním faktorem ve snaze o předcházení onemocnění. Otužilci přisuzují otužování samá pozitiva, a to nejen vzhledem k nachlazení a chřipce, ale také vzhledem k alergiím a mnoha chorobám a poruchám. U dětí je však potřeba začínat s otužováním opatrně, aby nedošlo k prochladnutí.

VIDEO: Co to znamená, když má dítě štěkavý kašel? Co s tím?

Více se tomuto tématu věnuje listopadové vydání časopisu Maminka, které můžete koupit na www.ikiosek.cz/maminka.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Dětské nemoci, Kašel, Zvlhčovač, Nachlazení, Lehké nachlazení, Hlen, Suchý kašel, Kaše, Maminka, Uložení, Běžné nachlazení, Produktivní kašel, Vlhký kašel, Zvýšená produkce, Jiří Homolka, Riziko šíření, Cizí předmět, Panika, Homolka, Zdraví na Heureka.cz