Maminka.czVaše příběhy

Dětští hrdinové zachránili život kamarádovi nebo pomohli nemocné sestřenici

Markéta Novák Matějková 11.  12.  2017
Dětský čin roku minulý týden představil další hrdiny z řad těch nejmenších. Třináctý ročník projektu, se i letos nesl ve znamení příběhů dětí, které zachraňovaly život, ale také rozdávaly radost nemocným.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Slavnostního vyhlášení se účastnili rovněž již tradičně VIP patroni jednotlivých kategorií jako například Jitka Čvančarová, Jan Révai, Zora Jandová  a další.

Ve třináctém ročníku projektu Dětský čin roku, jehož partnerem je společnost Whirpool, byly oceněny skutky těch nejmenších, kteří soutěžili v jedné ze sedmi kategorií. Ocenění si tak odnesl například odvážný chlapec, jenž pomohl zachránit život zraněnému kamarádovi, nebo dívka, která věnuje svůj volný čas nemocné sestřenici. Vítězové si převzali odměny již tradičně v Brožíkově síni na Staroměstské radnici v Praze.

„V každém ročníku mě nepřestává udivovat upřímnost a odvaha, s jakou děti dělají dobré skutky. Tak jako v předchozích ročnících, i letošní příběhy přihlášené do projektu Dětský čin roku jsou nesmírně motivující a vyzařuje z nich pozitivní energie,“ říká Alžběta Suchanová, PR manažerka projektu Dětský čin roku.

Do projektu Dětský čin roku 2017 se přihlásilo přes 670 příběhů, které popisovaly dobrý skutek samotného autora či skutek jeho vrstevníků. Soutěžilo se v sedmi kategoriích: Záchrana lidského života (partnerem je ŠIK – Školní informační kanál), Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě (partnerem je Rádio Junior), Dobrý nápad, Pomoc n@ netu (partnerem je Seznam.cz) či Pomoc starším lidem, kterou zaštiťuje hlavní partner projektu, Nadace AGROFERT. O vítězích rozhodly děti prostřednictvím internetového hlasování na stránkách www.detskycinroku.cz.

Výherci Dětského činu roku 2017 získali hodnotné věcné dárky od partnerů projektu a pro svou školu také šek v hodnotě 10 000 Kč na nákup školních pomůcek. Kromě sedmi soutěžních kategorií byly předány i dvě speciální ceny Dětského činu roku.

„Jsme velmi vděční všem, kteří se zapojili a poslali nám svůj příběh. Velké díky patří i základním školám a učitelům, kteří sdílejí hlavní myšlenku našeho projektu a seznámili s ní své žáky,“ Alžběta Suchanová.

„Je pro mne vždy velkou ctí vyhlašovat vítěze Dětského činu roku. I přes svůj nízký věk umějí dělat velké věci a jejich skutky, odvaha a dobrá vůle jsou nepochybně inspirativní pro všechny, ať už jsou to jejich vrstevníci, nebo my dospělí,“ říká herec a hudebník Aleš Háma, čestný předseda Nadačního fondu Dětský čin roku, který se i letos zhostil moderování slavnostního vyhlášení.

Své role se ujali také patroni jednotlivých soutěžních kategorií – herec Jan Révai, herečka Jitka Čvančarová, zpěvačka Petra Černocká, moderátorka Lucie Křížková, modelka Lucie Hadašová, moderátorka Zora Jandová a herec Braňo Holiček. Vítězové letošního ročníku si z jejich rukou převzali ceny a vyslechli všechny oceněné hrdinské příběhy, které patroni přečetli.

Bonding i vzájemná harmonie. Jak vypadá kontaktní rodičovství v praxi?

VÝSLEDKY DĚTSKÉHO ČINU ROKU 2017

Záchrana lidského života

Jaroslav Šísl a Jiří Kadlec (12 a 11 let): Záchrana lidského života

ZŠ Prachatice

Jára pomohl svému kamarádovi Jiříkovi, který kvůli své nerozvážnosti utrpěl při pádu úraz hlavy. Jára se nedal přemluvit ke lži, zraněného kamaráda pomohl dopravit k prarodičům a řekl jim pravdu o tom, co přesně se stalo. Jiříkovi rodiče se tak rychle postarali o jeho včasné ošetření, u něhož mu byla zjištěna vážná zranění. Díky brzkému zásahu lékařů se naštěstí povedlo předejít nejhoršímu.

10 věcí, které byste neměli dětem říkat. Řekneme vám proč

Pomoc ostatním

Kateřina Kukalová (13 let): Moje sestřenice

ZŠ Kolín V.

Katka ráda tráví čas se svou sestřenicí Terezkou, která od narození trpí revmatoidní artritidou. Nemoc Terezku omezuje v pohybu a je nutné, aby užívala léky a chodila pravidelně na injekce. Katka s ní ráda tráví čas aktivitami, u kterých si Terezka procvičuje oči i ruce a podporuje ji alespoň v kreslení, které může dělat bez omezení. Nejvíc si přeje, aby se jednou její sestřenice vyléčila a mohla dělat všechny věci jako ostatní děti.

Pomoc starším lidem

Martin Kamitz (13 let): Soused Tonda

ZŠ V Domcích, Trutnov

Martin má souseda Tondu, staršího pána, kterého zná odmalička a bere ho jako vlastního dědečka. Když byl Martin malý, Tonda ho někdy i hlídal. Minulou zimu soused před svým domem upadl, zlomil si nohu a spoustu věcí už nezvládá udělat sám. Martin se mu snaží pomáhat, chodí s ním na procházky, cvičí spolu a vždy se u toho hodně nasmějí.

Kolektivní pomoc

Zuzana Krajčíková (14 let): Pomoc tancem

ZŠ Slezská Ostrava

Zuzka již od mala ráda tančí a navštěvuje lekce baletu na základní umělecké škole. V rámci vystoupení navštěvují i lázně Klimkovice, kde vystupují před těmi, kteří jsou nemocní a nemohou chodit. Tato vystoupení si Zuzka vždy moc užívá a pokaždé si připomene, jaké má štěstí, že může stát na vlastních nohou a tančit.

Pomoc přírodě

Martin Zilvar (14 let): Lýkožrout

ZŠ V Domcích, Trutnov

Martin pomohl svému dědečkovi pokácet stromy nakažené lýkožroutem. I když mu bylo mohutných stromů líto, pochopil, že je lepší je pokácet a na místo nasázet mladé zdravé stromky, aby se v lese předešlo katastrofě.

Dobrý nápad

Daniel Polach (14 let): Parlament na škole

ZŠ Slezská Ostrava

Daněk je členem školního parlamentu, který na jejich škole organizuje spoustu zajímavých akcí. Někdy jsou to oblíbené tematické dny, jindy pomoc se sbírkou peněz pro týraná zvířata nebo zapojení do charitativních akcí pro děti z nemocnic či na podporu léčby rakoviny.

Pomoc n@ netu

Patrik Vilč (15 let): Možná to není ta holka z obrázku

ZŠ a MŠ Slavkov

Patrik rád hraje hry a tráví čas u počítače, stejně jako jeho kamarádi. Když se jednomu z nich zalíbila holka, již poznal pouze přes sociální síť, Patrik mu pomohl k obezřetnosti a spolu s ostatními vypátral, že se jedná o podvodný profil s fotkou modelky. Patrik tuto zkušenost považuje za dobré ponaučení i varování pro ostatní, že ne všemu se dá na internetu věřit.

Speciální ocenění

Jan Houdek a Jan Čermín (oba 15 let): Příběhy o Vítkovi Šachteli

ZŠ a MŠ Slavkov

Oba kluci by rádi upozornili na svého kamaráda Vítka, jehož tatínek nešťastnou náhodou oslepl v čase, kdy měla jeho rodina rozestavěný dům. Vítek, i přes svůj mladý věk, vzal na sebe téměř všechny povinnosti a tátovi pomáhá ve všem. Nejen že s ním jezdí do města autobusem, chodí s ním na procházky a vodí ho domů, ale stará se i o psa, zahradu, a dokonce začal spravovat i dům, za což si u svých vrstevníků získal velký obdiv.

Nikol Harabišová (10 let): Děti dětem 2017

ZŠ Lubina

Nikol chodí do malé školy, ve které se díky nápadu jejich paní ředitelky rozhodli pomoci českým dětem v Rumunsku a uspořádali pro ně sbírku školních pomůcek. V květnu své spolužáky v rumunském Eibentálu navštívili osobně a předali jim spoustu krásných a potřebných věcí. Z výletu se pak vraceli s dobrým pocitem, že i přes svůj mladý věk mohli pomoci.

Dětský čin roku 2010
Chování a vztahy

Dětský čin roku 2010

GALERIE: Miminka jako hrdinové
Nejoblíbenější dětští hrdinové
Témata: Vaše příběhy, Nemoc, Základní škola, Lucie Hadašová, Nemo, Zac, Whirpool, Hlasování, Velká věc, Minulý týden, Oblíbené téma, Malá škola, Sociální síť, Fond, Zora, Vážné zranění, Nadační fond, Prachatice, Patro, Vůle, Speciální cena, Patron, Parlament, Krásná věc, Ostrava