Maminka.czSport

Dětství bez odrážedla? Neexistuje! Jak ale vybrat to nejlepší?

21.  3.  2019
My jsme jako děti odrážedla neznali. Většinou jsme dostali klasické kolo a rodiče nám pro začátek odmontovali pedály a šlapky. Naši potomci to mají jednodušší. Nejprve sednou na odstrkovadlo, později přejdou na odrážedlo a pak plynule přesedlají na klasické kolo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikost je při výběru odrážedla klíčová. Dítě musí ze sedla bezpečně dosáhnout na zem celými chodidly. Rozhodně se nesmí dotýkat jen špičkami. Zaprvé by se nemohlo dobře odrážet, zadruhé nemá šanci bezpečně zabrzdit a mohlo by přepadnout společně s odrážedlem do strany, což může být velice nebezpečné. Když se dítě dotýká celými chodidly, cítí se bezpečněji a nebojí se. 

Jak vybrat dětské odrážedlo? Řiďte se těmito pravidly


Odrážedla se liší ve výšce sedla, téměř všechna je mají posuvná. Důležité je kontrolovat rozsah nastavení, tedy od minimální do maximální výšky sedu. Minimální výška určuje, kdy nejdříve může odrážedlo dítě využít, maximální zase, jak dlouho ho bude moci využívat. Ideální je, aby byl rozsah co největší. Údaje o věku jsou zcela irelevantní. Odrážedlo pro děti od dvou let může často výškou nastavitelnosti odpovídat odrážedlu pro tříleté dítě. Všímejte si výšky sedla. Zkontrolujte také maximální dovolené zatížení. Při výběru je dobré, aby si dítě odrážedlo vyzkoušelo a vy jste viděli, jestli mu skutečně sedí. Také můžete změřit dítě od rozkroku k zemi a údaj pak porovnat s údaji o výšce nastavení sedla, které uvádí výrobce. 

Stejně důležité je, aby dítě dobře dosáhlo i na řídítka (u některých druhů odrážedel se dají posouvat). Musejí se pohodlně držet a být bezpečná. Dobré je vyzkoušet, jak dobře jde s řídítky zatáčet. Na konci řídítek by měly být gumové návleky zakončené zvýšeným lemem, takzvané gripy, aby dětem neklouzaly ruce. Většinou jsou gripy gumové, někdy se vyrábějí i pěnové, ale ty se rychle opotřebují a zničí. Odrážedla můžete koupit ze tří různých materiálů: kovu, plastu, dřeva. Nejlehčí odrážedla začínají na 2,5 kilogramu, nejtěžší váží přibližně 6 kilogramů. Dalším důležitým faktorem při výběru odrážedla jsou kola. Existují dva typy: nafukovací a nenafukovací (pěnová, plastová, gumová). Nafukovací kola mají jednu velkou výhodu, a tou jsou mnohem lepší jízdní vlastnosti. Stručně řečeno, s klasickými nafukovacími koly zdolá dítě jakýkoli terén, ale dítě je může píchnout. Ostatní druhy kol mají horší jízdní vlastnosti a hůře zdolávají terén. 

Dětská odrážedla a kola: Jak vybrat takové, které sedne vašemu dítěti?

Zvažte také, jestli koupit odrážedlo s brzdou, nebo bez. Menší děti budou pravděpodobně intuitivně brzdit chodidly. Brzdovou páčku, která je na řídítkách, nebudou umět zmáčknout. Ale pokud se to později naučí, bude se jim to hodit pro přechod na klasické kolo. 

Jak vybrat bezpečnou a padnoucí helmu pro děti na kolo?

Takže za nás je brzda výhodou, když se ji dítě naučí používat, ušetří to i nejedny boty. Většinou se brzdová páčka nachází na řídítkách a je buď na přední kolo, nebo na kolo zadní. Některé typy odrážedel mají nožní brzdu, která je třeba i na koloběžkách. Výhodou jsou brzdy s regulací pomocí seřizovacího šroubu. 

7 tipů, jak naučit dítě jezdit na kole. Skvělou průpravou je odrážedlo
Témata: Děti a nemoci, Dětství, Poradna pro rodiče a děti, Sport, Dětské kolo, Řídítko, Chodidlo, Jak, NEJ, Kolo, Sedlo, Výška, Odraz, Brzda, Klasické kolo, Děti, Sport na Heureka.cz