Maminka.czTěhotenství

Devátý měsíc těhotenství. Jak zvládnout nejdelší týdny do porodu?

Tereza Víchová 10.  7.  2018
Nejkrásnější období života? Když si připadáte jako chodící velryba, nemůžete spát a okolí se pořád vyptává: „Kdy už?“ Konec těhotenství totiž bývá tak trochu za trest.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli může mít nějaký měsíc víc než 31 dní, je to ten poslední těhotenský. Samozřejmě ne reálně, ale pocitově. Málokteré z nás se totiž poštěstí zůstat svěží až do finiše a užívat si těšení na miminko až do samotného porodu.

A když je po ukončeném 38. týdnu jasné, že už je donošené, jela byste nejradši do porodnice hned. Nastává totiž nejdelší období smíšených těhotenských pocitů – strachu, těšení i očekávání. A hlavně, aby to už bylo!

VAŠE TĚLO V 9. MĚSÍCI

Břicho je něco, co momentálně už příliš nepoznáváte. A jestli byly vaše fotky ze sedmého měsíce k chlubení, teď už se nemůžete dočkat konce. Zavázat si tkaničku nebo se ohnout s vysavačem? Nadlidský výkon.

Nevíte, jak si lehnout, a do vany už si raději nesedáte, protože byste se nemusela zvednout. Postel si zkuste vystlat polštáři, ideální je polštář kojicí. Jeden si můžete dát pod kolena a druhý pod bříško.

Máte potíže s dechem? Ne, do schodů nesupí parník, to jen jdete s nákupem. Neobviňujte se, že nemáte kondici – vaše srdce a plíce musejí teď pracovat za dva a rychleji. Navíc rostoucí děloha se postará o to, že jiné orgány se „krčí v koutku“.

7 triků jak vyvolat porod, když se miminku nechce na svět...

Zmenší se tak i prostor pro vzduch proudící do těla. Těšte se proto na chvilky po porodu, kdy se zhluboka nadechnete, a ke konci těhotenství vyzkoušejte dechová cvičení nebo jógu.

A co další trápení, oteklé nohy? „Já jsem šla do porodnice v sandálech, které jsem navlékla jen na prsty a dál už to nešlo, jak jsem měla nohy oteklé,“ vzpomíná pětatřicetiletá Markéta.

„A z porodnice jsem v těch botách v pohodě odešla a padly mi jako dřív.“ Naštěstí se nemusíte bát, své kotníky zase najdete. Ulevujte si chladnou vodou a nohy dávejte často nahoru, to jim uleví. Pomohou i jemné masáže.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Od těhotenství k porodu, Pánevní dno, Masáže, Těhotenský kalendář, Plíce, Horní polovina, Nejdelší týden, Poslední fáze, Jemná masáž, Větrov, Chlubení, Rostoucí břicho, Záda, Stejný termín, Murphy, Váš psychika, Měsíc, Věrný společník, Přírůstek, Děložní hrdlo, Zdraví na Heureka.cz

Video