reklama

Dezerty plné ovoce

Milujete jahody, maliny, borůvky a další chutné poklady z lesa či zahrady? Pokud ano, připravte z nich sladkou tečku po letním rodinném obědě.

Křehký koláč s citrónovým krémem

1 kulatá forma o Ø 26 cm, 40 minut + odležení

Potřebujeme: Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, sůl; Náplň: 300 ml smetany 33%, 3 vejce, 3 žloutky, 120 g krupicového cukru, 1 citron, 200 g ostružin 

Nakrájené máslo propracujte s moukou, cukrem, solí a vejcem. Těsto nechte ve fólii 30 minut odležet v chladu. Pak ho rozválejte a vyložte jím dno formy. Vidličkou propíchejte a předpečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.

Smíchejte smetanu, vejce, žloutky, cukr a vymačkaný citron. Nalijte na předpečený koláč a pečte 30 až 40 minut na 140 °C. Před podáváním ozdobte ostružinami. 

Klepněte pro větší obrázek

Kynutý koláč s malinami a borůvkami

12 porcí / 50 minut + kynutí 

Potřebujeme: Těsto: 250 ml plnotučného mléka, 42 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli; Náplň: 200 g malin, 200 g borůvek; Drobenka: 50 g másla, 100 g krupicového cukru, 100 g polohrubé mouky, Na potření: 50 g másla, 2 cl tuzemáku 

Do mísy dejte teplé mléko, droždí, trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky, zbytek cukru, máslo a sůl. Zapracujte mouku, až vznikne vláčné těsto. To nechte hodinu kynout. Pak ho dejte na plech s pečicím papírem a okraje potřete vejcem.

Ovoce rozprostřete na koláč a posypte drobenkou. Pečte na 180 °C asi 35 minut. Po upečení potřete okraje rozpuštěným máslem s rumem.

Náš tip: Na tento skvělý nadýchaný koláč můžete využít také další úrodu ze zahrádky, třeba rybíz, ostružiny nebo jahody. 

Klepněte pro větší obrázek

Piškotový dort s jahodami a krémem

1 dortová forma, 70 minut

Potřebujeme: Piškot: 250 g změklého másla, 180 g moučkového cukru, 5 vajec, 250 g hladké mouky, 6 g prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr; Náplň: 250 ml smetany ke šlehání 50 g moučkového cukru, 250 g měkkého plnotučného tvarohu, 1 lžička vanilkového extraktu, 250 g jahod

Máslo vyšlehejte s cukrem, postupně přidávejte vejce a prosátou mouku s práškem do pečiva i vanilkovým cukrem a promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem a vlijte těsto. Pečte na 160 °C asi 50 minut. Nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s cukrem, tvaroh s vanilkovým extraktem a vmíchejte do šlehačky. Polovinu krému namažte na rozříznutý korpus, druhou navrch. Ozdobte jahodami. 

Pusinky s červeným rybízem 

12 kusů, 95 minut

Potřebujeme: Pusinky: 100 ml bílků, 150 g krupicového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 50 g moučkového cukru; Omáčka: 200 g červeného rybízu, 50 g krystalového cukru

Bílky šlehejte s polovinou krupicového cukru v horké vodní lázni asi 5 minut. Odstavte, přidejte zbylý krupicový cukr, citronovou šťávu a vyšlehejte na pevný sníh. Nakonec vmíchejte prosátý moučkový cukr. Hmotu naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a na plechy vyložené pečicím papírem nastříkejte pusinky. Pečte v předehřáté troubě na 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypněte a nechte dosušit.

Do kastrůlku dejte 100 g rybízu a 50 g cukru a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Vychladlé pusinky na talíři polejte omáčkou a ozdobte větvičkou rybízu. 

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Žijete velmi rychle, takže není divu, když začínáte mít pocit, že vám spousta věcí uniká. Nebylo by od věci se na chvíli zastavit a…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama