Maminka.czChování a vztahy

Diagnóza „nezralý otec“

Martina Machová 31.  3.  2015
Dle některých psychologů stále přibývá tzv. nezralých otců. Mužů, kteří jsou v rodině spíše dalším odrostlejším dítětem, než otcem a skutečným mužem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná si vybavíte nějaký rozhovor dvou žen, třeba kamarádek, které si v soukromí, bez přítomnosti mužů napůl s úsměvem a napůl s hořkostí povídají: „Vždyť víš, rodila jsem sice jen dvakrát, ale děti mám tři. Jednomu jsou 4, druhému 6 a třetímu 38.“ Variací na podobné hovory je bezpočet. Ženy, které si takto povídají, bývají často velmi vyčerpané a unavené.

Hlavní znak „nezralého otce“

„Nedozrálí tátové se obzvláště projeví tehdy, kdy je zapotřebí děti ukáznit,“ tvrdí Steve Bidulph, známý rodinný terapeut a klinický psycholog. Představte si třeba situaci, kdy připravujete oběd; krájíte, mícháte, ochucujete, zachraňujete – a za vašimi zády se hlučně dohadují a perou vaši „miláčci“ a dřímá muž.

Jste přesycená pachy, syčením papiňáku, bubláním polévky, křikem, hlukem a neustálými dotazy, když už bude „oběéééd“? Po několika vlídných odpovědích a návrzích na užitečnější a zábavnější činnosti vám dojde trpělivost a cosi rázně a autoritativně zakřičíte. Děti ztichnou, muž se probere a vám se přitíží; najednou po boku nemáte spojence-muže-otce, ale kohosi, kdo začne děti hlasitě obhajovat a vás srážet…

Nezralý otec žárlí na děti

V ideálním případě by se měli muž a žena ve výchově doplňovat, je úplně přirozené, že nemusí mít na výchovu vždy naprosto identický názor, což je však naprosto nevhodné řešit ve vypjaté situaci a před dětmi. Navíc způsobem, kdy je partnerka srážena, ztrapňována a zpochybňovány její kompetence.

Dalším znakem nezralého otce je, že skrytě, nebo zcela zjevně žárlí na vztah matky s dětmi. Někdy ho to vede do silné opozice, jindy se snaží být mateřštější než matka. Za vším je nejen rodičovská nezralost, ale možná i nejistota v sebe sama, pochybnost o své otcovské roli.

„Malí mužové“? Nikoliv, klidně šéfové firem!

To, že je otec označen jako „nedospělí“ ve svém chování v rodině, ke své ženě i k dětem, naprosto neznamená, že bude i profesně neúspěšný – zde neplatí naprosto žádná úměra! Bidulph o tzv. nezralých otcích říká: „Ať už ve velkém světě vykonávají jakkoliv náročnou práci, nebo se těší jakkoliv velké úctě, když přijdou domů, změní se v jedno z dětí. A pro jejich partnerky je to nesmírná zátěž.“

Shrnutí: Jak to vidí odborník a muž

Australský klinický psycholog a rodinný terapeut Bidulph ve své skvělé knize Výchova kluků tvrdí: „Ženy nechtějí mít doma místo manžela další dítě, chtějí mít doma muže. A tím se nemyslí nějaký svalnatý gladiátor, nýbrž někdo, kdo jim bude stát po boku a bude jim pomáhat řešit, co je potřeba.“  Zní to jednoduše? Ano, teoreticky to jednoduché je, praxe však bohužel poněkud pokulhává…

Témata: Chování a vztahy, Otec, Papiňák, Bublání, Diagnóza