Maminka.czZdraví

Diagnóza zamlklé těhotenství, jak se s tím vyrovnat?

Zuzana Labudová 11.  9.  2014
Těšíte se na miminko, jenže pak najednou rána. Miminko se nevyvíjí tak jak by mělo. Diagnóza – zamlklé těhotenství, pro vás může být skutečným šokem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samovolný potrat, který bezpečně poznáte a zamlklé těhotenství, které vůbec nezpozorujete. Že něco není v pořádku zjistí gynekolog až při rutinní kontrole. Takových případů je podle odhadů až třetina ze všech gravidit a kromě negativního pohledu, který je u budoucích rodičů natěšených na přírůstek do rodiny docela pochopitelný, je zde i pohled pozitivní.

Pokud se totiž příroda takto rozhodne, obvykle s embryem nebylo něco v pořádku a rodiče by – nebýt zamlklého těhotenství – za pár týdnů museli řešit složitou otázku, zda přivést na svět dítě s handicapem nebo graviditu ukončit. Proto je zřejmě samovolné ukončení těhotenství tou lepší variantou.

Některé z nás se po první obrovské, avšak předčasné radosti z těhotenství poučily a novinku už neoznamují dříve než po uplynutí prvního trimestru. Zamlklé těhotenství se totiž docela často objevuje také u zcela zdravých žen...

Na otázky odpovídal vedoucí lékař gynekologie a kliniky asistované reprodukce GYNEM v Praze Milan Mrázek.

Jak poznáme zamlklé těhotenství?

Zamlklé těhotenství se ve většině případů nemusí subjektivně ani klinicky nijak projevit. Do určité míry podezřelým příznakem může být špinění nebo slabé zakrvácení. Žádné bolesti obvykle nebývají. Některé senzitivní ženy na sobě mohou vnímat změny, jako je ochabnutí napětí v prsou.

Příznaky zamlklého těhotenství

V kalhotkách se může objevit mírné špinění nebo krvácení, není to však pravidlem. Navíc většina těchto projevů se ukáže být pro těhotenství zcela bez nebezpečí.

Bolesti může žena pociťovat v podbřišku, je to však spíše výjimečné, respektive většina bolestí v podbřišku v počátcích těhotenství souvisí s rozpínáním dělohy a rozvolňováním vazů kvůli rostoucímu plodu.

Silnější výtok se objevuje u mnoha těhotných žen. Způsobuje ho hormonální nerovnováha, proto jej rovněž nelze přímo spojovat se zamlklým těhotenstvím. Neobávejte se se tedy, pokud se potýkáte s tímto problémem.

Těhotenské příznaky, jako například nevolnosti, zvracení a napětí v prsou, někdy vymizí. Tyto příznaky se ovšem neobjevují u všech žen, takže pokud jste na začátku těhotenství a netrpíte jimi, neznepokojujte se.

Nic se neděje, a to představuje poslední, bohužel však velmi častou možnost. Odumření plodu totiž ve většině případů nenasvědčuje vůbec nic, takže se o něm rodiče dozvědí až na pravidelné kontrole u lékaře.

A jak se tedy určuje tato nepříjemná diagnóza?

Dříve používaným diagnostickým postupem bylo sledování hladin tzv. těhotenského hormonu hCG v krvi. Nicméně jednoznačný postup k diagnostice zamlklého těhotenství v současné době představuje provedení transvaginálního ultrazvukového vyšetření, při kterém se v děložní dutině prokáže gestační váček s embryem, v němž není patrná srdeční akce, nebo není možné v gestačním váčku embryo prokázat a jedná se o tzv. afetální plodové vejce.

Co je nejčastější příčinou tohoto stavu?

Nejčastěji to bývá abnormální počet chromozomů plodu, a to následkem náhodné chyby u vajíčka, spermií nebo embrya v jeho nejčasnějším stadiu vývoje. U zcela zdravých žen tyto omyly přírody nastávají ve třech procentech případů. Jestliže ale ženy nebo jejich partneři mají abnormální nálezy genetického vyšetření (tzv. vyvážené translokace), může být výskyt těchto abnormit ještě vyšší.

Rady jak se s tím poprat

  1. Konzultujte. Cítíte v počátcích těhotenství příznaky, které by mohly naznačovat, že vaše těhotenství je v ohrožení? V okamžiku, kdy je vám špatně, cítíte tupou nebo naopak intenzivně bodavou bolest v podbřišku, špiníte či prudce krvácíte, okamžitě jeďte do nemocnice (nebo si zavolejte rychlou pomoc). Tam by vám měli lékaři provést kontrolu na UZV a sdělit diagnózu. Navíc: Pokud se vyskytne nějaký problém, bude možné ho začít řešit hned. A to je v takovém případě velmi důležité, hraje se skutečně o čas.
  2. Nebojte se. Máte za sebou první zamlklé těhotenství? Počkejte tři až šest měsíců a pokuste se o další graviditu – s největší pravděpodobností to napodruhé vyjde. Gynekologové se shodují, že příčiny většiny zamlklých těhotenství jsou nejasné a že tedy nehrozí, že by se stejná konstelace negativ musela nutně opakovat i při vašem dalším těhotenství.
  3. Zkuste znovu. Už jste prodělala dvě zamlklá těhotenství? Zachovejte se stejně a zkuste se odpoutat od strachu a černých myšlenek – většinou to napotřetí bude dobré. Můžete vyhledat pomoc psychologa. Není to žádná hanba, psychickou vyrovnanost k otěhotnění potřebujete. Je to polovina úspěchu.
  4. Ptejte se proč. Právě jste prošla zamlklým těhotenstvím potřetí? Není nač čekat, objednejte se k lékaři a žádejte podrobné vyšetření, které by mohlo odhalit příčinu opakovaného nezdaru. V případě opakování lze pečlivou prohlídkou stanovit diagnózu a určit, co vám komplikuje první trimestr těhotenství.
  5. Zabavte se. Stále se nemůžete zbavit myšlenek na předchozí nezdary? Snažte se nějak rozptýlit a myslet na něco jiného, především neviňte z nezdaru sebe. Požádejte o podporu blízké, zkuste nějakého nového koníčka, odjeďte na dovolenou, začněte se učit cizí jazyk... Je velice důležité, abyste nemyslela jen na své trápení. Vyčistěte si hlavu.

(Více o zamlklém těhotenství si můžete přečíst v časopise Maminka 9/2014)

Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Plodové vejce, Srdeční akce, Podrobné vyšetření, Jak, Hanba, Gestační váček, Hormonální nerovnováha, Diagnóza, Genetické vyšetření, Mírné špinění, Zamlklé těhotenství, Zdraví na Heureka.cz