Maminka.czZdraví žen

Diastáza se objevuje hlavně po druhém porodu. Jak se zbavit rozestupu břicha?

Povislé bříško a hluboká mezera táhnoucí se od hrudníku až po pupík. Rozestoupení břišních svalů neboli diastáza trápí řadu žen. A nejde jen o problém estetický, ale často i zdravotní. Řešit se samozřejmě dá operativně, jde ale o velký zákrok. Ve většině případů přitom mohou pomoci speciální cviky, díky nimž se svaly vrátí do původního stavu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako diastáza se označuje přirozené rozestoupení břišních svalů v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku. Nejčastěji k němu dochází v těhotenství, kdy se břišní svaly rozestoupí, aby vytvořily místo pro rostoucí plod. Při diastáze se svalové tkáně, které obvykle drží břišní svaly na svých místech, protáhnou a oslabí, takže se svaly mohou od sebe oddělit a vytvořit mezery. Tento stav vede k celé řadě problémů. Kromě vizuálního, kterým je na pohled velké vypouklé břicho, s diastázou souvisí také bolesti zad, křeče nebo třeba stresová inkontinence.

Diastáza je přirozený proces související s těhotenstvím, po porodu by se měla břišní stěna vrátit do původního stavu. Pokud se tak ale nestane, nejedná se pouze o anatomický rozestup břišních svalů, ale rovněž o jejich špatnou funkci,“ uvádí plastický chirurg doc. MUDr. Ondřej Měšťák z pražské Nemocnice Na Bulovce a upřesňuje, že jde o problém především žen po porodu. Nicméně diastáza se může vyvinout i u mužů a  taky u žen, které ještě nerodily, ale břišní svaly nějakým způsobem přetěžují. Ať už nevhodným cvičením, špatným držením těla nebo náhlým nárůstem váhy.

FOTOGALERIE: To sedí! Mateřství přesně tak, jak vypadá doopravdy

Vypadá vaše bříško, jako byste byla těhotná?

Diastáza je rozestup břišních svalů. Přímý břišní sval je uzavřený ve vazivové pochvě, kterou tvoří šikmé a příčné svaly. Jedná se o podélný sval, který ohýbá naši přední část těla a zároveň nás pomáhá držet vzpřímené. V těhotenství se s rostoucím bříškem pravá a levá strana oddělí a vznikne mezera. Vazivo jednoduše neudrží to, co má, ale to je normální věc. Představte si, jak se do celého vašeho těla musí za pár měsíců vměstnat průměrně 12 až 15 kilo navíc,“ vysvětluje trenérka Lucie Luksová. V bříšku zůstává mezera, která se obvykle táhne od hrudní kosti až k pupíku. A teď se hraje o to, kdy se všechno vrátí do původního stavu (anebo taky ne).

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Na videoportálu o cvičení, zdraví a výživě s názvem KONDICE.CZ najdete stovky lekcí jógy, fyzioterapie a posilovacích programů od profesionálních trenérů vhodných pro ty, které trápí diastáza, ale i pro všechny, kteří chtějí něco udělat pro svoji kondici. Zaregistrujte se, vyberte si plán a získejte přístup ke všem lekcím ZDE >> 

Proč se diastáza objevuje čím dál častěji?

Diastáza po porodu je čím dál běžnější jev. Jedním z důvodů je fakt, že ženy dnes obecně moc necvičí, upadá klasická tělovýchova a fyzická stránka věci. Druhým extrémem jsou ty, které cvičí třeba i příliš, ale vše je zaměřené jen na estetiku. Zdraví, které s ní také souvisí, je na 90 % spíš zapomenuté,“ podotýká Lucie Luksová. I když se tedy honíte za super postavou, můžete dělat spoustu chyb. A na poporodní diastázu si nepřímo „zadělat“ špatným posilováním bříška. Těla si často „huntujeme“ špatným zvedáním, ohýbáním a další „údržbou“ našich ratolestí. A děti míváme často třeba už rok po sobě – tělo se tedy nestihne dát do pořádku.

Břicho po šestinedělí

Že máte pár týdnů po porodu břicho jako v pátém měsíci, je naprosto běžné. „Normální doba, kdy se mezera mezi svaly zacelí, je kolem 6 až 8 týdnů,“ upřesňuje Lucie Luksová. Vybavuji si zděšení svého manžela, když navštívil kamarádku dva měsíce po porodu a domů přijel se slovy: „Já jsem si říkal, jestli jí v tom břiše ještě jedno miminko nezapomněli.“ Dobrý důvod k depresi, když jste se druhou půlku těhotenství těšila na své staré dobré džíny, a přitom stále oblékáte ty příšerné těhotenské kalhoty s nápletem v pase.

„Větší riziko vzniku diastázy mají především prvorodičky, které nikdy necvičily,“ shrnuje Lucie Luksová: „Žena má povolené svaly a vazivo není tak silné a elastické, aby je dostalo zpět na své místo.“ Další rizikovou skupinou jsou maminky, které už mají doma batole a od prvního porodu třeba neuplynula dlouhá doba. Často se stává, že se ženě po prvním porodu břicho vrátí k normálu relativně rychle a problém se objeví po druhém těhotenství. Především, když je mezi porody krátká doba, žena má hodně plodové vody nebo čeká dvojčata.

Menstruace po porodu. Co od ní čekat a jak se může změnit? Tohle vás asi překvapí!

Prevence diastázy pro bezdětné

Nejlépe ještě před těhotenstvím (nebo hned po jeho zjištění) si najděte zkušeného trenéra. „Všechny vhodné cvičební techniky zahrnují správné dýchání,“ říká trenérka. „V tom pomáhá bránice, je to taky sval, který se musí posilovat. Cvičit technicky správně není vůbec jednoduché, spousta žen třeba cvičí břicho, a ani po čase nevidí žádné výsledky.“ Hledejte raději někoho se zkušenostmi s těhotnými. Může to být i fyzioterapeut a musíte si vzájemně „sedět“. S ním budete pracovat na celém těle, hlubokém stabilizačním systému. Připravíte se tak nejlépe na porod a týdny po něm včetně zmírnění rizika vzniku diastázy.

Otestováno: Zhubla jste, ale břicho vám po porodu zůstalo? Možná máte diastázu

Prevence diastázy pro matky

Batole asi stokrát denně zvednete ze země, ohnete se k němu a v noci třikrát vyletíte z postele, když se vzbudí. A k tomu vám roste další těhotenské bříško. Jaké děláte chyby? Ohýbáte se k dítěti z výšky, nebo jdete automaticky do dřepu? První varianta je špatně. Vstáváte z postele do rychlého sedu, nebo přes bok? I tady je první popsaná možnost chybou. A s dalším bříškem je to živné pole pro vznik diastázy. „Kvůli špatným pohybovým stereotypům si můžete tzv. zafixovat rozestup břišní stěny, a bude tak těžší vrátit přímý břišní sval zpět,“ objasňuje Lucie Luksová. A přidává tipy, co a jak dělat správně. Každé ráno (i kdykoli jindy) vstávejte z postele přes bok, abyste nepřetěžovala přímý břišní sval.

Po porodu je vstávání to nejčastější, co děláte, mezi častým kojením se totiž snažíte co nejvíce odpočívat a ležíte. Správně zvedejte batole – nezaklánějte se, ideálně jděte vždy do dřepu. I ten má svá pravidla – kolena by neměla dosahovat přes kotníky, všude by měly být pravé úhly.

Jak dostat bříško po porodu do formy?

Jak poznáte, že máte diastázu?

Jedním z nejčastějších způsobů je snadné samovyšetření pomocí prstů. Lehněte si na zem a natáhněte obě nohy, potom je zvedněte pár centimetrů nad zem. Pokud se vám na břiše udělá tzv. „stříška“, máte diastázu. Diastáza je nejčastěji řešena operačně v rámci tzv. abdominoplastiky. Při této operaci se odstraňuje nadbytek kůže po porodu, případně po redukci váhy, a následně se svaly břišní stěny sešijí zpět k sobě. Samotné sešití však neřeší nefunkční svaly břišní stěny, takže je tento výkon často ne zcela efektivní. Navíc se jedná o nejrizikovější operaci ze všech výkonů estetické chirurgie, co se týká celkových operačních rizik.

„Paradoxní je, že lze tento problém řešit zcela bez operace. Vzhledem k tomu, jak často se lékaři s touto diagnózou setkávají, je až s podivem, jak málo vědí o konzervativní, tedy neoperační možnosti terapie diastázy, která může dosáhnout mnohem lepších výsledků než samotná operace. Problém je, že ji neumí každý fyzioterapeut. Když jsem ale viděl výsledky u některých pacientů po několika týdnech, nechtělo se mi věřit, jakých pokroků mohou rehabilitací dosáhnout,“ říká MUDr. Ondřej Měšťák.  

Nové typy rehabilitace zahrnují hlavně změnu nesprávných pohybových stereotypů, uvolnění zkrácených svalových skupin a naopak posílení svalů oslabených, aktivaci hlubokého stabilizačního systému, práci se svaly pánevního dna. To všechno vede ke zpevnění břišní stěny. Jedna z metod, které fungují, je metoda Correct Body System a její autorkou je fyzioterapeutka Monika Šrenkelová.

Inkontinence: Zahoďte stud, raději posilujte pánevní dno!

Cvičte a vydržte

I když budete dělat možné i nemožné, diastáza se může po porodu objevit. Jestli se vaše bříško po uplynutí osmi týdnů nestáhne do původních tvarů (nebo je nebude ani připomínat), začněte vše řešit. A čím dříve, tím lépe. „Cvičení bude nutné dlouhodobě a aspoň zpočátku nebude moc příjemné,“ uzavírá Lucie Luksová. „Trenér bude maminku nutit do věcí, na které není zvyklá a provést je správně může být vyčerpávající.“ Vydržet! Takové bude vaše heslo při cestě za hezkým bříškem.

Které cvičení je prevencí diastázy?

Základem je kvalitní trenér, který má zkušenosti s těhotnými. Osvědčuje se cvičení podle Ludmily Mojžíšové nebo SM systém (sestava cviků podle MUDr. Richarda Smíška). Tyto cviky upevňují celý svalový řetězec a pevnost našich břišních svalů. Jsou tak dobrým východiskem pro cvičení v těhotenství.

Jak předejít vzniku diastázy?

  • LEHNĚTE SI TAK, abyste měla na zemi celá záda včetně bederní páteře, kyčle, kolena a kotníky tvoří pravý úhel .
  • ZPEVNĚTE pánevní dno, s výdechem tlačte pupík proti páteři.
  • HLAVA JE uvolněná, v prodloužení páteře (můžete si udělat tzv. druhou bradu).
  • NADECHNĚTE SE do břicha, držte ramena na zemi a lopatky odtáhněte od sebe a přilepte na zem, snažte se tak udržet po celou dobu cviku.
  • PŘI NÁDECHU nezvedejte hrudník.
  • RUCE nechte volně položené ve spodní části bříška a prsty kontrolujte zapojení svalů. Při pohybu je celá páteř na zemi a nesmí se nadzvedávat.
  • S VÝDECHEM nadzvedněte jednu nohu a s nádechem ji vracejte zpět do původní pozice.

Video: Po porodu znovu do formy: Video návod na 6 jednoduchých cviků!

Jak dostat bříško po porodu do formy?
Poradíme: Jak vyzrát na strie a získat po porodu zpět ploché bříško
Poporodní pás vám pomůže vrátit bříško rychleji do formy
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Jen pro maminku, Zdraví žen, Pánevní dno, Bříško po porodu, Cvičení, Diastáza, Trenér, Povolený sval, Pevnost, Video návod, Dlouhá doba, Sestava, Ondřej Měšťák, Cvik, Porod znovu, Levá strana, Sval, Plodová voda, Ploché bříško, Řetězec, Zdraví na Heureka.cz