Maminka.czZdraví

Dieta, hodnoty glykémie, velikost miminka... Přečtěte si vše o těhotenské cukrovce

Většina těhotných maminek si v případě, že je netrápí žádné zažívající obtíže, které jsou typické především pro první trimestr, užívá těhotenství i z toho důvodu, že se nemusí nijak omezovat v jídle. To však platí jen v případě, že jim lékaři nediagnostikují gestační diabetes neboli těhotenskou cukrovku. Jaká omezení s sebou toto „onemocnění“ přináší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stejně jako téměř ve všech směrech týkajících se těhotenství, i kolem těhotenské cukrovky koluje celá řada mýtů. Jedním z nich je například to, že si maminky vyčítají, že kdyby nejedly sladké, tak by cukrovku nedostaly. To je ovšem velký omyl.

Cukrovka by se totiž u nich objevila i tak. Jak mi vysvětlil diabetolog Michal Scheinost z FN v Motole, zdravý organismus si umí se sladkostmi poradit. Zjednodušeně řečeno, jedná se o metabolickou poruchu, jejímž projevem je zvýšená hladina cukru v krvi neboli glykémie. Ta je způsobena kombinací snížené citlivosti tkání v těle na působení inzulínu a nedostatečnou schopností slinivky reagovat na zvýšenou potřebu inzulínu v těhotenství.

Jak se stravovat při těhotenské cukrovce?  

Z průzkumů vyplývá, že těhotenskou cukrovkou trpí 2 – 3 % těhotných maminek. Dobrou zprávou je, že většinou po porodu zmizí. I přesto ale musí i po porodu maminky docházet na diabetologii na kontroly. Obecně se říká, že ženy s těhotenskou cukrovkou mají již zvýšený předpoklad, že v budoucnu získají cukrovku 2. typu. To ovšem záleží na mnoha faktorech. Ze všeho nejdůležitější je životospráva, optimální váha a samozřejmě dědičnost.

Projevy těhotenské cukrovky

O tom, že zrovna vy trpíte těhotenskou cukrovkou, nemusíte mít ani páru.  Na problém může upozornit s předstihem test na cukr v moči, který se provádí při každé těhotenské prohlídce, nebo krevní testy. Ovšem nejčastěji se první příznaky těhotenské cukrovky objevují na konci druhého trimestru, kdy se mezi 24. – 28. týdnem těhotenství provádí tzv. OGTT neboli orální glukózový těhotenský test.

Ten by měl ošetřující gynekolog doporučit každé těhotné ženě v rámci běžné předporodní péče. Testování na gestační diabetes spočívá ve vypití glukózy rozpuštěné ve vodě a následného vyšetření hladiny krevního cukru formou krevních odběrů. První odběr probíhá nalačno a další dva po hodině a po dvou. Pokud patří žena do rizikové skupiny a je existuje větší šance, že by mohla gestačním diabetem onemocnět, provádí se tento test dříve, obvykle v 16. – 18. týdnu těhotenství.

Nepropadejte panice

Tak tato slova napadnou nejednu maminku, které lékař oznámí, že u ní byla zjištěna těhotenská cukrovka a je třeba navštívit diabetologickou ambulanci. Stejně jsem na tom byla i já, jelikož jsem se mylně domnívala, že tento druh cukrovky je záležitostí spíše korpulentnějších maminek a mě se netýká.

Vzhledem k tomu, že mi nebyla u předchozích dvou těhotenství cukrovka diagnostikována a myslela jsem si, že váhu mám naprosto optimální, stejně jako si nemohu stěžovat na nedostatek pohybu a zdravou stravu, byla jsem z výsledků lehce v rozpacích.

Těhotenská cukrovka: Víte, co to pro vás znamená?

Ty byly však o dost větší, když jsem navštívila diabetologickou poradnu, kde vyvrátili mé představy o tom, jak bude stačit vynechat sladké. Místo toho mě vybavili glukometrem, testovacími proužky a sdělením, jakým způsobem si budu počítat sacharidy, které mám rozděleny do šesti denních porcí.

První dny jsem byla na pokraji zoufalství. Naprostá změna jídelníčku mě ničila. Na to, že bych si dala na snídani jogurt s ovesnými vločkami jsem mohla zapomenout, stejně jako na vánočku s máslem. Místo toho jsem si odvažovala mini porce, které byly srovnatelné s těmi, které jsem připravovala pro téměř dvouletého syna.

Jste v rizikové kategorii?

Za rizikové faktory pro těhotenskou cukrovku je totiž považována obezita, věk nad 25 let, diabetes v rodinné anamnéze, těhotenská cukrovka v předchozím těhotenství, opakovaný samovolný potrat, porod mrtvého plodu, předchozí porod plodu nad 4 kg nebo cukr v moči na začátku těhotenství.

 

Čím více rizikových faktorů se u ženy vyskytuje, tím logicky i stoupá riziko gestačního diabetu. Ovšem ani to, že nespadáte do žádné kolonky, neznamená, že se vám těhotenská cukrovka vyhne obloukem. 

 

Na prvním místě je starost o miminko

Maminky, které odchází z diabetologie vybavené jídelníčkem a glukometrem, budou mít možná po prostudování sacharidů v jednotlivých potravinách slzy na krajíčku. Ze dne na den budou muset ze svého jídelníčku vypustit tzv. rychlé cukry, tedy všechny potraviny obsahující řepný cukr.

Bez cukru by ovšem naše tělo nemohlo fungovat, a tak je potřeba jej dodávat v podobě polysacharidů neboli pomalých cukrů, po kterých hladina cukru v krvi stoupá pomaleji.  Přestože to vypadá, že se nejedná o žádnou tragédii, tak ty z vás, které si ke snídani s chutí dopřávaly sladké kaše, mléčné výrobky nebo koláče, budou ze začátku dost trpět. Motivací k povinnému dodržování diety je však vyvíjející se miminko v bříšku. To by v případě nedodržování diety bylo vystaveno zbytečnému riziku.

Jak vysvětlují lékaři z Diabetologické a interní poradny pro těhotné v porodnici U Apolináře provozující informační web věnovaný těhotenské cukrovce: Zvýšené množství glukózy v krvi volně prostupuje placentou do krevního oběhu dítěte. Jeho organismus se musí se zvýšeným přísunem cukru vypořádat. Jak zvýšený přísun cukru, tak zvýšená hladina vlastního inzulínu však představují pro dítě určitá rizika. Cukr je zdrojem energie a inzulín je růstový hormon, proto dítě rychleji roste a přibývá na váze – zvětšují se jeho zásoby tuku, rostou svaly a kosti.

Porodní váha takových dětí bývá více než 4000 g, říkáme tomu makrosomie. Při spontánním porodu takového dítěte hrozí poranění ramínek (dystokie), zlomenina klíční kosti a u matky větší porodní poranění hráze. Porodníci proto v těchto případech volí porod císařským řezem. Dítě je velké, ale jeho vnitřní orgány mohou ve vývoji zaostávat.“ Dále lékaři upozorňují, že při nedostatečně léčené cukrovce může dojít k nedozrání vnitřních orgánů plodu a po porodu se u děťátka mohou objevit dechové obtíže, poruchy srdečního rytmu nebo horší průběh novorozenecké žloutenky. Novorozenec je navíc ohrožen hypoglykémií – sníženým obsahem cukru v krvi. Velké děti, jejichž matky byly léčeny nedostatečně, mají vyšší riziko vývoje diabetu v dospělosti. Nehorším scénáře je náhlá smrt plodu v děloze v posledních týdnech těhotenství, která je podle statistiky u žen s diabetem 4 x častější než u „zdravých“ matek.

Když má maminka cukrovku
Od těhotenství k porodu

Když má maminka cukrovku

Berte to z té lepší stránky

Těhotenská cukrovka paradoxně může mnohým maminkám ukázat cestu ke kvalitnějšímu životnímu stylu. Po prvotním zkoumání sacharidů a cukrů v jednotlivých potravinách se totiž maminky musí  zamyslet nad skladbou svého jídelníčku. Zatímco dříve jsem snědla při náznaku hladu cokoliv, co mi přišlo, jak se říká „pod ruku“, nyní už musím plánovat, jaké jídlo si s sebou přibalím, abych dodržovala pravidelný rozestup mezi jídly, který by neměl být kratší než 2 hodiny a delší než 4 hodiny.  

Nespornou výhodou diety při gestačním diabetu je, že se nemusíte obávat závratného přibývání na váze, takže pro vás bude snazší shodit poporodní kila. S tím souvisí i fakt, že se budete cítit lépe. Ženám, kterým je diagnostikována těhotenská cukrovka, jsou poskytnuty glukometry, takže není problém si časem vychytat potraviny, které vám prospívají a kterým je naopak lépe se vyhnout. Přestože stravování podle glykemického indexu platí pro všechny stejně, přece jen jsme každý jiný, a tak zatímco někomu nedělají dobře mléčné výrobky k snídani, jiný v pohodě zvládne i kousek celozrnné vánočky s rozinkami.

 

Těhotenská cukrovka paradoxně může mnohým maminkám ukázat cestu ke kvalitnějšímu životnímu stylu. Po prvotním zkoumání sacharidů a cukrů v jednotlivých potravinách se totiž maminky musí  zamyslet nad skladbou svého jídelníčku.

 


Obecně lékařům stačí donést na kontrolu hodnoty hladiny krevního cukru ze 2 – 3 dnů v týdnu. Zpočátku je léčba gestačního diabetu řešena pouze dietou, ovšem pokud ani ta nestačí k udržení uspokojivých hodnot glykémie, je zahájena léčba inzulínem. V posledních letech je však možné využít i léčbu některými typy tablet na snižování hladin krevního cukru.

Pamatujte také na to, že za tři až šest měsíců po porodu je nezbytné, aby ženy s těhotenskou cukrovkou zašly na kontrolní vyšetření pomocí zátěžového testu. Existuje totiž velmi malé procento žen, kterým těhotenská cukrovka nevymizí. Přestože opakování těhotenské cukrovky je při dalších těhotenstvích známou skutečností, lékaři upozorňují, že nemusí být pravidlem.

Těhotenská cukrovka = velké dítě?

A jak to dopadlo u mě? Termín porodu jsem měla na Silvestra loňského roku a vzhledem k tomu, že lékaři nenechávají pacientky s těhotenskou cukrovkou přenášet, tak jsem byla objednaná v motolské porodnici k příjmu 31.12. 2015. Naštěstí žádného vyvolání nebylo potřeba, syn se totiž těsně před půlnocí začal ohlašovat a narodil se 1.1. 2016 jako první občánek Prahy 5 s váhou 3 330 g jako naprosto ukázkové miminko. Pocit absolutního štěstí ve mně ještě umocnila nemocniční strava v podobě pocukrované štoly. Po více než třech měsících jsem si tak mohla dopřát sladké (jen si představte vánoční svátky bez možnosti hřešit). 

Byly to sice náročné týdny s absolutní úpravou stravovacích návyků, ale pro ten pocit, že jste pro své děťátko udělala maximum, to určitě stojí. A nebojte se, že budete mít cvalíka. Matyáš je jasným důkazem, že i v termínu narozené dítko, jehož maminka měla těhotenskou cukrovku, může mít při dodržování jídelníčku úplně normální váhu.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Cukr, dieta, Řada mýtů, Hod, První odběr, Rozinka, Porodní váha, Snížený obsah, Žitný chléb, Velký omyl, Nedostatek pohybu, Zlomenina, Nemocniční strava, Zvýšené množství, Gestační diabet, Kefír, FN v Motole, Růstový hormon, Porodní poranění, Malé procento, Margarín, Vyvolání, Zdraví na Heureka.cz