Maminka.czŠkolák

Díky těmhle radám se do školy budete těšit všichni! Inspirujte se 5 zdánlivými maličkostmi, než se ze všeho stane rutina

Simona Formánková 19.  9.  2022
Už třetí týden vstávají malí školáci na zazvonění budíku a plni odhodlání kráčí vstříc novým zážitkům. Škola je pro ně vzrušující výzvou, ale také náročným životním milníkem. Máme pro vás 5 užitečných rad, které by mohly pomoct jim, ale i vám zvládnout první týdny školního roku snadněji.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Běžte nakoupit nové oblečení

Trendy v oblečení a módní preference u dětí se mění jako aprílové počasí. Pokud ještě minulý rok vaší holčičce nebo chlapečkovi bylo naprosto jedno, jaké kreace jste jim oblékla, letos může být vše jinak. Nechte je se pár dní rozkoukat, co se ve škole nosí, a pak podnikněte výpravu do obchodů za hledáním těch nejvíc "cool" kousků. 

Obzvlášť pokud jste maminkou prvňáčka, může být právě oblečení velkou změnou. Zatímco ve školce si liboval v tepláčcích či legínkách, přestup do školy může přinést těmto kouskům radikální ne. Velká zodpovědnost v podobě školní aktovky či domácích úkolů si přece žádá reprezentativní garderobu. 

VIDEO: Maminka podcast: Jak se rychle adaptovat na první třídu?

2. Vytvořte si pevný režim

Ráno vstát, rychle se nasnídat, vyčistit zuby, obléct se a běžet do školy – to může být zpočátku stresující nejen pro dítě, ale i pro vás. Pevně stanovený řád vám v tomto ohledu může velmi pomoct. Postupem času si navyknete na tempo a všechno potřebné budete dělat automaticky. Hektické ráno rozhodně usnadní, když si co nejvíce věcí nachystáte už večer. Například outfit na druhý den, učebnice a sešity do aktovky nebo oblečení na zájmový kroužek. 

3. Označte dětem věci jejich iniciálami

Nová škola, noví spolužáci, nové prostředí. To je velký nápor i na dospělého člověka, natož na malé dítě. Ještě před pár měsíci bylo jedinou jeho povinností hrát si s kamarády ve školce, nyní se musí starat o spoustu věcí, které mu do té doby byly cizí. A není potřeba nové pomůcky nevzhledně popisovat fixem. Na internetu seženete nepřeberné množství samolepek všech barev a velikostí, které vám zhotoví na přání se jménem dítěte. Polepte pak společně všechny školní pomůcky a využijte této chvíle k povídání, co nového bylo ve škole. 

Velká svačinková inspirace. Tyhle dobroty ve školním koši zaručeně neskončí!

4. Buďte kreativní při vymýšlení svačinek

Svačina by měla být vyvážená, chutná, ale také momentem, kdy si dítě uvědomí, že na něho myslíte. To se možná může zdát jako malichernost, ale pro malého vyjukaného školáčka sedícího ve velké třídě plné zatím neznámých tváří se z takové svačiny může stát ostrov bezpečí. 

Dopřejte dítěti ke svačině něco, co má rádo, a nemusí to být nutně sladkost. Dejte mu ovoce, o které se může rozdělit se spolužáky. Bude tak mít důvod ke konverzaci a zapojení se do kolektivu. Přidejte mu do svačinového boxíku papírek s přáním hezkého dne, pokud neumí číst, tak stačí úsměv nebo srdíčko. Uvidíte, že se tyto vzkazy stanou nezbytnou součástí každé další svačiny. 

5. Neustále nevyzvídejte

Jak bylo ve škole? – Dobrý... Nic! To je asi nejběžnější konverzace rodičů s dětmi, které se právě vrátí ze školy. Je logické, že chcete vědět, jak se vašemu školákovi dařilo, jaký měl den a co všechno zažil. Je ale také naprosto běžné, že se vám dostane odpovědi "dobrý". Abyste se opravdu něco dozvěděli, musíte pokládat otázky správně. 

Chutnala ti k obědu ta rajská omáčka? Jo, aha, vy jste měli řízek. Kdyby dnes přiletělo do školy UFO a mohlo někoho odnést, kdo by to podle tebe měl být? Co nejzajímavějšího ses dnes ve škole dozvěděl? S kým ze třídy bys chtěl sedět v lavici?

Debaty o škole by však neměly být nekonečné. Dítě si potřebuje odpočinout, přijít na jiné myšlenky a všechny nové vjemy samo zpracovat. Dejte mu čas a prostor. Pokud bude cítit, že tu pro něho jste, rozhodně se na vás s případným problémem včas obrátí. 

Témata: Výchova, Školák, Školák, Základní škola, Školy, Vzdělání, Prvňáček, internet, První třída, 1.třída, školní pomůcky, rajská omáčka, Batoh, Svačina, Garde, Budík, Škola, Oblečení, Maličkost, Zdánlivá maličkost, Rutina, Školní rok, Rada, Školní potřeby na Heureka.cz