Maminka.czDílnička

Dílnička: Tradiční i neotřelé velikonoční barvení vajíček s dětmi

Máte doma malé děti a přemýšlíte, jak je zapojit do velikonočních příprav? Zkuste společné barvení vajíček. V našem videu vám ukážeme, že tvoření s dětmi je zábava. Jen doporučujeme si vše dopředu připravit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Barvení vajíček k Velikonocům patří. Vajíčka jsou odměnou pro koledníky, ale zároveň poslouží i jako velikonoční dekorace. Vejce jsou symbolem nového života a barvy, které na ně použijeme, mají také svou symboliku. Například červená znamená lásku, zelená sympatie, modrá a fialová naději a žlutá odmítnutí. Z naší zkušenosti však vyplývá, že děti nejraději kombinují barvy dohromady.

Do Creative World jsme tentokrát vyrazili i s dětmi – tříletou Rózinkou a pětiletým Adamem, abychom vám ukázali různé metody barvení vajíček.

Barvení práškovými barvami

Jako první jsme se rozhodli pro klasiku – barvení práškovými barvami Ovo, které vynikají sytými barvami a jejich barvení vždy dopadne na výbornou. Děti mají tendenci vytáhnout vajíčka dříve, ale zkuste být trpěliví a nechat je v barvě alespoň pět minut, aby byla nabarvena rovnoměrně.

Jakmile barva na vajíčkách zaschne, můžete si na ně nalepit s dětmi samolepky. Pětiletý Adam zvládnul bez pomoci stříhání samolepek a po krátkém vysvětlení později lepil samolepky na vajíčka zcela bez pomoci. Mladší Rózinka ještě při lepení samolepek potřebovala malou pomoc.

Navlékací košilky na vajíčka

V případě, že se vám nechce pouštět do barvení vajíček, protože se obáváte, že by barva byla všude, jen ne tam, kde má, můžete zvolit zdobení vajíček pomocí smršťovací fólie. Ta funguje na principu navlékací košilky, kdy vajíčko vložíte do košilky a na lžíci jej opatrně vložíte do horké vody. Díky tomu obrázek k vajíčku hezky přilne.

Děti byly nadšené z množství nejrůznějších motivů – od obrázků se zvířátky až po krajkové zdobení. Opět jsme zvolili košilky OVO, které jsou zdravotně nezávadné, což je u tvoření s dětmi naprostá nezbytnost.

Barvení gelovými barvami

Tato metoda bavila děti ze všeho nejvíc. Je ideální i pro nejmenší děti, u kterých můžete mít obavy, že by klasické barvení práškovými barvami ještě nezvládly. Gelové barvy se nanáší na igelitové rukavice, které jsou součástí balení. Děti potom jednoduše barvu roztírají v ruce po vajíčku. Barvy můžete tak jednoduše vzájemně kombinovat. Zvolit můžete i gelové barvy se třpytem. Pro docílení kvalitního stříbrného efektu je nutné aplikovat třpyt na horká vajíčka, takže u dětí dávejte pozor, aby se nespálily.

Pokud jsou rukavice pro děti moc velké, navlékněte jim místo nich klasický sáček, který jim nebude sklouzávat.

Praktické rady na závěr

  • Než se pustíte s dětmi do tvoření, připravte si vše, co budete potřebovat (uvařená vajíčka, barvy, misky na barvy, vodu, ubrousky, ošatku na hotová vajíčka,...)
  • Doporučujeme natáhnout na stůl, kde budete barvit vajíčka,  omyvatelný ubrus.
  • Pokud tvoříte s více menšími dětmi, dávejte pozor, aby se neopařily horkou vodou.
Naučte se nejlepší trik, jak snadno vyfouknout vajíčko
Témata: Video, Dílnička, Velikonoce, Tvoření, Barva, Creative world, Lepení, Fólie, Děti, Bár, Malé dítě, Rózinka, OVO, Sympatie, Košilka, Samolepka, Barvení, Igelit, Vajíčko, Fialová, Koledník, Ubrus