Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Dítě je z dárků zklamané, co teď? Pochopte ho a dejte prostor emocím

redakceVeronika Vlachová 25.  12.  2019
Chodící pannu, nebo raději neonové barvičky na obličej? Ocení vaše děti raději robotického psa, či trojrozměrné puzzle? A co když se tentokrát Ježíšek netrefil a dítko je zklamané? Co teď? Přečtěte si rady odborníků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pochopte ho a dejte prostor pro emoce a poznání, radí Ivana Procházková, lektorka emoční inteligence

Je dobré dětem vysvětlit, že Vánoce nejsou svátky dárků pod stromečkem, ale svátky klidného prožívání s rodinou. Že mnohem víc než dárky nám dokáže udělat radost čas strávený společně u večeře, zdobení stromku, sledování pohádek. Je namístě dát dětem pochopení: Chápu, že jsi zklamaný, asi jsi čekal více hraček, něco jiného, ale dostal jsi toto, tak to je. Dát dětem prostor se smířit s nenaplněným očekáváním, protože ano, i takový může být život a je naprosto v pořádku, že se s tím děti setkávají. A mají se s tím setkávat. To je jedna z věcí, která je formuje. Cílem výchovy není sloužit dítěti a naplňovat každý jeho rozmar co nejrychleji. A dětem se to nemusí líbit. Důležité je, aby rodič s tímto byl smířený a byl si vědom toho, o co dítě obohacuje, když mu pokaždé nedá zrovna to, co ono chtělo.

Vánoční zklamání: Jaké dárky vás jako děti vůbec nepotěšily?

Zklamání dítěte je i zpětnou vazbou pro rodiče, říká psychoterapeutka Dominika Čechová

Pokud dítě reaguje negativně, je to pro rodiče velké zklamání, ale zároveň také důležitá zpráva, že došlo k nesouladu mezi očekáváním a realitou. Rodič má možnost dítěti hračku představit v jiném světle a namotivovat ho, aby si s ní zkusilo pohrát, případně akceptovat, že se prostě tentokrát netrefil. K takovým situacím nicméně obvykle dochází tak, že rodič nejprve (možná nevědomky) dítěti něco slíbí. Dětská hlavička se pak na „slíbenou“ hračku týdny těší, ale rodičova hlava slib neudrží nebo přehodnotí a zvolí raději „něco praktického“.

Vyber si! Dárek pro tebe, nebo pro tvou rodinu? Reakce dětí vás dojmou k slzám

Rodič by měl dobře zvážit, jestli Vánoce využije skutečně na dělání radosti (samozřejmě s ohledem na ekonomickou situaci rodiny), nebo na balení praktických věcí do vánočního papíru. Oba přístupy prostě mají své výhody a nevýhody. V případě nespokojenosti kvůli ekonomické stránce věci – zejména například u značkového oblečení a technologií u dospívajících dětí – by měla být upřímně a otevřeně probrána finanční situace rodiny. Pokud si dítě nárokuje dražší věc, je potřeba se dohodnout na kompromisu, finančním příspěvku a podobně. 

Nemůžeme si dovolit bohatého Ježíška. Děti jsou nespokojené

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální lednové číslo můžete koupit na ikiosek.cz

Témata: Láska a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Rodiče, Naše tipy, Vánoce, Emoce, Dej, Dárek, Cíl, Děti, Barvička, Ježíšek, Ted, Dělání, Maminka, Hračky, Ivana Procházková