Maminka.czVýchova

Proč dítě zlobí? Snaží se vám svým chováním něco sdělit. Co?

Lenka Brožová 24.  3.  2024
Nezvladatelné dítko, zlobidlo, sígr. Nikdy neposlechne, křičí, dupe, vším hází, nadává mámě. Máma, která už je na pokraji sil, ho čapne a dá mu na zadek. Znáte tento scénář? Špatná máma, špatné dítě. Jenže co když je to úplně jinak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Možná ta máma už zkusila mnoho dobře míněných rad a už neví, co s ním. Možná už slyšela tolik různých označení sebe a svého dítěte, že už nechce slyšet nic dalšího. A hlavně je už ze všeho unavená, nešťastná, bezmocná. A dítě jakbysmet,“ říká brněnská psycholožka Kateřina Zaplatilová. Co takovým nešťastným maminkám říká jako první? „Dítě má pro své chování důvod. Má nějakou potřebu a na vás je ji odhalit.“

Vychovávám tak dobře, jak dokážu

Každý rodič, a máma speciálně, je expertem na své dítě. A každý rodič vychovává své dítě nejlépe, jak v danou chvíli dokáže. „Snad nikdo se neskloní nad postýlku s vědomím, že chce vychovat ze svého dítěte lháře, násilníka a zloděje. Obvykle chceme, aby dítě bylo v životě šťastné a úspěšné. To je ovšem daleký a těžko hodnotitelný cíl. Mnohem snazší je zaměřit se na společnou cestu. Chtít mít s dítětem dobrý vztah, od kterého se odvine vše ostatní,“ upozorňuje Kateřina Zaplatilová. Protože vztah a důvěra ve vztahu jsou naprosto klíčové k tomu, abyste vyhrocené situace s dítětem zvládla v klidu a s laskavostí.

 

když na dítě vyvíjíte nátlak, stáhne se, nebo útočí.

 

Spokojený rodič + spokojené dítě = spokojená rodina. Tuhle rovnici znáte, ale opakování je matka moudrosti. Plyne z ní, aby dítě i rodič byli spokojení, musejí být naplněny potřeby obou. „První krok je tedy vystopovat a uvědomit si, co potřebujete vy a co potřebuje vaše dítě. Ideálně by vzápětí měl zafungovat vzájemný respekt k potřebám toho druhého,“ vysvětluje dynamiku této rodinné vazby psycholožka s tím, že krátkodobě se může rodič i dítě zříct svých potřeb ve prospěch toho druhého. Jen pozor, sebeobětování je vyčerpatelný zdroj! Zákonitě jednou dojde síla a chuť a ve vás nejspíš bouchnou saze. A to často zcela neočekávaně, o to ničivěji. Jak tomu předcházet? Uvědomte si, co konkrétně chcete a potřebujete. Dalším krokem je to druhé straně říct a domluvit se: Jak to my dva spolu uděláme, abychom oba byli spokojeni?

Pojmenujte situaci

Samozřejmě musíte vzít v úvahu věk dítěte. Zhruba do tří let není schopno své pocity popsat, pojmenovat, co přesně ho trápí a co by potřebovalo. Vaším úkolem je ho i tomuhle naučit. Když totiž dítě cítí nepříjemnost a tlak, může se navenek projevovat agresivně, vzdorovitě.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jaká rada funguje bez rozdílu?

Jak vybudovat důvěru?

Dítě má vždy důvod, proč se chová tak, jak se chová

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodiče, Emoce, psycholožka, Zloděj, Saze, Chování, Děti, Vztah, Čas dětí, Důvěra, Ventilace, Moudrost, Máma