Maminka.czDěti

Dítě má nůž! Zapojte děti do vaření i pečení, ale naučte je zásadám bezpečnosti

Martina Machová 27.  11.  2017
Dovolujete dětem v kuchyni krájet nožem? A která jídla a které činnosti děti vlastně při vaření upřednostňují? A jak nejlépe předejít případným úrazům?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snaha chránit děti před všemi potencionálně nebezpečnými situacemi působí zcela logicky a rozumně – vždyť děti jsou to nejcennější, co máme – jenže i naši potomci žijí v naprosto reálném světě, kde je řada potencionálně nebezpečných předmětů, situací, a dokonce i lidí!

Možná bychom tedy měli své děti především učit si samostatně a bezpečně poradit v běžných situacích, než je před vším přespříliš ochraňovat. Vždyť děti nemáme pod dohledem 24 hodin! Není na škodu je kupříkladu proškolit, pochopitelně pod dohledem, jak správně zacházet s nožem či skleněným nádobím.

Děti, kterým jsme ochotni předat naši důvěru, na sebe snáze přejímají odpovědnost za to, co dělají, a jsou pak samy od sebe mnohem více opatrné a předvídavé než děti, za které rodiče všechno udělají a zařídí, k ničemu je nepustí a neustále je mentorují.

Skvělým a zábavným tréninkovým místem může být i obyčejná kuchyň!

Děti milují vaření: Co je opravdu baví a s čím mohou pomáhat?

  • Nejen děti, ale i dospělé baví vařit a péct to, co budou sami následně konzumovat.
  • Malí kuchaři zbožňují kuchyňské přípravy na oslavy a svátky.
  • Děti milují přípravu těsta; míchání tekutějších těst i hnětení těst tvárných a tužších.
  • Malí kuchaři rádi různé potraviny myjí a čistí.
  • Většina dětí miluje krájení potravin na kousky; zpočátku klidně měkčí potraviny a příborovým nožem. Nicméně už tehdy je nutné vysvětlit zásady používání nože (kde nůž držet, jak ho nikdy nechytat, neotáčet apod.).
  • Vánočním hitem malých pekařů a cukrářů je pochopitelně vykrajování.
  • Větší děti mohou s vaší pomocí i odměřovat a vážit. I v kuchyni lze procvičovat matematiku, a to v ideálních podmínkách – v praxi! Mohou počítat vajíčka, lžičky koření i hrnky mouky, větší děti se mohou seznámit s jednotkami hmotnosti i obsahu.
  • K jídlům, které si děti samy s oblibou připravují, patří především saláty, pizza, záviny, ale třeba i pudink a pochopitelně vše, co lze dle fantazie a chuti zdobit.
  • A pozor, děti se i v kuchyni učí většinu věcí napodobováním! (Třeba i to, zda při vaření zachováváte hygienické návyky, uklízíte si pracovní prostor, zda vaříte s radostí apod.)
Než půjde do školky: Potrénujte sebeobsluhu, samostatnost a stravovací návyky

Sedm bezpečnostních zásad

  • Úměrně věku se s dítětem dohodněte na „pravidlech kuchyňského provozu. V případě, že pravidla poruší, dodržte „sankce“ – v kuchyni se zkrátka vaří, jen když se dodržují pravidla, ostatně to dodržují i profesionální kuchaři!
  • Vše, co se rozleje (upadne) na zem, je nutné okamžitě utřít – hrozí nebezpečí uklouznutí.
  • Horké věci dávejte z dosahu dětí, zvláště to platí o tekutinách!
  • Učte děti používat „chňapky“, nádobí si zachovává teplotu ještě nějakou dobu a dětská kůže je přeci jen citlivější.
  • Ke kuchařskému řemeslu patří i vhodné oblečení; vyhrnuté nebo krátké rukávy, sepnuté vlasy a třeba zástěra – ostatně kuchařské zástěry mají děti rády.
  • Dlouhé rukojeti pánví a hrnců otáčejte vždy tak, aby o ně nebylo možné zavadit.
  • „Kuchyňskou chemii“ (tablety do myčky apod.) mějte vždy na bezpečném místě.

VIDEO: Tohle na ně platí: Proč dětem tak dlouho trvá, než zareagují na pokyn rodiče

Nedělejte vše za děti. Jaké domácí práce zvládne dvouletý, pětiletý nebo desetiletý potomek?
Veďte děti k samostatnosti, pomůže jim to v budoucnu
Nedospělé dospělé děti? Naučte je samostatnosti!
Témata: Děti, Vaření, pečení, Příbor, Napodobování, Pec, Běžná situace, Profesionální kuchař, Kuchař, Dětská kůže, Hygienický návyk, Nůž, Pizza, Velké dítě, Jednotka, Desetiletý potomek, Dlouhá rukojeť, Těsto, Pracovní prostor, Reálný svět, Pudink, Zásada, Nebezpečný předmět, Většina dětí, Nebezpečná situace

Video