Maminka.czPoradna pro rodiče a děti

Dítě v nemocnici: Na co máte jako rodič právo?

Jana Potužníková 12.  3.  2019
Víte, na co máte coby rodič při kontaktu s lékaři právo, co mohou oni a co je nepřípustné? V jakých případech můžete s dítětem zůstat v nemocnici?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lékaři se podle mě dělí na dva tábory: Na ty, kteří už pochopili, že pacient je klient, díky němuž dostávají výplatu a s nímž se jedná fér a slušně. A pak jsou tu ti, kteří stále živí chiméru božských autorit v bílých pláštích, těží ze stresových situací kolem nemocí, jednají z pozice síly a vlastně i porušují zákony. Vážím si jich. Tedy, hlavně lékařů z první skupiny. Ale přesto je to tak, jak to je. Proto jsem s právničkou Kateřinou Vítovou ze společnosti Aperio.cz sepsala, co je důležité vědět. 

HOSPITALIZACE DÍTĚTE VS. VAŠE PŘÍTOMNOST

Už mockrát jsem se setkala s případy, kdy maminku nechtěli nechat v nemocnici s dítětem. Přitom: „Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, jasně říká, že vy jako dospělá máte právo na soukromí při poskytování zdravotních služeb – tedy není například možné, aby někdo další, kdo se nijak nepodílí na vaší léčbě, byl přítomný vyšetření bez vašeho souhlasu – a nezletilý pacient má nárok, stejně jako pacient omezený ve svéprávnosti, na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce. A opravdu nepřetržitou, protože nezletilá osoba musí mít někoho, kdo bude rozhodovat,“ potvrzuje moje domněnky právnička. Jedinou výjimkou jsou děti ve vyšším věku, kdy rodiče už spíše „jen“ spolurozhodují.

Dítě potřebuje v nemocnici oporu. Na co máte jako rodič právo?

Nicméně, zpátky k mrňouskům: „Nezletilý má nárok na přítomnost zákonného zástupce nebo osoby jím pověřené. Touto osobou mohou být nejen rodiče jakožto zákonní zástupci, ale může to být například babička, pokud tak vy jakožto zákonný zástupce určíte a věříte, že ví, co je třeba dělat, a vybavíte babičku plnou mocí stejně jako v případě doprovodu k pediatrovi,“ říká Kateřina Vítová s tím, že u dítěte do šesti let věku může být doprovod přijat jako průvodce, tedy že pojišťovna za něj hradí pobyt i stravu. Pokud je dítě např. zdravotně handicapované, je možné přijmout průvodce i s dítětem starším šesti let. V takovém případě je pobyt průvodce hrazenou službou jen se souhlasem revizního lékaře.

Pro vás neplatí návštěvní hodiny. Nejste návštěva, ale zákonný zástupce.

Kde vás mají povinnost nechat?

V blízkosti dítěte. Nemusí pro vás mít lůžko v jeho pokoji, ale nesmí vás omezovat na návštěvní hodiny (nejste návštěva, ale zákonný zástupce) ani vás nesmí vykazovat na noc například do nějaké přidružené ubikace. „Nelze ze strany nemocnic plošně argumentovat ani vnitřním řádem nemocnice.

Vy byste se s ním měli seznámit, měli byste ho dodržovat, ale pokud by se vnitřní předpisy dostaly do rozporu se zákonem nebo neúměrně zasahovaly do práv pacientů, jsou v tomto rozsahu neplatné a v bodech, které takto porušují práva pacientů, nemusíte vnitřní předpis respektovat,“ vzkazuje právnička.

Zamezit přístupu rodiče k dítěti může nemocnice jen tehdy, když k tomu existují objektivní, ryze medicínské důvody, jako je třeba vaše infekční choroba, která by mohla způsobit pooperační komplikace a ohrozit dítě na zdraví i životě. Pak právo vyplývající z rodičovské odpovědnosti ustupuje právu dítěte na zdraví. Své dítě můžete doprovázet i na zákroky.

Kde ještě hledat informace?

Pomoct vám může například ferovanemocnice.cz. Je to projekt Ligy lidských práv a najdete tam ještě více informací, než se vešlo sem. Stejně jako i právní poradnu. Pokud potřebujete pomoct s konkrétní zapeklitou situací, obraťte se klidně i na aperio.cz. Poradí, pomohou nebo nasměrují tam, kam je potřeba. Hodně věcí se dá dohledat i na pravnilinka.cz. A s důvěrou se obracejte na mateřská či rodinná centra ve své blízkosti. Jsou obvykle ve spojení s právníkem či právní firmou a velmi často nabízejí jejich práci zdarma.

Můžete být u šití, můžete být u dítěte při podání anestezie i ve vteřině, kdy se probudí. „Někde toto zpoplatnili v rámci tzv. nadstandardních balíčků, což samo o sobě poukazuje na to, že to možné je,“ říká Kateřina Vítová.

A co když je vašemu dítěti více než šest let? Stále jste jeho zákonný zástupce, ale už ne pojišťovnou hrazený průvodce. To je jediný rozdíl. A stejná práva na přítomnost s dítětem mají pochopitelně i tatínci. Jinak by to byla diskriminace na základě pohlaví.

Doktor zavolal na matku policii! Chtěla být s nemocným synem

ČTĚTE TAKÉ: Na matku lékař zavolal policii: Narušovala chod nemocnice, hájí doktora ředitel

PRÁVO NA INFORMACE O STAVU DÍTĚTE

Právo na informace o zdravotním stavu dítěte máte pochopitelně vy jako matka i jeho otec, pokud kdokoli z vás není zbavený rodičovské odpovědnosti. „A je jedno, zda jste manželé, partneři, či rozvedení. Jen je třeba, aby byl rodič uveden v rodném listě dítěte. Nemocniční personál by si měl ověřit totožnost rodiče, tedy vidět platný osobní doklad. Je pak jasné, že musí dojít k předání informací osobně, nikoli po telefonu bez ověření totožnosti.

Rozdáváním informací po telefonu by došlo ze strany personálu k porušení povinné mlčenlivosti. Některé nemocnice dávají rodičům či zákonným zástupcům pro telefonickou komunikaci speciální ověřovací identifikační kódy,“ dodává detaily právnička.

Lékařská ošetření? Na co má právo lékař a na co rodič?
Témata: Zdraví, Péče o dítě a jeho výchova, Děti a nemoci, Výchova, Praktické rady, Rodiče, Nemoc, Poradna pro rodiče a děti, diskriminace, Právník, Hospitalizace dítěte, Lékař, Doprovod, Pacient, Děti, Mrňous, Aperio, Zákonný zástupce, Nemo, Právnička, Lůžko, Jak, Nemocnice, Nemocný syn, Liga lidských práv, Zdraví na Heureka.cz