Maminka.czNovorozenec

Kdo je tady šéf! Aneb jak zvládnout první dny po porodu

Zuzana Labudová 2.  3.  2015
Také je vám líto, že vám v porodnici k novorozenci nepřibalili pořádně tlustý návod k použití? S naším průvodcem však péči o miminko určitě zvládnete!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stará pravda praví, že žádný učený z nebe nespadl, a platí to o natírání plotu úplně stejně jako o péči o dítě. Srozumitelný manuál s podrobnými vysvětlivkami by pravděpodobně uvítala většina prvorodičů. Porodnice ani pediatři jej však neposkytují především proto, že každé dítě, ale také každý rodič je úplně jiný.

Alespoň jedna spravedlnost ovšem existuje. Všichni máme jednou dítě poprvé a musíme se s tím nějak poprat. „Když se mi narodil první syn, zaplavila mě vlna euforie, po níž takřka okamžitě následovalo zděšení. Jak si s tím křehkým stvořením proboha poradím?“ vzpomíná na své mateřské začátky sedmatřicetiletá Markéta. „Můj pocit, že to nezvládnu, ještě zesílil, když jsem viděla, jak sestry na novorozeneckém oddělení s miminky zručně manipulují, jak prostě přesně vědí, co mají dělat. Protože já to tedy rozhodně nevěděla. Když jsme přijeli z porodnice domů, bylo to ještě celkem dobré, protože manžel si vzal týden volna, a tak jsme na to byli dva. Děsila jsem se ale okamžiku, až odejde do práce, a já zůstanu s prckem sama,“ dodává Markéta.

Takové obavy jsou naprosto přirozené, nenechte se jimi ale úplně ovládnout! Až budete hozeni do vody, jako většina maminek ostatních zkrátka nějak poplavete. A i když to třeba zpočátku nebude výstavní kraul, vaše děťátko vás bude milovat i za upachtěnou čubičku. 

Jsem novorozenec. Kdo je víc? 

V některých rodinách to po narození prvního dítěte skutečně vypadá, jako by do domácnosti přibyl nový šéf. Miminku se pak zcela podřizuje režim celé rodiny, dospělí rezignují na veškeré své potřeby a touhy a postupně se propracovávají ke kolapsu.

Pro začátek bude nejlepší, když si stanovíte priority. Dítě musí v každém případě dostat najíst a být přebalené. Při přebalování nezapomínejte na důkladné očištění zadečku, následné osušení suchým ručníkem a nanesení krému proti opruzeninám.

Právě opruzeniny bývají častou příčinou pláče. Dbejte také na promazání pokožky. Novorozenci totiž mají velmi jemnou kůži, která je tenčí než u dospělých, a protože ještě nemají vyvinutou svrchní odolnou vrstvu, reagují na vnější vlivy citlivěji. Nemají ještě všude ani dokonale vyvinuté mazové žlázy, proto může být kůže často suchá a šupinatá. Z toho důvodu je důležité používat správné kosmetické přípravky a dodržovat určitá pravidla.

Po koupání, které však není nutné dennodenně, byste měli kůži novorozence namazat ideálně speciálními krémy či olejíčky (např. konopný), jež neobsahují konzervační látky ani parfémy. Dítě by mělo být vždy také adekvátně oblečené, to znamená ani málo, ani příliš. Oba byste se rovněž měli přiměřeně situaci vyspat.

Po prvních týdnech sžívání není vůbec nutné, abyste se věnovali jen a jen potomkovi. Myslete i na sebe, a pokud vás péče o miminko vyčerpává, cíleně vyhledávejte odpočinek. Nemá žádný smysl, abyste se obětovala a po každém zakňourání běžela uspokojovat potřeby svého kojence. I jemu totiž prospěje, když občas počká nebo se je v rámci svých možností pokusí uspokojit sám. Pamatujte na jednoduchou rovnici: šťastná máma = šťastné dítě. 

Další rady, jak zvládnout péči o novorozence najdete v aktuálním čísle časopisu Maminka 3/2015. 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Miminko, Novorozenec, Po porodu, Výbavička pro miminko, Šéf, Jak, Vnější vliv, Pór, KDO, Novorozenecké oddělení, Šťastná máma