Maminka.czKoronavirus

Dítě s horečkou nevyšetřím! Pozor, Covid mění pravidla návštěv u pediatrů

Gabriela Kolinová wall 10.  9.  2020
Pokud má dítě horečku, případně další příznaky, které se nelepší, rodič by ho měl vzít přibližně po třech dnech k lékaři. Ovšem to teď při epidemii koronaviru Covid-19 neplatí. Nutná je telefonická konzultace s pediatrem, který určí další postup. Jenže někteří rodiče si stěžují, že jim lékař odmítl dítě s horečkou vyšetřit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koronavirus Covid-19 se dál šíří světem a Česko hlásí více než tisíc potvrzených případů denně. Situace začíná být poněkud nepřehledná a množí se případy, kdy si rodiče stěžují, že pediatr odmítl vyšetřit jejich dítě s teplotou.

Tuhle zkušenost má i třicetiletá maminka dvou synů z Prahy, která si nepřála být jmenovaná. Dvouletému synovi se po běžné viróze opět vrátila horečka, proto volala praktické lékařce. Ta je ovšem odmítla: "Syn po běžném infektu, který vcelku bez problémů překonal, dostal opět horečku kolem 39 a k tomu se přidala i bolest kloubu, jednoho konkrétního. Volala jsem tedy pediatričku, a ta mi tvrdila, že nás nemůže přijmout, neboť má směrnici, že nemá přijímat děti s horečkou vůbec. Prý by se sama vystavovala postihu," říká. 

Do škol se povinně vracejí roušky. Zatím v Praze. Jak je to ve školkách?

To je ovšem podle odborníků nesmysl. Lékař nesmí dítě odmítnout ošetřit, ale skutečně teď platí jiná pravidla. "Rozhodně je potřeba předem do ordinace zavolat a domluvit se s lékařem, zda je návštěva nutná. Jinak je na základě příznaků možné doporučit další postup. Je možné takto poskytovat péči distančně, zdravotní pojišťovny ji proplácejí. Pokud stav vyžaduje návštěvu v ordinaci, lékař dítě objedná na přesný čas a neměl by to podmiňovat testem na koronavirus, měl by mít ochranné pomůcky, aby mohl dítě vyšetřit," radí praktická lékařka pro děti a dorost Hana Cabrnochová, která je zároveň vedoucí katedry Praktického lékařství pro děti a dorost IPVZ Praha.

Praktický návod pro ošetření dětí po 1. září 2020

Klepněte pro větší obrázek

Maminka dvouletého syna trvala na vyšetření, protože měla podezření na boreliózu či poststreptokokovou revmatitidu. Sama je lékařka, a tak se nenechala odbýt. "Trvala jsem na tom, že dítě potřebuje alespoň laboratoř. Jinak mi totiž byly nabídnuty pouze telefonické konzultace. Nakonec se paní doktorku podařilo přesvědčit, aby se na chlapečka přece jen podívala," vypráví.

Dohodnutý termín ovšem lékařka z vážných důvodů zrušila. Matka se synem měla přijít ráno, jelikož se dostavila o deset minut později, vyšetření neproběhlo a lékařka jim dala pouze poukaz na laboratoř. "Aspoň to," dodává vystrašená maminka.

"Jsem přesvědčená, že takovýto přístup není možný. Pokud je jediným společným jmenovatelem horečka a existují další příznaky, není možné, aby lékař prvního kontaktu odmítal vyšetřit nemocné dítě," upozorňuje na nešvar, se kterým se teď setkává řada rodičů. "Považuji to za naprosto alarmující, a ještě více to, že to maminky berou s tím, že je to teď tak všude. Lékařka není špatná, jen je vystrašená," dodává.

A má pravdu. Lékaři nemají žádný pokyn, že by nesměli dítě s horečkou vyšetřovat. Dokonce by ani neměli požadovat negativní test na Covid, což se stalo jedné mamince ze Středočeského kraje. Její batole mělo už čtvrtý den horečky, nicméně lékařka řekla, že ho ošetří jedině s negativním testem. Na ten ho poslala až druhý den a na výsledky by se logicky muselo čekat. Přitom na testy by měl lékař dítě poslat pouze při vážném podezření na koronavirus, horečka není jediným indikátorem.

"Pokud existuje podezření na nákazu Covidem, může lékař vystavit elektronickou žádanku, kterou není potřeba vyzvedávat, rodič může jít s dítětem rovnou na odběrné místo a nechat ho otestovat, žádanka už bude zanesená v systému," vysvětluje Cabrnochová. 

A co mají rodiče dělat v případě, že  jejich dítě jeví známku respiračního onemocnění s příznaky Covid-19, tedy mají rýmu či kašel? "Dítě ponechají 10 dnů doma a následně pošlou bez potvrzení od lékaře do školy," zní rada od Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Tříletý syn Pink měl koronavirus. Plakala jsem a modlila se, říká zpěvačka
Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Péče o dítě a jeho výchova, Rodiče, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, névy, pravidla, covid, Příznaky, Lékařka, Horečka, Česká republika, Lékař, Lékařství, Řada rodičů, Pediatr, Středočeský kraj, Praha, Epidemie, Hana Cabrnochová, PRÁV, Maminka, Zdraví na Heureka.cz