Maminka.czPeníze a kariéra

Dluh kvůli prázdninám? Finanční kroky, které se nevyplácí

Petr Gola 22.  5.  2013
Radostná a veselá dovolená je cílem všech rodin s dětmi. Na volno plné legrace, zábavy a pohody se báječně vzpomíná a všichni si krásně odpočinou. I během takových chvil ale chceme ušetřit. Finance je však třeba promyslet dopředu, neboť starosti na dovolenou nepatří.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výdaje za dovolenou tvoří největší část rodinného rozpočtu určeného na zábavu. Není to rozhodně levná záležitost, proto mysleme na všechno v předstihu, aby byl čas si volné dny pořádně užít. Zaměstnancům za dobu čerpání dovolené náleží náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Nemusí mít tedy obavy, že její čerpání sníží výši jejich následující výplaty.

Raději si nepůjčujme

Nechce-li se rodina dostat do zbytečných finančních problémů, je hlavním pravidlem, že se dovolená kupuje za našetřené peníze. Její pořízení na úvěr je špatným řešením. V případě, že finanční situace nedovoluje odjet na vysněný zahraniční pobyt, potom je řešením zůstat v tuzemsku. Výlety na kole nebo do přírody mohou být rovněž zábavné a pěkné. Je rozhodně lepší déle šetřit na zahraniční pobyt než si vzít úvěr, který může přivést rodinu do finančních problémů.

V práci se domluvte předem

Rodina by měla při plánování dovolené počítat s tím, že zaměstnanci ji nemohou čerpat libovolně. Dovolená na poslední chvíli tak nepřichází pro některé vůbec do úvahy. Jestliže tedy pomýšlíte na pořízení „last minute“ zájezdu, je potřeba mít jistotu, že s čerpáním dovolené nebude v práci problém. Ideálem jsou proto dobré pracovní vztahy. Někdy je však nutné mít termín odsouhlasený dopředu, aby nevznikly problémy.

ČTĚTE TAKÉ: Navždy svoji: Syrový pohled do předmanželského života 3 párů

Zájezd na poslední chvíli kupujte pouze tehdy, víte-li, že s čerpáním dovolené nebudete mít problém, že vám zaměstnavatel vyjde vstříc. Podle § 217 zákoníku práce je dobu čerpání dovolené povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla v celku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na ni vzniklo. Při stanovení rozvrhu jejího čerpání je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a oprávněným zájmům zaměstnance. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň čtrnáct dnů předem.

Šetříme při nákupu dovolené

Během roku se cena vytoužené dovolené mění. Výhodným načasováním jejího nákupu můžete výrazně ušetřit. Pro rodiny s dětmi je zpravidla zajímavější pořízení dovolené v dostatečném předstihu – „first minute“. V takovém případě platí, že čím dříve začátkem roku se dovolená koupí, tím větší úspora. Pořízením dovolené s dostatečným předstihem má rodina velký výběr a dostatek času vše naplánovat a zorganizovat, aby nebyly žádné problémy. Pro rodinu s dětmi je pořízení dovolené dopředu výhodnější než koupě zájezdu na poslední chvíli, protože počet míst může být omezen. Další možností, jak výrazně ušetřit, je tedy nákup dovolené na poslední chvíli – „last minute“.

Problémem může být nutnost rychle se sbalit a nachystat věci na dovolenou, což je pro některé rodiny velmi těžké a stresující. Ušetřit se dá rovněž nákupem dovolené mimo sezonu.
V červnu nebo září je pobyt u moře levnější než v červenci či srpnu. Čerpat dovolenou v tomto termínu bývá také v práci menší problém než o prázdninách. Levnější jsou pobyty týdenní než desetidenní nebo čtrnáctidenní.

S kým cestujete?

Především rodiny s malými dětmi by měly výběru dovolené věnovat dostatek času. Přesně vědět, co je čeká, a znát podrobnosti ohledně ubytování, stravování, zábavy a vyžití v místě dovolené. Čím více fotek, tím lépe. Osobní doporučení dobrých známých je k nezaplacení. Vždy je nutné vědět, kdo zájezd skutečně pořádá. Často jej totiž nabízí jiná cestovní kancelář, která dovolenou pouze zprostředkovává. Výběr kvalitní a prověřené cestovní kanceláře, se kterou jsou klienti (nejlépe vaši známí) spokojeni, je důležitým předpokladem pro klidnou a pohodovou dovolenou. Pro stálé zákazníky nabízí většina cestovních kanceláří slevy.

Bez cestovního připojištění nejezděte

Zejména ti, kteří jedou na dovolenou vlastním autem, někdy cestují bez cestovního pojištění. Šetření na něm je však nerozumné. I když máme při cestách a pobytu v členských zemích EU stejná práva jako domácí občané, je cestovní pojištění téměř nutností. Spoluúčast v evropských zemích je mnohdy výrazně vyšší než v Česku. Pro mimoevropské země to platí dvojnásob. S dobrým cestovním pojištěním máte jistotu, že se v případě zdravotních problémů či komplikací můžete obrátit na asistenční službu po celý den. Dále je z komerčního cestovního pojištění hrazena míra spoluúčasti a je jedno, zda je lékařská péče poskytnuta ve veřejném nebo soukromém lékařském zařízení.

Z komerčního cestovního pojištění je hrazen převoz nemocného zpět do České republiky, v případě smrti pak jeho ostatků. I do členských zemí Evropské unie, kde vystačíme s plastovým Evropským průkazem zdravotního pojištění, je tak vhodné cestovat s komerčním cestovním pojištěním. Zvláště to platí pro rodiny s dětmi, při cestách za adrenalinovými sporty nebo pro občany se zdravotními problémy. Komerční cestovní pojištění není drahé a máte jistotu. Jeho výběru je však dobré věnovat pozornost a vědět přesně limity u sjednané pojistky. Rozhodně není špatné před odjezdem navštívit zubaře a případný zubařský zákrok absolvovat ještě doma.

Bereme s sebou i hotovost

Přestože se může zdát, že by nám během dovolené mohla stačit pouze jedna jediná platební karta, je dobré s sebou raději brát i nějakou hotovost. Drobné nákupy je totiž vhodné platit právě hotově, v některých obchodech může být problematické použít kartu. Výběr z bankomatu v zahraničí se navíc prodraží. Hotovostní nákupy jsou u nižších částek jednoznačně pohodlnější. Hotovosti však není potřeba brát příliš a navíc je vhodné ji rozdělit na více menších částek, které uschováte na různých místech, pro jistotu.

Využití platební karty přináší na dovolené klid a pohodu. Nemusíte se pak strachovat, že vám někdo odcizí hotovost, a nemusíte ani dopředu propočítávat, kolik peněz si vzít s sebou. Většinou je kurz při platbě kartou výhodnější než při měnění hotovosti (odpadají bankovní poplatky). Při velkých nákupech se jedná o nezanedbatelné úspory. V případě ztráty platební karty v zahraničí ihned kontaktujte svoji banku, aby ji neprodleně zablokovala.

Někteří občané využívají při platbách dokonce i kreditní karty. V tomto případě sice odpadají bankovní poplatky, ale úvěry z kreditních karet jsou poměrně drahé. Přestože má použití platebních karet nesporné výhody, je dobré odjet do ciziny vždy s nějakou hotovostí. Do vzdálenějších destinací potom raději s větší obnosem. Hotovost na dovolenou je výhodné vyměnit ve směnárnách, kde nejsou poplatky. Rozhodně je však výhodnější výměna peněz doma v České republice než následně v zahraničí. Tam bývá kurz méně výhodný a mimo několik evropských zemí v zahraničí české koruny vůbec nevyměníte, což byste rozhodně měli brát v potaz.

Témata: Časopis Maminka, Peníze a kariéra, névy, Platební karta, Největší část, Velký nákup, Dluh, Cestovní pojištění, Levná záležitost, Směna, Velký výběr, Finanční problém, Lékařská péče, Bankomat, Důležitý předpoklad, Osobní doporučení, Výběr dovolené, Provozní důvod, Fin, Last minute, ICI, Krok