Maminka.czKnihy pro děti

Dnes je Velký knižní čtvrtek: Víte, proč číst dětem?

redakce 16.  3.  2017
Knihy otevírají magický svět představ. Ať se vám to líbí nebo ne, žádný tablet vám tenhle svět neotevře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A protože lásku ke knihám lze prý nejlépe u dětí probudit mezi druhým a pátým rokem, určitě tuhle relativně dlouhou chvíli nepropásněte. Přece ho nechcete připravit o to nadšené čekání na další díl knihy, čtení s lampičkou pod peřinou a prožívání dobrodružství s oblíbeným hrdinou. Čtení je skvělá zábava, četbou relaxujeme. Učíme se být klidní a to je balzám na duši.  

1. Čtení rozšiřuje obzory a probouzí hravost

Fantazie nemá hranice. Postavy, místa i děj se prolínají v představách a fantazie může pracovat naplno. Je třeba si v hlavě vystavět pohádkový hrad, hrozného draka a krásnou princeznu. A každý z nás si právě ten příběh, právě tu postavu a právě ten děj, i přes jasný popis v knize, představí trochu jinak. Pokud dítě posadíte před pohádku k televizi, má už vše naservírované a představivost tak funguje jen velmi málo.

 2. Trénování soustředěnosti a procvičení mozku  

Naučte dítě poslouchat příběh a až dočtete, o příběhu si povídejte. Během četby vznikají v mozku nové vazby a neurony neumírají stejně rychle jako u lidí, kteří pouze sledují pasivní zábavu. A tím, že spolu potom příběh proberete, zjistíte, co si dítko zapamatovalo, jestli jej příběh bavil a co mu dal.

3. Svět dobra a zla, svět zkušeností

Dítě se v knihách hodně učí. Svět dobra a zla se před ním rozprostírá jako na dlani. V lecčem je skryt jinotaj. Jak to ta paní myslela? A proč dělá něco jiného, než říká? Dítě se učí, že ne všichni dělají to co říkají a naopak, svět není černobílý.

GALERIE: Skvělé dětské schovávačky, které vás pobaví

4. Rozšiřujte si společně slovník slov

Neobvyklá slova, neobvyklé obraty. V knihách je všechno možné a dětský mozek nasává informace i slova jako houba vlahý déšť. Slovní zásoba dětí u předškolního věku je prý obecně poměrně zaostalá, můžete s tím tedy něco udělat právě vy doma.

5. Čtením se zvyšuje empatie, dítě pozná soucit

Dítě se vcítí do hlavní postavy a prožívá s ní její dobrodružství, příběh, úspěchy i pády. Dokáže se tak lépe na postavu navázat a učit se soucitu, což mu potom pomůže v běžném životě. Lépe tak totiž dokáže pochopit smutek či trápení kamaráda ve školce. Děti také díky příběhu dokáží lépe popsat své pocity.

VIDEO: Seznamte se s rodiči, kteří zastávají naprosto přirozenou výchovu

3 tipy na prima knížky pro děti

Fragment: Jak nepořádníček naučil děti uklízet

Klepněte pro větší obrázek

Máte děti, které nerady uklízejí? Pak jim pořiďte kamaráda. Strašidýlko Nepořádníček je naučí, aby byl úklid prima hra plná legrace a zábavy.

Svojtka&Co: 15 minut...Aktivity pro děti

Klepněte pro větší obrázek

Nápady na rychlé tvoření, z doma dostupných věcí, se hodí vždy. V téhle knížce najdete takové, na které budete potřebovat zhruba 15 minut. Takže je i pro děti, které obvykle u tvoření dlouho nevydrží.

Naše kniha: Obrázkové říkanky 2

Klepněte pro větší obrázek

Rýmované obrázky Hanky Jelínkové a Venduly Hegerové. Veselá knížka, která dětem hravě rozvíjí slovní zásobu.

Proč bychom měli nechat děti cucat si palce a kousat nehty? Budete překvapeni
Proč to dítě nemluví? 6 hlavních příčin opožděného rozvoje řeči
GALERIE: Nejkrásnější dětské oči, které musíte vidět

 

Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Batole, Dítě je na světě, Knihy pro děti, Výtvarné aktivity, Vít, Velký knižní čtvrtek, Empatie, Hlavní pošta, Obřík, Slovní zásoba, Velký, Dětský mozek, Knižní čtvrtek, Procvičení, Čtvrt, Dobrodružství, Fantazie, Fragment, Skvělá zábava, Trénování, Neurony, Soustředěnost