Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Létání v těhotenství. Kdy už potřebujete lékařské potvrzení a proč mít průkazku raději po ruce?

Simona Procházková 12.  8.  2022
Váháte, jestli se vydat na letní dovolenou letadlem, přestože jste těhotná? Přinášíme vám malého praktického průvodce. Dozvíte se, kdy je létání bezpečné, v jakých případech se naopak nedoporučuje, co mít předem připravené a jaká rizika hrozí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud plánujete dovolenou u moře nebo byste třeba ráda navštívila příbuzné či kamarádku, kteří žijí někde ve vzdálenějším zahraničí, a máte v plánu usednout do letadla s těhotenským bříškem, nemusíte se přehnaně obávat.

VIDEO: Podcast Maminka: Intimní hygiena maminek

Ve většině případů je cestování letadlem pro nastávající maminky naprosto bez rizika. I když stoprocentní jistotu, že nepřijde nějaká neočekávaná komplikace, vám samozřejmě nikdo nenabídne.

Konzultujte své plány s lékařem

O tom, zda je cesta letadlem pro vás během gravidity vhodná, se předem poraďte s vaším ošetřujícím gynekologem. Zná dokonale vaši anamnézu a vysvětlí vám, jak se chovat a čeho se vyvarovat.

Obecně se dá říct, že pokud vaše těhotenství probíhá zcela fyziologicky, netrpíte žádnými obtížemi a riziko komplikací je u vás nízké, cestování letadlem nic nebrání. Pokud tedy není příliš časté, v takovém případě totiž hrozí těhotným ženám předčasné sestupování plodu, což také zvyšuje riziko předčasného porodu.

Do kdy můžete jako těhotná letět?

Těhotenství se s létáním sice nevylučuje, ale pozor – jen do určité doby a určitého stupně gravidity. Největší zdravotní rizika hrozí v prvním trimestru a pak v týdnech bezprostředně před porodem (v obou případech je rizikový nízký tlak v kabině, může dojít ke spontánnímu potratu nebo předčasnému porodu). Nejvhodnější dobou pro leteckou dovolenou je pro vás tedy druhý trimestr těhotenství, tedy čas mezi 14. a 27. týdnem.

 

Létání v těhotenství se obecně nedoporučuje ženám od 36., někdy dokonce 28. týdne těhotenství, k čemuž se vztahují i možnosti pojištění. Například pojišťovna Axa, s níž spolupracuje i cestovní agentura Invia, kryje pojištění bez jakýchkoli omezení právě do 28. týdne. Komplikace v pozdějším týdnu nebo při rizikovém těhotenství spadají do výluk z pojištění. Některé aerolinky požadují potvrzení o způsobilosti k letu od lékaře, po 36. týdnu už vás na palubu vůbec vzít nemusí. V každém případě své cestovatelské plány konzultujte s lékařem a před letem se s ním poraďte.
Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia

 

Do konce 28. týdne můžete létat bez lékařského potvrzení. Po tomto termínu již některé aerolinky vyžadují potvrzení ošetřujícího lékaře, že jste způsobilá cestovat letadlem. Toto potvrzení nesmí být v době odletu starší než 6 dní. Vždy mějte po ruce těhotenský průkaz, letecký dopravce může požadovat, abyste doložila týden těhotenství před nástupem do letadla.

Ale pozor, do kdy můžete letět, to závisí také na pravidlech a stanovách konkrétní letecké společnosti, se kterou se rozhodnete přepravovat.

Jak je to s létáním po 34. týdnu?

V případě bezproblémového jednočetného těhotenství můžete cestovat letadlem až do konce 36. týdne (pokud není v pravidlech vybrané letecké společnosti uvedeno jinak).

Po 34. týdnu po vás ale bude vyžadováno, abyste předložila lékařské potvrzení o způsobilosti k letu (na předepsaném formuláři). Jedná se o speciální lékařský formulář MEDIF (Medical Information Form) a najdete ho na webu aerolinek nebo vám ho letecký přepravce na vyžádání zašle. Pokud se žena tímto potvrzením neprokáže, má letecká společnost právo odmítnout ji přepravit.

Jaká vyšetření vás čekají v těhotenství a kdy je třeba je podstoupit?

Pokud čekáte dvojčata nebo trojčata, je létání možné do konce 32. týdne. Poslední měsíc před porodem (od konce 36. týdne) je těhotným nastávajícím maminkám již zakázáno létat, a to z důvodu hrozícího předčasného porodu a také zvýšeného rizika tvorby krevních sraženin.

Jaké sedadlo si vybrat?

Těhotné ženy nemohou v letadle nikdy sedět na sedadlech u nouzových východů, protože cestující na těchto sedadlech mají v případě potřeby napomáhat s evakuací letadla.

Vyberte si ideálně sedadlo u uličky, kde budete moct lépe procvičit nohy a častým vstáváním nebudete nikoho obtěžovat. Při odbavení na letišti zdůrazněte a prokažte, že jste těhotná, a nestyďte se vznést požadavek na vhodné sedadlo v letadle. Pokud vám nevyhoví, zkusit to můžete ještě při kontrole přímo v odletové bráně při nástupu do letadla.

Co se hodí vědět před letem v těhotenství

  • U dané letecké společnosti se informujte o přepravních podmínkách těhotných, protože tato pravidla se mohou u jednotlivých aerolinek lišit.
  • Sjednejte si cestovní pojištění pro těhotné (zaměřte se na připojištění speciálně komplikací v těhotenství).
  • Těhotenskou průkazku mějte vždy u sebe (v kabelce, příručním zavazadle), při odbavení po vás mohou požadovat její předložení.
  • Před odletem příliš vydatně nejezte, ale nenastupujte do letadla s prázdným žaludkem a vyhladovělá.
  • Do letadla se oblékněte pohodlně, upřednostněte volné oblečení, které nikde netlačí, neškrtí a nestahuje.
  • Při delším letu procvičujte pravidelně během sezení krevní oběh, abyste zabránila vzniku krevních sraženin. Protahujte nárty, kruťte kotníky, procvičujte prsty na nohou i rukou…
  • Snažte se každou půlhodinu nebo hodinu projít se v uličce letadla.
  • Během letu hodně pijte, v kabině letadla bývá hodně suchý vzduch, v pravidelných intervalech hydratujte organismus, ideálně čistou vodou bez bublinek.
Témata: Těhotenství, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Zdraví žen, Suchý vzduch, letadlo, Invia, Lékař, Aerolinky, Průkazka, Letecká společnost, Andrea Řezníčková, Potvrzení, AXA, Létání, Průvodce, Lékařské potvrzení