Maminka.czBatole

Dobroty do ruky: S prvním zoubkem můžete začít s pevnou stravou

Jana Vašáková 5.  1.  2012
Dobroty do ruky: S prvním zoubkem můžete začít s pevnou stravou
Prořezává se vašemu miminku mléčný chrup? Přemýšlíte, čím je zasytit a zároveň zabavit? Nabídněte mu oběd, který zvládne bez vaší asistence.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pod pojmem finger foods se skrývá všechno jídlo, které lze jíst rukama nebo prsty. To ocení především malé děti, jež si s oblibou strkají do pusinky věci jedlé i nejedlé. Zvláště pak, když se jim prořezávají zoubky a potřebují si namasírovat dáseň. Takovým generacemi prověřeným pomocníkem může být i kůrka z tvrdého chleba nebo třeba jablíčko. Zároveň se naši nejmenší učí používat již vyklubané zoubky, a tím pomáhají organismu nastartovat trávení. Jakmile se potrava dostane do pusinky, jazyk převezme funkci míchačky a rozděluje jídlo mezi zoubky.
Kousání a přežvykování nastartuje tvorbu slin, které jídlo zvlhčí a chemicky zpracují.

Kdy začít s jejich podáváním?

Na takovou stravu musí být malé děti připravené. Měly by umět přijmout potravu, rozmělnit ji jazykem, posunout dál do krku a spolknout. Některé to zvládají již od ukončeného 4. měsíce, jiné až se zaváděním prvních příkrmů v období od ukončeného 6. měsíce dále. Není tedy kam spěchat. Všeobecně platí, že se má začínat podávat pyré a postupně zkoušet hrubší strukturu, tedy nechávat v pokrmu kousky (přibližně od 9. měsíce). Když je kojenec nevyplivne a naopak zapojí všechny mechanismy v ústech, je ten správný čas na finger foods. Tip: Abyste předešla vdechnutí slupky nebo kousků a ujistila se, že je miminko připravené zvládnout pevnou stravu, vyzkoušejte tzv. krmicí síťku. Vypadá jako síťovaný dudlík s úchopem, do kterého lze vložit kousek ovoce nebo zeleniny, děťátko z něj vysaje šťávu a zbytek zůstane pod síťkou.

Zeleninové Finger Foods

Zelenina bývá prvním nemléčným příkrmem, jejž váš kojenec v životě ochutná. Začíná se postupně s mrkví, bramborami, brokolicí, dýní a podobně. V syrovém stavu je tato „tvrdá“ zelenina pro děti do 1 roku věku nevhodná. Je pro ně totiž těžce stravitelná a hrozí zde také možnost vdechnutí. Na druhou stranu je škoda jim tuto dobrotu odpírat. Ideálním řešením proto může být příprava v páře.
Zeleninu důkladně omyjte, oloupejte, nakrájejte na tenčí hranoly, v případě brokolice či květáku odkrojte menší růžičky. Vložte je do parního hrnce či do napařovacího sítka a vařte doměkka. Na rozdíl od vaření ve vodě si tak zachovají nejen více zdraví prospěšných živin, ale také barvu a chuť.

Tip: Postupně můžete zkoušet měkké druhy zelenin, jako je třeba okurka nebo rajče, v syrové podobě. V případě, že už má vaše zlatíčko pusinku plnou zoubků a ví, jak je používat, můžete pod dohledem přidat i tvrdší zeleninu v podobě například papriky nebo kedlubny.

Druh zeleniny – doba vaření v páře

* Mrkev (nakrájená na kolečka nebo hranoly) – 15 minut
* Brambory (nakrájené na plátky, hranoly nebo kolečka)– 20 minut
* Dýně (nakrájená na kostky nebo hranoly)– 20 minut
* Cuketa (nakrájená na plátky) – 12 minut
* Brokolice (malé růžičky) – 18 minut
* Květák (malé růžičky) – 19 minut

Ovocné Finger Foods

Ovoce díky své sladké chuti bývá u malých dětí velmi oblíbené. To je jeden z důvodů, proč se zavádí až po zeleninových příkrmech, tedy mezi 7. a 8. měsícem. Obdobně jako je tomu se zeleninou, se ovocné příkrmy podávají nejdříve tepelně upravené v podobě pyré.
Postupně však vyměňte mixér za vidličku nebo struhadlo. Když zvládne vaše děťátko rozmělnit malé kousky, můžete se pustit do přípravy ovocných finger foods. Tvrdší ovoce, jako je například jablko nebo hruška, lze také připravit v páře.

Nakrájejte je na čtvrtky, vložte do napařovací nádoby a vařte po dobu 20 minut. Některé měkčí druhy ovoce můžete „šikovnějším“ dětem dát i v syrové podobě. Mezi nejoblíbenější patří banány, broskve a meruňky zbavené slupky, jahody a podobně. Snažte se však vybírat ovoce podle sezonní a lokální nabídky, což bývá v zimě velký problém. Exotické ovoce, jako jsou citrusové plody, bývá sbíráno ještě nedozrálé, a musí se někdy chemicky upravit tak, aby dozrálo cestou a přitom nechytlo plíseň. Nutričně tedy neodpovídá požadavkům na stravu kojenců.

V zimě dejte raději přednost správně skladovaným podzimním druhům českého ovoce nebo si jej nasušte do zásoby. Takové sušené švestky nebo meruňky můžou být pro děti sladkým zpestřením jídelníčku. Lépe se jim budou kousat a žvýkat, když je předem přelijete horkou vodou a necháte okapat. Tip: Zajímavé recepty na přípravu zeleniny a ovoce pro děti do 3 let naleznete v Pohádkové kuchařce Míny a Týny, jejíž autorkou je výživová poradkyně Jana Vašáková. K dostání v síti hypermarketů Globus ČR.

ČTĚTE TAKÉ: Anetin těhotenský deníček: 2. trimestr

Pečivo a jiné dobroty

Malé jednohubky v podobě chleba nakrájeného na kostičky nebo rohlíku na kolečka namazané přírodním sýrem a obložené tenkým plátkem okurky mohou naše nejmenší naučit snídat, svačit nebo večeřet. Inspiraci se meze nekladou, můžete z nich vytvořit lodičku, obličej, šneka atd.
Důležité je, aby to drželo pohromadě a vešlo se celé do malinké pusinky.

Děti baví i křupavé topinky připravené zasucha. Postupně můžete zkoušet i hranolky tvrdého sýra nebo zabalte do plátkového sýra kousek okurky. Jednou za čas neuškodí ani kvalitní dětská šunka, dítě by si však na ni nemělo příliš zvykat.
Tip: Jako chuťovka poslouží i na hranolky nakrájená zelenina a uvařené těstoviny nebo brambory, které by mohly děti namáčet do bílého jogurtu a ukusovat.

Zaměřeno na masožravce

Naše nejmenší obvykle nebaví kousat maso, nejraději jej mají v podobě pyré nebo případně v polévce. Postupně si na něj zvykají v kombinaci s bramborami, těstovinami nebo rýží. Některé děti, jak už to bývá, tvoří výjimku. Od ukončeného 10. měsíce jim zkuste dát na talíř podušené nudličky libového drůbežího masa, které se v ústech rozpadají. Když je budou moci vzít prsty a ukusovat, bude to pro ně hra, jež zaujme třeba i zarputilé odpůrce masa. Nebojte se případného špatného návyku stolování. Vždyť i v dospělosti je to právě kuře nebo ryba, které lze obírat prsty a nemusíte se za to stydět.

Sladké výjimečně

Mezi další a asi nejoblíbenější finger foods patří sušenky, tyčinky a podobné dobroty.
Ty do jídelníčku kojenců nepatří, ale na druhou stranu se dnes již vyrábí s ohledem na tak malé děti. Tedy obsahují přírodní cukr, není v nich přidána sůl ani konzervační látky, sladidla, barviva a podobně.
Šetřete s nimi a raději dětem ke svačině nebo na cestách dávejte ovoce, zeleninu nebo sendviče. Kukuřičné, rýžové a jiné chlebíčky nebo tyčinky berte spíše jako „nouzovku“ či k dojedení se, normální pokrm bohužel nenahradí.

 


 

3 základní pravidla pro kousací kousky

  • Měly by mít přiměřenou velikost, aby se vešly do ruky i do malé pusinky.
  • Nevhodné jsou příliš malé nebo tvrdé kousky, které by mohlo dítě vdechnout.
  • Neměly by obsahovat pecky, jadérka, kostičky a podobně.
Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Batole, STRUHADLO, Cookie, Chuťovka, Zeleninový příkrm, Dáseň, Cookies, Zac, Nemléčný příkrm, Dobro, Jablečné pyré, Pečená zelenina, Muž, Lučina