[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Obrovskou výhodou dárků, které svým milým sami vyrobíte, je kromě pořizovací ceny, originality a lásky, kterou jste do nich vložili i skutečnost, že mnohdy zbude něco málo i na vás (což je v případě paštiky či chutney docela lákavé). Všechny tipy, o které se s vámi rozdělíme, hravě zvládnou i méně zdatné kuchařky. Výsledným výrobkem pak lze obvykle obdarovat hned několik osob.
Naplněné skleničky můžete ozdobit mašličkami, vyrobit s dětmi pěkné a vtipné cedulky (třeba jednoduše opálit papírový oválek a psacím písmem s kudrlinkami popsat) – zkrátka udělat vše proto, aby byl dárek atraktivní nejen pro chuťové buňky, ale i pro oči obdarovaného. A pozor, všechny 3 tipy lze v porovnání s komerčně prodávanými delikatesami považovat za luxusní zboží! Proč?
Jsou přeci ručně vyráběné, bez chemických přísad a konzervantů. Paštika je opravdu z jater, vůni a říz dodávají bylinky a ne jen jakési syntetické aroma. Pečený čaj není barvený, neobsahuje kyselinu citronovou, zato obsahuje poctivé ovoce, stejně jako jednoduché jablečné chutney.
500 g očištěných kuřecích jater, 125 g másla, 2 stroužky česneku, ½ větší cibule, 1 lžička soli, ½ lžičky tymiánu, ½ lžičky rozmarýnu, špetka pepře, špetka papriky, 2 lžíce smetany, v případě chuti brusinky nebo sekané mandle
Očištěná játra osmahneme na jemně krájené cibuli a lisovaném česneku dohněda, v průběhu smažení přidáme koření. Hotová játra dáme do mixéru a rozmixujeme na „kaši“, ke konci vlijeme smetanu a dáme měkké máslo. V případě chuti vsypeme brusinky nebo sekané mandle. Paštiku plníme do drobnějších skleniček, uhladíme, zalijeme trochou rozpuštěného másla a ozdobíme trochou mandlí či brusinek (v létě čerstvou snítkou rozmarýnu). Paštiku vyrábíme max. 1 – 2 dny před „darováním a uchováváme v chladu!
1 kg pomerančů, 2 červená jablka, 500 g cukru, šťáva z 2 citronů, lžička skořice, 2 ks hřebíčkuOloupané pomeranče a vykrájená jablka se slupkou (obarví směs) pokrájíme na malé kostky, prosypeme cukrem a přidáme citrónovou šťávu a skořici. Směs buď pečeme v hlubokém pekáčku na 175st. zhruba 1 hod. – 1,5 hod. (do konzistence marmelády) nebo využijeme programu na marmeládu v domácí pekárně. Vařící směs lijeme do menších sklenek, které obracíme na 15 min. dnem vzhůru. Dobrotu lze před plněním „ovonět“ 1dcl alkoholu – rumu, vodky, brandy – dle chuti. Dávková je asi 5 lžiček na ½ litru horké vody.
1 kg jablek, ½ hrnku třtinového cukru (nebo medu), 6 stroužků česneku (českého stačí 3 větší), 1 cibule, lžička čili, lžička mletého zázvoru (skvělý je čerstvý zázvor, stačí 3 lžičky), lžička kari, ½ lžičky soli a ½ šálku sekaných rozinek
Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme všechno koření, utřený česnek a velmi jemně nasekanou cibuli. Vše dusíme podlité ½ hrnkem vody doměkka (asi 30 min.). Na konci dušení přidáme cukr nebo med, rozinky, zamícháme a ochutnáme. Dle chuti přidáme ještě trochu soli, čili či kari. Směs opět dusíme asi 10 – 15 min. a vroucí plníme do sklenek, ty obracíme na 15 min. dnem vzhůru, nebo sterilujeme při 80 st. pouhých 10 min. Chutney je skvělé ke grilovaným a pečeným masům všeho druhu.