Dobroučké „handmade“ vánoční dárky: Vyrobte je podle našich receptů

Máte-li tento rok hlouběji do kapsy, možná se vám trefíme do „předvánoční noty“ několika gurmánskými tipy na originální dárky. Začněte shánět pěkné menší sklenice, na vaření máte ještě čas.

Obrovskou výhodou dárků, které svým milým sami vyrobíte, je kromě pořizovací ceny, originality a lásky, kterou jste do nich vložili i skutečnost, že mnohdy zbude něco málo i na vás (což je v případě paštiky či chutney docela lákavé). Všechny tipy, o které se s vámi rozdělíme, hravě zvládnou i méně zdatné kuchařky. Výsledným výrobkem pak lze obvykle obdarovat hned několik osob.

Naplněné skleničky můžete ozdobit mašličkami, vyrobit s dětmi pěkné a vtipné cedulky (třeba jednoduše opálit papírový oválek a psacím písmem s kudrlinkami popsat) – zkrátka udělat vše proto, aby byl dárek atraktivní nejen pro chuťové buňky, ale i pro oči obdarovaného. A pozor, všechny 3 tipy lze v porovnání s komerčně prodávanými delikatesami považovat za luxusní zboží! Proč?

Jsou přeci ručně vyráběné, bez chemických přísad a konzervantů. Paštika je opravdu z jater, vůni a říz dodávají bylinky a ne jen jakési syntetické aroma. Pečený čaj není barvený, neobsahuje kyselinu citronovou, zato obsahuje poctivé ovoce, stejně jako jednoduché jablečné chutney.

Delikátní domácí kuřecí paštika (rychlá)

500 g očištěných kuřecích jater, 125 g másla, 2 stroužky česneku, ½ větší cibule, 1 lžička soli, ½ lžičky tymiánu, ½ lžičky rozmarýnu, špetka pepře, špetka papriky, 2 lžíce smetany, v případě chuti brusinky nebo sekané mandle

Očištěná játra osmahneme na jemně krájené cibuli a lisovaném česneku dohněda, v průběhu smažení přidáme koření. Hotová játra dáme do mixéru a rozmixujeme na „kaši“, ke konci vlijeme smetanu a dáme měkké máslo. V případě chuti vsypeme brusinky nebo sekané mandle. Paštiku plníme do drobnějších skleniček, uhladíme, zalijeme trochou rozpuštěného másla a ozdobíme trochou mandlí či brusinek (v létě čerstvou snítkou rozmarýnu). Paštiku vyrábíme max. 1 – 2 dny před „darováním a uchováváme v chladu!

Zimní pečený čaj z pomerančů a jablek (lze i s kapkou alkoholu)

1 kg pomerančů, 2 červená jablka, 500 g cukru, šťáva z 2 citronů, lžička skořice, 2 ks hřebíčku
Oloupané pomeranče a vykrájená jablka se slupkou (obarví směs) pokrájíme na malé kostky, prosypeme cukrem a přidáme citrónovou šťávu a skořici. Směs buď pečeme v hlubokém pekáčku na 175st. zhruba 1 hod. – 1,5 hod. (do konzistence marmelády) nebo využijeme programu na marmeládu v domácí pekárně. Vařící směs lijeme do menších sklenek, které obracíme na 15 min. dnem vzhůru. Dobrotu lze před plněním „ovonět“ 1dcl alkoholu – rumu, vodky, brandy – dle chuti. Dávková je asi 5 lžiček na ½ litru horké vody.

Chutney z jablek s vůní Indie

1 kg jablek, ½ hrnku třtinového cukru (nebo medu), 6 stroužků česneku (českého stačí 3 větší), 1 cibule, lžička čili, lžička mletého zázvoru (skvělý je čerstvý zázvor, stačí 3 lžičky), lžička kari, ½ lžičky soli a ½ šálku sekaných rozinek

Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme všechno koření, utřený česnek a velmi jemně nasekanou cibuli. Vše dusíme podlité ½ hrnkem vody doměkka (asi 30 min.). Na konci dušení přidáme cukr nebo med, rozinky, zamícháme a ochutnáme. Dle chuti přidáme ještě trochu soli, čili či kari. Směs opět dusíme asi 10 – 15 min. a vroucí plníme do sklenek, ty obracíme na 15 min. dnem vzhůru, nebo sterilujeme při 80 st. pouhých 10 min. Chutney je skvělé ke grilovaným a pečeným masům všeho druhu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Určitě věnujte čas samy sobě a vašim zájmům. Dopoledne byste skrze Lunu měly být v kontaktu s matkami nebo kamarádkami a vydat se na…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci