Maminka.czVýživa a stravování

Dobrý kuchař se pozná podle nože a pánve

Reklama 2.  8.  2017
Na první pohled se může zdát, že dobrý kuchař se vyznačuje především dobrou fantazií a představivostí. Umění kombinace různých chutí je jistě pro kýžený výsledek zásadní, bez čeho se ale neobejde? Vynikajícího kuchaře rozhodně poznáte podle nožů a pánví, které k přípravě používá. Zaměříme-li se pouze na druhou nepostradatelnou věc - pánvičku, vystává hned několik otázek, týkající se výběru vhodné kuchyňské pánve.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak si mezi mnoha značkami, výrobci a povrchy pánviček vybrat tu správnou? Připravili jsme pro vás několik jednoduchých rad, které při výběru nesmíte opomenout. Nejzákladnějšími otázkami, na které si odpovězte: Na čem vaříte? Plyn, tzv. „sklokeramika“, či indukce. Jak často, co a pro kolik lidí budete vařit? A do třetice – kolik za pánev chcete zaplatit?

Podívejte se vždy na obal pánve, pro jaký typ ohřevu je určena. Ikony ohřevu zároveň napoví, zda se jedná o pánev základní (jen pro plyn), střední (pro plyn a sklokeramickou desku), nebo pánev nejvyšší řady pro všechny druhy ohřevů včetně těch nejmodernějších - indukční desky.

Klepněte pro větší obrázek

V případě, že jste spíše sváteční kuchař, trávíte více času mimo domov a vaříte jen pro sebe, postačí vám pánev o menším průměru, s nepřilnavým povrchem. Oceníte i praktičnost údržby, už dávno neplatí, že nepřilnavé pánve nelze mýt v myčce, že je potřeba na ně použít jen dřevěné a plastové náčiní, nebo že je nelze použít na indukci. Vždy si pozorně pročtěte obal výrobku, jak lze zvolenou pánev používat a jak o ni pečovat. Většinu pánví značky Tefal lze mýt v myčce, některé mají speciální dno i pro indukční ohřev a na vyšší řady, které mají povrchy obohaceny titanem lze použít i kovové kuchyňské náčiní.

Máte-li rodinu a v kuchyni se pohybujete každý den, nebo jste kulinářský nadšenec, doporučujeme již vybírat z vyšších řad nádobí. Při koupi více využívaného nádobí rozhodně nešetřete a zainvestujte do kvalitnějších modelů, které vám mohou sloužit skutečně dlouho. Současně nezapomínejte, že mnohdy je ekonomičtější a uživatelsky pohodlnější, pokud si pořídíte pánve různých velikostí či tvarů. Je totiž rozdíl, pokud připravujete pokrm pro nedělní rodinný oběd, rychlou večeři během pracovních dnů nebo míchaná vajíčka k snídani jen pro sebe. Opět se nezapomeňte zaměřit na povrch pánve, dnešní nepřilnavé povrchy jsou ideálním řešením. Například značka Tefal používá vyspělou technologii až šesti vrstev nepřilnavého povrchu, z nichž každá má jinou vlastnost a úkol. Jde o vrstvu základní, vytvrzovací, pojicí, krycí atd. Navíc jsou některé obohacovány safírem či titanem, pro ještě větší odolnost proti oděru a opotřebení. Taková pánev si zachová nepřilnavé vlastnosti po mnohem delší dobu. Velkou výhodou je, že tyto technologie navíc umožňují vařit bez nebo s minimem přidaného tuku. A díky Tefal Thermo-spotu, což je červený bod uprostřed pánve, který Vám oznámí, kdy je pánev správně rozehřátá a připravená k vaření, nebudete tedy jídlo zbytečně přepalovat, bude zdravější a zachová si více vitamínů i přirozených chutí a vůní.

Témata: Výživa a stravování, Kuchař, Pánvička, Povrch, Rychlá večeře, Pracovní den, Velká výhoda, Dlouhá doba, Ideální řešení, Nůž, Tefal, První pohled, Nepřilnavý povrch, Ohřev, Míchané vajíčko, Kvalitní model, Kýžený výsledek, Pánev, Jednoduchá rada

Video