Maminka.czJen pro maminku

Dokonalá za pár minut

Pavla Millerová 23.  6.  2009
Dokonalá za pár minut
Abyste vypadala hezky, nemusíte před zrcadlem trávit celé hodiny. Poradíme vám, jak působit skvěle, když vás honí čas.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Abyste vypadala hezky, nemusíte před zrcadlem trávit celé hodiny. Poradíme vám, jak působit skvěle, když vás honí čas.

Po ránu je to ve většině domácností stejné: připravit snídani, vyžehlit manželovi košili, dopsat domácí úkol z přírodovědy. Jak při tolika povinnostech najít chvilku pro sebe? Horko těžko si stihneme vyčistit zuby, o nějakém speciálním líčení nemůže být ani řeč! Nebo snad ano? Jak zpomalit chod času, sice nevíme, prozradíme vám ale ty nejlepší triky, díky kterým budete dokonalá po všech stránkách.

Perfektní účes jako základ

Kšiltovky, čepice a klobouky. Elegantní způsob, jak eliminovat problém s účesem.

Přesto, nosit je každý den není zrovna ideální. Kadeřník Ondřej Veselý, odborný trenér Studia Wella, doporučuje jiné řešení: „Hodně času vám ušetří kvalitní střih, který při úpravě nevyžaduje moc práce.

Pravidelná návštěva kadeřníka, alespoň jednou za šest týdnů, je navíc příjemnou relaxací, kterou si rozhodně každá maminka zaslouží!“

Po ránu:

  • Nestíháte si umýt hlavu? Sáhněte po suchém šamponu, například Lee Stafford (260 Kč). Přípravek nastříkejte ke kořínkům vlasů po celé hlavě, promněte ručníkem a dobře vykartáčujte. Pudrová textura vysaje přebytečný maz, a navíc vylepší i styling vlasů. Výjimečně můžete použít také dětský pudr, ale pozor na příliš velké množství, vlasy by mohly vypadat nepřirozeně našedle!
  • Rychlý styling pro zplihlé vlasy? Prameny lehce navlhčete vodou ve spreji a bleskově vyfénujte přes kulatý kartáč.

„Pokud vás tlačí čas, pohrajte si alespoň s částí kolem obličeje a v místě pěšinky,“ radí kadeřník.

  • Aby vlasy po probuzení nelétaly na všechny strany a držely hezky svůj tvar, včešte do nich před spaním kapku nesmývatelného kondicionéru.

Stejně dobře poslouží po ránu také stylingová pomáda, Wella High Hair Brilliant Affair (349 Kč), která neposlušné vlasy perfektně zkrotí, a navíc jim dodá úžasný lesk. Rozetřete pomádu z lískového oříšku mezi dlaněmi a zlehka jimi projděte po celé délce pramenů.

  • Potřebujete dnes vypadat obzvlášť dobře? Než po ránu skočíte do sprchy, natočte vlasy na větší natáčky, zlehka je postříkejte vodou ve spreji a nasaďte si igelitovou čepici. Pak si teprve dejte osvěžující ranní sprchu a horká pára se o vše postará. Sundejte si igelit z hlavy a vlasy asi minutu fénujte, aby se dosušily. Po odvinutí natáček budou vypadat jako nové!
  • Zkuste někdy něco jiného než obyčejný culík! Fádní účes ihned oživí praktické dekorativní spony, módní čelenky nebo skřipce. Fantazii se meze nekladou. Co třeba zkusit stejný účes i sponky, jaké nosí vaše dcerka? Buďte hravá a originální! Jako maminka malé holčičky si to rozhodně můžete dovolit.

Slavnostně:

  • Vytvoření bohatého účesu z dlouhých vlasů vám zabere jen pár minut. Naneste na suché prameny pěnové tužidlo, rozčešte ho po celé délce a jednotlivé prameny natočte na nahřáté elektrické natáčky. Než se oblečete a nalíčíte, natáčky mezitím vychladnou a vaše vlasy získají dokonalý bohatý objem a švih. Stačí je jednoduše přečesat prsty a přestříkat lakem na vlasy s vysokým leskem.
  • Je pro vás postup s natáčkami zdlouhavý? Máme pro vás i jednodušší variantu. Ta však vyžaduje přípravu několik hodin před akcí: vlasy přestříkejte vodou ve spreji a sepněte pomocí malých skřipců nebo sponek ve volný drdol na temeni hlavy. Za pár hodin získáte po rozpuštění pramenů jemné, romantické vlny, které vypadají jako po půldni stráveném u kadeřníka.
  • Jestli máte krátké vlasy, bude vám pro rychlou úpravu stačit jen stylingový gel, například High Hair Flubber od Welly (319 Kč). „Akrylový gel s ultrasilným zpevněním a efektem lesku naneste v malém množství na konečky prstů a tvarujte – kreativitě se meze nakladou.

Velmi elegantně působí uhlazení vlasů dozadu s ozdobou v podobě tenké čelenky,“ říká Ondřej Veselý.

Extra tip:

  • Jak zakrýt odrosty? Americká odbornice na krásu, vizážistka Bobbi Brown, radí sáhnout po líčidlech. Pomocí štětce nanese na potřebná místa hutnější pudrové oční stíny, které ladí s barvou vlasů, a šediny rázem zmizí. V případě tmavých vlasů pomůže i řasenka.

Přirozený make-up

Líčidla dokážou hotové zázraky. Potlačit nedostatky a zdůraznit, co je na nás hezké, zamaskovat stopy po neklidném spánku, únavu i vrásky. A také zlepšit náladu a zvýšit sebevědomí. Ukrást si pár minut pro kreativní malbu se vyplatí!

Po ránu:

  • Jestliže máte čas jen na jediný zkrášlující manévr, použijte korektor, který pomůže zakrýt kruhy pod očima a drobné nedostatky. Vizážistka firmy Avon Jillian Dempsey, matka malých dvojčat, doporučuje nanést korektor pod oči, kolem nosu a na místa, která potřebují zamaskovat.
  • Pro osvěžení vzhledu po probdělé noci použijte rozjasňovač v okolí očí směrem ke spánkům. Může mít formu tyčinky, třpytivého pudru nebo rozjasňujícího krému. Je pouze na vás, jaké dáte přednost. * Pokud nemůžete žít bez vrstvy make-upu, zkuste praktickou variantu ve spreji, například Diorskin Airflash od Dioru (1500 Kč). Rychlé a pohodlné je také použití tónovacího krému, který se velmi lehce roztírá a nevytváří na obličeji vrstvu, takže jeho nanesení nemusí být tak precizní jako u klasických krycích přípravků. „Pokud máte problematickou pleť, použijte make-up ve formě pudru, například MAC Studio Fix Powder Plus Foundation (750 Kč), který krásně zakryje nedostatky, přitom je však jeho nanesení velmi rychlé, stejně jako v případě tradičního pudru,“ říká vizážistka Hana Čihánková.
  • Dlouhotrvající svěžest vám dodá kvalitní tvářenka. Pořiďte si krémový typ, který je možné snadno aplikovat pomocí prstu.

„Jeho výhodou je multifunkčnost – dá se použít i na rty nebo oči. Nepřesnosti v nanesení se navíc dají spravit snáz než u pudrové tvářenky,“ jmenuje výhody tohoto přípravku specialistka na líčení.

  • Nezdržujte se s aplikací rtěnky a lesku, které moc dlouho nevydrží. Rty vyživte balzámem, třeba i tónovaným, který jim dodá přirozený vzhled, a při líčení se zaměřte spíše na oči. U těch si v případě nutnosti vystačíte s kvalitní řasenkou, která rychle a účinně zkrášlí a otevře pohled.

Slavnostně:

  • Jako základ použijte minerální pudrový make-up a namísto tvářenky poprašek bronzujícího pudru meruňkové barvy.
  • Na pohyblivou část horního víčka naneste lehce třpytivý oční stín v neutrální barvě, který opticky oči projasní a zvětší bez toho, že bylo potřeba precizní stínování a použití několika barev. Řasám dopřejte dvě vrstvy objemové řasenky.
  • Rty obkreslete konturovací tužkou, kterou prstem lehce rozetřete doprostřed rtů. Zakončete vrstvou bezbarvého lesku.

Extra tip:

  • Ať vás čas či povinnosti tlačí jakkoli, nikdy neopomíjejte důkladné odlíčení před spaním. Jen tak zůstane vaše pleť bez kazů.

Hezké nehty

Jak být dokonalá až po konečky prstů, když jsou naše ruce neustále v zápřahu?

Praní, mytí, čištění, to vše nehty oslabuje a způsobuje lámání nebo třepení. Co s tím? Některým maminkám se osvědčily krátké porcelánové nehty, které vlastní nehty zpevní a vydrží dlouho v bezvadném stavu. „Jejich nevýhodou je potřeba doplňování a finanční náročnost, jsou však velmi efektní a funkční, navíc na nich nalakování vydrží velmi dlouho,“ shodují se přední odbornice na krásu.

  • Jestliže nejsou umělé nehty nic pro vás, vsaďte během mateřské na kratší nehty, které se snadněji udržují.
  • Lakování barevným lakem zabere hodně času, a navíc moc dlouho nevydrží. „Namísto výrazných odstínů zkuste raději světlý lak, u kterého se nepřesnosti spolehlivě ztratí. Výhodou je i to, že až se lak začne olupovat, nebude to tolik vidět,“ říká Hana Čihánková. „Aby nalakování vydrželo co nejdéle bez kazů, je nutné nehty předem důkladně odmastit lihem nebo odlakovačem,“ dodává zkušená vizážistka. * Máte na zkrášlení nehtů pouhé dvě nebo tři minuty? Pak je ošetřete nejprve zpevňovačem, který ihned zaschne a vyrovnává povrch nehtu. Navíc vytvoří jemně lesklý povrch, který vypadá jako nalakování průhledným lakem.

Pak už jen špičky prstů zkrášlete bílou tužkou na nehty a je hotovo! A pak že nemáte čas být dokonalá…

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Tónovací krém, Bobbi, Pravidelná návštěva, Tmavý vlas, Přední odbornice, Finanční náročnost, Brilliant, Pár, Barevný lak, Horká pára, Nejlepší trik, Par