Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Dokonalý rodič neexistuje. Ve výchově to chce zdravý rozum

Tereza Víchová 17.  9.  2018
Stejně jako neexistují dokonalá máma či dokonalý táta, neexistuje ani dokonalý návod na rodičovství nebo dokonalý trend, podle kterého se řídit. Chce to zachovat si zdravý rozum a z každého trendu si vzít něco, co se mi líbí a vyhovuje mi, radí Iva Kyselá, koučka z Akademie rodičovství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se na maminkách projevuje snaha být tou NEJ ve všech ohledech? 

Doba je postavená na srovnávání a výkonu, takže se většina rodičů zapojí, aspoň na počátku, do hledání dokonalé podoby rodičovské role. Nejlepší plenky, nejlepší olejíčky, nejlepší poloha na kojení… Postupně je máma vyčerpaná, bez energie a dítě roste a vše pokračuje dál. Nejlepší je spát s dítětem v posteli! Že se nevyspíš? Nevadí, ale pro dítě přece jen to nejlepší. Nejlepší je nosit dítě v šátku! Nosíš? Já nosím! Ty nenosíš, protože tě bolí záda? To ale není pro tvé dítě nejlepší. Jaký pak budeš mít s děťátkem vztah? Nejenže maminka sama se začne ztrácet v tom, kde vlastně zůstal její vlastní zdravý rozum, ale i okolí ji označí jako „bio“, nebo „nebio“ a této nálepky už se jen tak nezbaví. 

ČTĚTE TAKÉ: Matky, neblbněte! I ženy, které děti nekojí do tří a nespí s nimi v posteli, je milují

Co řešíte jako velké téma v Akademii rodičovství? 

Třeba stravu. Maminky mají jasnou představu, kolik ovoce, zeleniny nebo masa by mělo jejich děťátko či puberťák sníst. Co je zdravé a co není. Často vytvoří takový tlak na dítě, že to nechce jíst skoro nic, a tak máma ještě přidá, aby aspoň něco snědlo. Někdy stačí zapojit dítě a dát mu možnost si vybírat a respektovat jeho chutě. 

Nejsem žádná biomatka a nestydím se za to. Dám na instinkt

Do jaké míry se do rodičovství promítají trendy? 

Trendy ve společnosti vždy byly a mají svůj význam. Avšak pokud maminka nasedne na tento kolotoč, tak se točí. Místo toho, aby si užívala přítomného okamžiku a třeba se jen mazlila s miminkem, neustále hledá a vymýšlí to nejlepší. Čte stovky recenzí a zkušeností maminek a vybírá a vybírá, aby měla opravdu to „ONO“. Pak se trápí, jestli fakt dělá a používá vše správně a zda má jen to nejlepší. Ani si neuvědomí, že právě nastoupila cestu za výkonem a výkon nabízí i svému dítěti. Za nějakou dobu se dočte, že to „ONO“, co vybrala, vlastně nejlepší není, a hledání začíná nanovo. 

Potřebují děti kravské mléko, nebo ne? 



Jak se s tím vším srovnat? 

To nejlepší, co může máma dítěti dát, jsou její vlastní přítomnost, náruč, láska a hranice. Je důležité se vzdělávat, rozšiřovat si obzory. Přitom si zachovat zdravý rozum a používat kritické myšlení. Stejně jako neexistuje dokonalá máma, neexistuje dokonalý trend. Z každého si mám vzít něco, co se mi líbí, s čím souhlasím a co mi vyhovuje. Když jde spontánnost stranou a vše se podřizuje určité zvolené životní strategii, jste ochuzena o ostatní. 

Babička Marta: Z dcery se stala biomatka, vnoučata nesmím rozmazlovat
Dávat dětem jídlo za odměnu je cesta do pekel. Proč je neuplácet?
Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství
Témata: Zdraví, Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Výživa a stravování, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Jídelníček, Rodičovská role, Dokonalá máma, Nejlepší poloha, Zdravý rozum, Dokonalý táta, Matka, Kritické myšlení, Dokonalý rodič, Akademie rodičovství, Maminka, Srovnávání, Rozum, Trend, Velké téma, Kravské mléko, Iva Kyselá, Přítomný okamžik, Jasná představa, Zdraví na Heureka.cz

Video