Maminka.czZdraví

Domácí test poradí, zda opravdu musíte s dítětem k lékaři

Reklama 7.  11.  2019
S přicházejícím podzimem a sychravým počasím se začínají ordinace plnit nachlazenými dětmi, které si předávají bacily v dětských kolektivech s neuvěřitelnou rychlostí. Stačí však jen zvýšená teplota, nebo rýma či kašel a spousta rodičů považuje za nevyhnutelné ověřit zdravotní stav svého potomka u lékaře. Přitom tímto jednáním mu může více uškodit než pomoci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není to jen viróza?

Ve většině případů se jedná jen o obyčejnou virózu, která se dá vyléčit doma pomocí klidového režimu a čaje s citronem. Pobyt v čekárně ve společnosti dalších nemocných dětí může malému pacientovi nakonec způsobit mnohem závažnější zdravotní problémy. Proto by rodiče měli vždy zvážit, zda je návštěva ordinace nutná.

Domácí Veroval CRP test

Oblíbeným a užitečným pomocníkem se pro tyto případy v poslední době staly domácí CRP testy. Veroval CRP test dokáže spolehlivě prověřit, zda má dítě v těle virový, nebo bakteriální zánět. Poznáte tedy, jestli je potřeba zajít k lékaři k dalšímu vyšetření. Domácí CRP test se může hodit i ve chvíli, kdy dítě onemocní během víkendu či svátků a vy si nejste jisti, zda je nezbytné hledat nejbližší pohotovost. Ještě nedávno se vyšetření C-reaktivního proteinu provádělo výhradně u lékaře, a to mnohdy pouze na vyžádání. Dnes lze získat důkaz o bakteriální infekci v těle během chvíle i v domácím prostředí. To je dobrá zpráva zvláště pro děti, které trpí strachem z doktorů a každá návštěva ordinace je pro ně a vlastně i rodiče stresující.

Je to velmi spolehlivý test, s přesností více než 95 %. Výhodou je zejména jeho rychlost, výsledek totiž budete znát už do 5 minut a ihned se podle toho můžete zařídit. Z odběru nemusí mít děti v žádném případě strach, je téměř bezbolestný. Stačí malým píchnutím odebrat pouze 1 kapku krve, a to určitě zvládne během sledování pohádky i ten nejbojácnější pacient. Test se dá koupit, nebo objednat ve všech lékárnách.

Rýma u dětí: co dělat, jak dlouho trvá léčba a kdy nemůže do školky?

Neužívejte antibiotika zbytečně

Domácí testy CRP prokazují ještě jednu důležitou službu. Tím, že si pacienti doma sami ověří, zda se jejich tělo bez antibiotik neobjede, předcházejí jejich zbytečnému užívání. Řada lékařů totiž předepisuje antibiotika neuváženě i na méně závažná virová onemocnění, na která ale nezabírají. Často nesou vinu i sami rodiče, kteří se předepsání antibiotik pro své dítě u lékaře domáhají, i když to není vůbec potřeba. Jsou přesvědčeni, že nemoc se dá rychle vyléčit pouze nasazením antibiotických léků. Pokud však opakovaně dostane dítě antibiotika i bez prokázání bakteriální infekce, v budoucnu bude jeho tělo vůči nim imunní.

Domácí diagnostika sice nenahradí důkladnou lékařskou prohlídku, ale může se stát dobrým rádcem při posuzování závažnosti zdravotního stavu vašeho dítěte. Proto by CRP test neměl chybět v žádné domácí lékárničce.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz