Maminka.czRodina

5 důvodů, proč trávit čas společně jako rodina

Regina Rothová 3.  8.  2014
5 důvodů, proč trávit čas společně jako rodina
Čas letí jako zběsilý a vidíme to hlavně na dětech, jak se nám rychle mění před očima. Většina rodin si v každodenním úprku vůbec neuvědomuje, jak vzácné a důležité jsou společně strávené okamžiky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Udělejte si čas. Právě nyní, v létě a o prázdninách je ideální doba. Dlouhé dny a teplé počasí plné sluníčka láká k výletům, sportování a hrám. Každá společně strávená chvíle se počítá. I když se děti za pár let budou tvářit, že si nic nepamatují, zážitky s rodiči se v nich skládají jako puzzle.

1. Nekonečný obdiv je (většinou) dočasný

Co řekne táta, je zákon. Táta to dělá nejlíp, umí všechno vysvětlit, všechno vyřeší. Tím, že maminka je zpravidla k dispozici neustále a tátův čas je vzácnější, stává se doslova ideálem. Hlavně pro pokračovatele rodu. Užívejte si to, v pubertě už budou vaše činy zkoumat kritičtěji a ne všechna prohlášení se setkají s obdivem. A maminky, vy nezoufejte. Přijde doba, kdy z pozice ochránkyně, kuchařky, uklízečky a „foukačky bolístek“ povýšíte na rovnocenného partnera, se kterým se bude chtít potomek nejen poradit a vyslechnout si váš názor, ale rád si s vámi vyjede na výlet, dovolenou, zajde na výstavu. A zároveň se klidně i po letech (když bude třeba) schová do vaší konejšivé náruče…

2. Učte příkladem

Ač se tváří, že vlastně nevnímají, co se kolem nich děje, jsou jako fotoaparáty či kamery. Přesně zaznamenávají vaše pohyby, činnosti, hovory. A napodobují je. Často je to až dojemně legrační, jak se dítě sotva plenkám odrostlé tváří jako jeho velký příklad. Pro rodiče je to poučení a zároveň příležitost. Vztyčený varující prst upozorňuje na nevhodnost některých návyků, které by dítě mohlo okoukat, a šance je úžasná – vtisknout vše dobré a potřebné do tvárné půdy. A tou naši malí rozhodně jsou! Právě společné chvíle představují ideální příležitost nenásilně ukazovat cestu. Třeba v přístupu k sobě navzájem, v úctě k práci maminky v domácnosti, dítěte ve školce nebo v prvních kroužcích. Každý máte pevné místo v rodině a to vyžaduje své povinnosti a radosti. To je třeba respektovat a dětem to ukázat. A pomáhat si navzájem.

3. Legrace není nikdy dost

Relax, uvolnění, odhodit starosti daleko za hlavu. Kdy jindy než s rodinou? S lidmi, které nejvíc milujeme? Plánujte společné výlety tak, aby v nich něco pro sebe našel každý člen rodiny. S úplně malými dětmi je to náročnější, ale věřte, postupně bude volný čas pestřejší, plný koníčků a legrace. Nabízejte dětem co nejširší možnosti, jak se zabavit, aby měly z čeho vybírat, a společně jste pak prožívali dny plné zábavy, pohybu a legrace. Na to budou vaše ratolesti i v dospělosti s láskou vzpomínat. A navíc to naprosto přirozeně přenesou i do své vlastní rodiny.

4. Psychická pohoda pomáhá zvládat náročné rodičovství

Spokojení rodiče = spokojené děti. A když nebudete společně trávit čas, bavit se, relaxovat, kde by se vzaly zážitky a pohoda? Vystresovaný tatínek, smutná maminka, která se točí jen kolem batolat. To může skončit jedině hádkami, pláčem a… zlobícími, pofňukávajícími ratolestmi. Děti dobře vycítí napjatou atmosféru v rodině a přizpůsobí se jí. Obvykle zlobením, někdy i zvýšenou nemocností. Psychická nepohoda má na každého jedince jiný dopad, rozhodně ale neprospívá nikomu. Programově s ní bojujte právě společnými aktivitami, vzájemnou tolerancí, pomáháním si. Ano, není jednoduché zvládnout péči o malé děti, zajistit rodinu, zároveň se věnovat kariéře, koníčkům. Rodičovství je zatěžkávací zkouška, ale vy jste si ho vybrali dobrovolně a chce to trochu zlehčit, ulevit jednotlivým účastníkům. Jedině láskou a uvolněním napětí můžete prožívat spokojený rodinný život.

5. Pohybem a koníčky k budoucímu nastavení

Posílení fyzické kondice, otužování, nastavení vhodného životního stylu, boj s případnými kily navrch. I to jsou hodně dobré důvody, proč být spolu, a navíc v pohybu. Nemusíte hned šplhat na pětitisícovky, ale nač budou vaši potomci v dospělosti vzpomínat, o čem si budete povídat, když témata nebudete hledat od prvních společných let? Nabízejte sporty nebo třeba kroužek šachů, kurz vyšívání. Pečlivě sledujte, k čemu váš potomek inklinuje, a podporujte ho v tom. Třeba najde budoucí směr.

(Článek vyšel v časopise Maminka 6/2014)

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Zatěžkávací zkouška, Ideální příležitost, Pokračovatel, Psychická pohoda, Jak, Psychická nepohoda, Pevné místo, Čas, Ochránkyně, Důvod, Nepohoda, Strávená chvíle