Maminka.czRodina

Čím si udělat v létě radost? Co třeba krásnou novou stěnou do obýváku?

Reklama 15.  7.  2014
K létu patří spousta příjemných věcí. Sluníčko, koupání, dovolená a také zkrášlování našich domovů. Dnes vám poradíme, jak si dobře vybrat novou obývací stěnu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti jsou na táboře nebo u babičky, ještě vám po nich není tolik smutno, a to je ten nejlepší čas myslet taky trošku na sebe. Během letních měsíců totiž už tradičně vylepšujeme a zvelebujeme své domovy, ať už důkladnou rekonstrukcí, čerstvým vymalováním pokojů nebo “jen” pořízením nového nábytku. A na ten se dnes zaměříme.

Možností máte nekonečno

Konkrétně na nábytek do obýváku, čili obývací stěnu. Naštěstí už jsou dávno pryč časy, kdy byly v módě obrovské obývací stěny, zabírající opravdu celou jednu zeď místnosti. Tak, jak se jednou postavily, zůstaly už navěky. Což možná mnohá z vás ještě pamatuje z domácností svých prarodičů nebo rodičů.

Dnešní trendy velí vzdušnost, lehkost a především variabilitu zařízení obývacího pokoje. Moderní stěna není přeplácaná a skládá se z několika tvarově i funkčně odlišných kusů nábytku, které si navíc může každý sestavit podle vlastní potřeby. Výrobci se předhánějí v nabídkách čím dál propracovanějších nových modelů, a tak je opravdu z čeho vybírat. Nic není nemožné, takže záleží jenom na vás, pro jaký design a styl se rozhodnete. A samozřejmě tak trošku také na vašem rodinném rozpočtu.

Dvakrát měř, jednou řež

Ještě než na internetu zadáte heslo “obývací stěna” a necháte se unášet stovkami obrázků úžasného nábytku, zjistěte si, jak je váš obývák vlastně velký. To abyste se pak nemusela těžce loučit s vyhlédnutou sestavou jen kvůli tomu, že se vám domů zkrátka nevejde. Dobře si také rozmyslete, jak budete chtít jednotlivé prvky v obýváku rozmístit, zda vám budou vyhovovat jejich úložné prostory a důležitou roli může hrát také velikost obrazovky vaší televize.

Volba materiálu je celkem jednoduchá. Na výběr totiž máte v podstatě dvě varianty, buď přírodní masiv nebo moderní dřevotřísku, nabízenou v různých úpravách. Dřevo je voňavé a krásné, ale vyžaduje jistou péči, aby takové taky zůstalo.

Naproti tomu oblíbené lamino (LTD) může jako dřevo věrně vypadat, ale přitom má řadu dalších výhod. Nevadí mu rozlité tekutiny, je tvarově a barevně stálé a kromě občasného utření prachovkou prakticky bezúdržbové. Nábytek z laminované dřevotřísky navíc kromě přírodních dekorů seženete v barvě, na jakou si vzpomenete, s lesklým nebo matným povrchem a v řadě dalších variant.

Až budete vybírat novou obývací stěnu, myslete také na její sladění s celkovým pojetím interiéru. K tmavší podlaze a malbě se hodí spíš světlejší nábytek a naopak. Chcete se přece svou novou stěnou také pochlubit návštěvám, tak by byla věčná škoda, aby ji přebíjely okolní barvy.

Ať už bude vaše nová obývací stěna moderní, rustikální, levná nebo luxusní, přejeme vám při jejím pořizování šťastnou ruku. Vyzdobte ji suvenýry, přidejte pár fotografií z rodinného alba a nějakou tu pokojovou kytku a užívejte si spoustu příjemných chvil v její společnosti.

Témata: Rodina

Video