Maminka.czRodina

Nabídněte domov dětem bez rodin, alespoň na krátký čas

Iva Endrychová 4.  3.  2014
Dobře fungující rodina je pro děti z dětských domovů snem. Sdružení Dejme dětem šanci se jim ji snaží zprostředkovat alespoň krátkodobě v rámci projektu Najdi si mě. Pokud chcete svému jedináčkovi dopřát trochu sourozenecké lásky, ale už nechcete další vlastní dítě, popřemýšlejte o tom.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Projekt hostitelské péče umožňuje dětem z dětských domovů poznat fungování běžných rodin a zúčastnit se alespoň krátkodobě rodinného života, umožňuje jim navázat stabilní citové vztahy a zažít model vztahů v rodině a způsoby komunikace mezi partnery a rodiči s dětmi. Dětské domovy, ikdyž se velmi snaží, toto nemohou zprostředkovat. Cílem je také dát dítěti možnost zažít pocit úspěchu a také ho motivovat k lepšímu chování. To vše dítěti výrazně pomáhá v jeho psychosociálním vývoji.
Hostitelská péče má jinou formu náhradní rodinné péče a funguje i na principu jiných podmínek. Cíl však mají velmi podobný – najít dítěti stabilní zázemí. Na rozdíl od náhradní rodinné péče dítě v rodině není stále, ale může zde trávit víkendy, prázdniny a může s někým sdílet své trable i radosti.

Seminář poradí jak na to

Aby byl projekt úspěšný, pořádá tato neziskovka jednodenní semináře, na kterých se účastníci podrobněji seznámí s problematikou hostitelské péče - s její právní úpravou, jejím výkonem, specifiky hostitelské péče, a to jak s ohledem na děti z dětských domovů, které mají o tuto formu pomoci zájem, tak na hostitelské rodiny. Semináře vedou zkušené lektorky, které mají dlouhodobé profesní i osobní zkušenosti s touto problematikou.

„Jsou to upřímná setkání lidí, kteří se o problematiku dětí vyrůstajících v dětských domovech zajímají, nebo s takovými dětmi mají osobní zkušenost,"popsala semináře ředitelka organizace Dejme dětem šanci Michaela Chovancová. „Naše organizace pomáhá dětem s přípravou na samostatný život a v období, kdy dětský domov opouštějí. Uvědomujeme si, jak je pro děti důležité mít nějakého kamaráda „zvenčí“, který jim může v této nelehké etapě života pomoci,“ doplnila.

Jeden ze seminářů se uskuteční 15. března od 8:30 na adrese: OTTIMA, a.s., Pernerova 57, Praha 8 – Karlín. Je realizován ve dvou blocích (9-12 a 13-16 hod.) s přestávkou na oběd, přičemž v čase 8.30 – 9.00 proběhne prezence účastníků. Seminář je pro účastníky zdarma, platí se pouze poplatek ve výši 200 Kč za celodenní občerstvení včetně teplého oběda.

Pro potvrzení účasti zašlete prosím e-mail na: ivana@dejmedetemsanci.cz a poplatek za účast na semináři na č. účtu 6072121001/5500, v.s.: rodné číslo účastníka, a to nejpozději do 7. března 2014. Do zprávy pro příjemce prosím uveďte Vaše jméno.


Maminka.cz: Uvažovali jste někdy o tom vzít si dítě z dětského domova k sobě alespoň na víkend? Děláte to pravidelně? Pojďte si o tom s námi popovídat v diskuzi pod článkem.

Témata: Rodina, domov, hostitelská péče, Rodné číslo, Čas, Krátký, Krátký čas, Karlín, Dom, Samostatný život, Aleš