Maminka.czPředškolák

Skrytá nebezpečí

Mirka Koníčková 23.  6.  2009
Rodičovství je spojeno s permanentním strachem. Snažíme se neustále odhadnout a včas předejít všemu zlému, co by mohlo naše ratolesti potkat. I přesto zůstávají některé hrozby na první pohled „neviditelné“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není to tak dávno, co jsme mohli v médiích zaznamenat tuto zprávu: dvanáctiletá dívka oslovila na ulici maminku šestitýdenních dvojčátek s tím, že je povozí před domem. V nestřeženém okamžiku pak s dětmi odjela. Miminka si školačka odvezla domů, kde je našli v nočních hodinách kriminalisté. Jak uvedla policejní mluvčí, motivem jejího jednání byla s největší pravděpodobností touha pečovat o děti.

O tom, jaké chvíle hrůzy a strachu ona postižená maminka prožívala, asi nikdo nepochybuje. Kde se ale stala chyba? Co udělala špatně? V tomto případě je zřejmé, že podcenila možné nebezpečí - důvěřovala člověku (i když teprve dítěti), kterého osobně neznala, a svěřila mu do péče děti, ačkoli o něm vůbec nic nevěděla.

NEPODCEŇUJTE SITUACI

Za to, že se děti mohou dostat do nebezpečných situací, často může neprozřetelnost rodičů. Ruku na srdce - kolik z nás občas nechá své dítě samotné doma, když si běží něco vypůjčit k sousedce nebo do nedalekého obchodu? Jak často zůstane vaše dítě (byť jen na chviličku) samo v autě, než zaplatíte u benzinové pumpy.

I v této relativně bezpečné situaci se může přihodit něco nečekaného -nejenže se dítě může omylem v autě zamknout, ale jak se v poslední době bohužel už několikrát stalo - auto i s dítětem se může stát snadnou kořistí pro zloděje, který buď vůz „pouze“ vykrade, nebo s ním rovnou ujede. Šokující a oblíbenou praktikou zlodějských band se stalo vykrádání aut na parkovištích u hypermarketů v okamžiku, kdy je auto odemčené, protože je v něm dítě a maminka se na chvíli vzdálí, aby vrátila nákupní vozík.

Auto se vůbec může stát pro dítě smrtelnou pastí. Možná jste slyšeli o případu, který se stal letos o prázdninách v Praze. Asi rok a půl staré dítě tu ponechal v uzamčeném autě jeho otec, protože prý spalo a nechtěl ho budit. Jenže do auta pralo slunce, dítě bylo rudé, propocené a malátné. Přivolaní strážníci raději rozbili boční okénko, kličkou otevřeli okno a vytáhli dítě na čerstvý vzduch.

Jak asi dehydratované dítě v přehřátém autě trpělo, si raději nechci představovat. Nezodpovědný táta v té chvíli mohl jen děkovat všímavé kolemjdoucí, že jeho ratolesti zachránila život.

SAMO DOMA

Batole by nechal v bytě samotné jen úplný hazardér. Ale u větších dětí můžeme mít dojem, že už tuto situaci bez potíží zvládnou.

I přesto je potřeba snížit riziko dodržením určitých zásad: Dveře od bytu by měly být zamčené Pokud dítě zvedne telefon, nemá nikomu říkat, že je doma samo Nemělo by otvírat dveře nikomu cizímu Všechny tísňové linky, případně telefonní spojení na příbuzné, známé, sousedy, by měly být napsané viditelně u telefonu

CIZÍ LIDÉ

Asi největší strach máme z únosu dítěte a jeho zneužití. Máme až příliš v paměti případ zavražděného devítiletého Jakuba.

S nebezpečným dospělým se může dítě seznámit bohužel velmi snadno. Proto je důležité mluvit s ním o nebezpečí, které mu může hrozit, vysvětlit mu, že mezi dospělými jsou lidé, kteří mu mohou ublížit. Zároveň ale nemá smysl dítě strašit - je dobré mu vysvětlit, že když bude dodržovat zásady bezpečnosti, nemusí se bát.

Naučte ho, že se nesmí bavit s cizím člověkem, natož následovat neznámou osobu na odlehlá místa, nebo dokonce do bytu či do auta. Nesmí se nechat zlákat žádnou nabídkou. Dnes už nejde o sladkosti, ale například o počítačové hry, akční filmy a podobné věci.

Mělo by také vědět, že se vám může s čímkoli svěřit a že se nebudete zlobit, když vám řekne, co se stalo. Důležité je, aby děti věděly, že jejich tělo patří jen jim a mají právo dát najevo, že se jim nelíbí, když se jich někdo dotýká. Nabádejte je k tomu, aby se vám svěřily, pokud je někdo osahával nebo jinak nepatřičně obtěžoval.

ÚNOS JEDNÍM Z RODIČŮ

V době, kdy naše dítě přichází na svět, bychom jen stěží mohli předpokládat, že by se vůbec někdy mohlo stát obětí únosu ze strany našeho partnera. Bohužel, právě takové případy nejsou vůbec ojedinělé. V momentě, kdy si rodiče přestanou rozumět a chtějí se rozvést, přijde na řadu tahanice o dítě. V národnostně smíšených rodinách pak dítě bývá odvezeno ze země, ve které se narodilo, do země jednoho z rodičů.

Příklad pro ilustraci - česká matka a německý otec žili ve Finsku, kde soud rozhodl o tom, že se syn svěřuje do péče matce. V době, kdy se rodiče rozhodli přestěhovat do ČR, kde matka získala výhodnou práci, otec odvezl dítě do Německa, brzy nato se matka natrvalo přestěhovala do Čech a podala návrh na vrácení dítěte, nikoli však do Finska, ale do Čech. O osudu dítěte rozhodoval mezinárodní soud a syn byl svěřen do péče matce. Dítě však nemusí být „zavlečeno“ jen do zahraničí.

Často bývá uneseno jedním z rodičů a ukrýváno u příbuzných nebo na vzdáleném konci republiky. O tom, jak tragicky může dopadnout nevyřešený spor o dítě, jsme se mohli přesvědčit na otřesném případu Honzíka Rokose.

--------------------------------------------------------------------------------

Desatero pro dětské bezpečí

Sestaveno britskou Společností pro prevenci násilí

1. Děti mladší osmi let by neměly být nikdy samy.

2. Nikdy nenechávejte malé dítě bez dozoru na hřišti, v obchodě nebo v parku. Neopouštějte ani dítě v kočárku.

3. Nechoďte daleko před malým dítětem, které vám nemůže stačit. Batoleti stačí jen okamžik, aby se ztratilo!

4. Jakmile jsou děti schopny rozumět, naučte je znát jejich celé jméno, adresu a číslo telefonu.

5. Dejte jim jasně na vědomí, že nikdy nemohou odejít s kýmkoli, ani s tím, koho znají, pokud by se vás nezeptaly.

6. Učte starší děti bezpečně přecházet ulice, nejlépe na přechodu, učte je bezpečně nakupovat a ptát se dospělých na cestu. Když jsou dost zralé na to, aby byly venku samy, ujistěte se, že vám řeknou, s kým jdou ven, kam jdou a kdy se vrátí.

7. Na frekventovaných veřejných prostranstvích se dohodněte s dítětem na bezpečném místě, kde se sejdete pro případ, že byste se navzájem ztratili. Ujistěte se, že vědí, co mají dělat, pokud by se ztratily, koho mají požádat o pomoc - policistu, prodavače nebo někoho s malým dítětem.

8. Pomáhejte svému dítěti budovat pocit sebevědomí dostatkem lásky, pochvaly a pozornosti. Nebezpeční dospělí mají sklon hledat si oběti mezi dětmi, které jsou zanedbávané. 9. Vysvětlujte dětem, že by nikdy neměly s dospělými nebo většími dětmi dělat něco, co se jim nelíbí - a to ani tehdy, jde-li o někoho, koho znají. Praktikujte to také doma, nikdy ať je nelíbá či neobjímá dospělý, pokud to nechtějí.

10. Naslouchejte svým dětem, zvláště když vám chtějí říct o věcech, které je trápí. Dejte dětem poznat, že je vždy berete vážně a že učiníte vše pro to, abyste je ochránili.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Skryt, Akční film, Noční hodina, Česká matka, Policejní mluvčí, Celé jméno, Nebe, Nebezpečí