Maminka.czKojenec

Strašidelná dýně pro děti, chutná dýňová polévka pro celou rodinu

redakce 26.  10.  2011
Strašidelná dýně pro děti, chutná dýňová polévka pro celou rodinu
První věc, co se vám vybaví při slově Haloween? Bezesporu legendární šklebící se hlava vyrobená z oranžové dýně. Nejenže se jedná o krásnou podzimní dekoraci, i samotná výroba může být skvělou zábavou pro celou rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Úprava dýně krok za krokem:

Výběr

Než zamíříte do obchodů, měli byste si rozmyslet, jaký výsledný vzhled budete očekávat. Chcete velkou dýni na zahradu s širokou tlamou nebo skromnější variantu do bytu, která nedá tolik práce? Důležitý je také tvar (který bude udávat „výraz“), zralost a čistá oranžová barva beze skvrn. Pozor při manipulaci, dýně se může snadno poškodit či nakřápnout.

Náčiní

Nepotřebujete žádné zvláštní nářadí nebo pomůcky. Bohatě si vystačíte tím, co najdete doma v kuchyni. Ideální je dlouhý nůž, střední nožík s užší čepelí a nůž s pilkou (na pečivo). Dále budete potřebovat fixy (lihové) na předkreslení vzoru a lžíce na samotné dlabání dužiny.

Postup

Vše si přichystejte na stůl. Dýni usaďte do hlubokého talíře a můžete začít. Nejprve vyřízněte nožem vršek se stopkou. Snažte se víko nepoškodit, abyste jej mohli na závěr znovu nasadit. Teď už máte volný přístup k dužině, takže můžete zažít s dlabáním. (Dužinu ani semínka nevyhazujte, existuje spousta receptů na vynikající dýňové polévky). Po odstranění veškerého obsahu nakreslete fixou motiv, podle kterého vyříznete oči, nos a ústa. Zbývá už jen usadit svíčku na dno a opatrně zapálit. Vaše dýně je připravená strašit:)

Na závěr dva recepty na zmíněné dýňové polévky:

Dýňová polévka s koprem

Ingredience:1 kg dýně – dužina, 1 l vývar, půl celeru, petržel, dvě mrkve, 2 bobkové listy, cibule, 30 g másla, pepř a sůl, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce kopru

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a povaříme ve vývaru spolu s bobkovými listy a celým pepřem doměkka. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostky. Na másle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme dýni, orestujeme a zalijeme vývarem.

Přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme as 15 minut, až se dýně začne rozpadat. Část pak v polévce rozmačkáme. Ochutíme solí a pepřem. Polévku rozdělíme do talířů a do každého dáme lžíci smetany a posypeme sekaným koprem.

ČTĚTE TAKÉ: Haloweenská párty u vás doma aneb hry pro strašidelný večer

Dýňová polévka s krevetami

Ingredience: 400 g dýně – dužina, cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 700 ml vývaru z kostky, 125 ml smetany, sůl a pepř, cukr, feferonka, 150 g krevet (loupané, syrové)

Dužinu nakrájíme nahrubo a společně s cibulí osmahneme na lžíci oleje. Zalijeme vývarem a vaříme 20 minut doměkka. Poté polévku rozmixujeme a přecedíme. Přilijeme smetanu a necháme přejít varem, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Feferonku omyjeme, osušíme ubrouskem, podélně rozpůlíme, vyřízneme semeník a lusk nadrobno nakrájíme. Krevety opékáme na lžíci rozehřátého oleje asi 3 minuty, přidáme feferonku. Krevety rozdělíme do hlubokých talířů, zalijeme dýňovou polévkou a podáváme.

Zdroj: Recepty.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Rodina, Školák, Kojenec, Chuť, dýně, polévka, Dužina, Pól, Oranžová barva, Čelo, Dýňová polévka, Strašidelná dýně, Pole, Nožík, Celý pepř