Maminka.czKam s dětmi

Dopřejte dětem kvalitní hračky a podpořte tak české designéry

Markéta Novák Matějková 3.  12.  2016
Chcete svému potomkovi pořídit opravdu hezkou a kvalitní českou hračku? V tom případě zavítejte na výstavu Designéři dětem představující to nejlepší ze současné české designérské tvorby pro děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výstavu, která je v současnosti k vidění v GALERII CZECHDESIGN, můžete navštívit až do 6. ledna 2017.

Hračky si můžete zakoupit a některé i vyzkoušet

Narozdíl od klasických výstav v galeriích, kde si návštěvníci mohou exponáty jen prohlédnout a mnohdy se jich nesmí ani dotknout, je tato výstava unikátní. Většinu vystavených hraček a dalších produktů si návštěvníci mohou zakoupit přímo v galerii či online na e-shopu CZECHDESIGN, kde vznikla dětská kolekce k této výstavě, a podpořit tak český design.

Na výstavě najdete i prostornou instalaci z dílny architektonického studia H3T přístupnou pro děti tak, aby si mohly především hrát. Část hraček je tak k dispozici na vyzkoušení jak dětem i jejich rodičům. Ti se zde mohou inspirovat tipy na neotřelé dárky pro nejmenší pod vánoční stromeček.

Tipy pro Ježíška: Stolní hra by pod stromečkem neměla chybět, vybrali jsme ty nej

Nápadité hračky designérů

Silná generace českých designérů z dětských let již vyrostla, přežila své pubertální období a nyní se stávají rodiči, kteří pro své děti navrhují nápadité hračky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Dřevěné objekty, ilustrované knihy, leporela či hry, panenky a zvířátka z textilu, digitální hry, oblečení a doplňky do interiéru – to vše a mnohem více v posledních letech vzniklo v dílnách českých designérů.

Retro stále jede

Legendární úchopové a nafukovací hračky Libuše Niklové, nestárnoucí dřevěná zvířátka od Ladislava Sutnara, Jožky Barucha či Václava Špály. Tradiční plechová autíčka či berušky od firmy Kovap, nezapomenutelné plastové hračky od výrobního družstva Směr nebo oranžová tatrovka.

Není řeč o vzpomínkách, ale o aktuální nabídce na českém trhu. Čím mohou retro hračky konkurovat současné tvorbě? Přijďte si na tuto otázku sami odpovědět na výstavu Designéři dětem.

Podpora lokální tvorby

Cílem projektu je přiblížit rodičům lokální tvorbu hraček a dalších produktů pro děti a podpořit tak nejen návrhářskou tvorbu obecně, ale i české výrobce hraček. CZECHDESIGN jím chce dostat kvalitní český design do povědomí veřejnosti, zejména rodičů, a ukázat tak alternativu k nekvalitní produkci, která je na českém trhu běžně dostupná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Dětství je období, ve kterém se nejrychleji rozvíjíme a osvojujme si základní vnímání světa. Estetika, funkčnost a vztah k materiálním věcem vůbec nejsou výjimkou. Rodiče, ale ani designéři či výrobní firmy by proto tuto zásadní oblast designu určenou dětem neměli opomíjet. Věříme, že je výstavou podpoříme ve správných rozhodnutích, která mohou ovlivnit následující generace,“ komentuje kurátorka výstavy Kamila Matějková.

Nápady jsou, hledá se výrobce

Prostor v rámci výstav dostanou také návrhy či projekty, které dosud nenašly svého výrobce. Jsou jimi studentské práce vzniklé na českých uměleckoprůmyslových školách. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Příkladem může být hra KOSKI propojující fyzický a digitální svět, jejímž autorem je student produktového designu Václav Mlynář ze studia DeForm. Digitální prostředí přivádějící děti zpět k reálnému tvoření z fyzických objektů je směr, kterým se v budoucnu může dětská zábava ubírat.

Více informací o výstavě najdete na stránkách CZECHDESIGN.

Tipy pro Ježíška: Kreativní hračky děti neomrzí a pod stromečkem potěší
Jak rozvíjet doma děti? Vyzkoušejte naše tipy na Montessori hračky

 

Témata: Děti, Hry pro děti, Kam s dětmi, Hračky pro děti, Retro hračky, Maminka cestuje, Vánoční strom, Designer, Vyzkoušení, Stolní hra, Děs, Dílna, TAK, Kreativní hra, Exponát, Materiální věc, Architekt, Hračky, Vánoční stromeček, Retro, Hráč, Digitální svět, Český design, Hra, Design, Hračky na Heureka.cz