reklama

Dort k prvním narozeninám: Co může a nesmí obsahovat

Upéct, požádat šikovnou babičku, nebo objednat? Ať tak, či onak, jistě jste si alespoň na okamžik lámala hlavu, jaké suroviny do dortu k prvním narozeninám patří a jaké ne.

Snad každá rodina má ve svém albu fotku dítka u velikého dortu s jednou svíčkou. Některé momentky zachycují malého degustátora v akci, jiné jsou decentní a spořádané.

První narozeniny jsou zkrátka velká událost, ke které už několik desetiletí tradičně patří narozeninový dort. Některé rodiny mívají dokonce dorty dva! Jeden velmi dekorativní pro účastníky oslavy (a na „decentní a spořádané“ fotografie), druhý výhradně pro (pobavení) oslavence.  Jenže není dort jako dort, sladká dobrota upečená k prvním narozeninám by samozřejmě měla odpovídat zásadám zdravého jídelníčku pro daný věk.

I když je samozřejmě pravdou, že mnohé děti ještě v jednom roce odmítají cokoliv kromě mléka a kaše, některé se dokonce převážně kojí a maximálně sem tam něco „uzobnou“, jiné by naopak snědly i tátovu tlačenku s cibulí a zajedly ji granulemi z misky pro psa. Zatímco s dortem pro nejedlíka si hlavu lámat příliš nemusíte, neboť ochutná stěží jednu lžičku a má dost, ideální zdravý dort pro malé labužníky už bude pro některé opravdu maminky „oříšek“. Jaké ingredience by dle doporučení odborníků neměl obsahovat?

Existuje ideální dort?

Ideální dort k prvním narozeninám bohužel neexistuje. Proč? Je to jednoduché, každé dítko je jiné, a každé má jiné chuťové preference – a nám jde přeci o to, aby oslavenci dort chutnal. Děti, které milují jablka, jistě potěší jablečno-agarový dort se základem z dětských sušenek, „mléčné typy“ zase uvede do extáze dort s jogurtovým základem a s oblíbeným ovocem.

Naopak milovníkům kojení a několika lžiček kaše či polévky se nezavděčíme ničím. Nicméně ať zvolíme jakoukoliv variantu, vždy chceme, aby byl dort nejen dobrý, ale i zdravý.

Co bychom tedy měli v receptech na dort k prvním narozeninám dle moderních výživových trendů vynechat (samozřejmě nezmiňujeme uzeniny a další podobné potraviny, které by do dortu přidávali jen pejsek s kočičkou)?

Jaké (obvyklé dortové) ingredience do dortu k prvním narozeninám nepatří

  • Velké kusy ořechů, bonbónů a podobných potravin či cukrářských ozdob (hrozí vdechnutí)
  • Tvaroh (vysoký obsah bílkovin zatěžuje ledviny)
  • Tučné máslové, tukové a smetanové krémy
  • Čokoláda, kakao
  • Pozor i na exotické ovoce, mnohé děti jsou na něj alergické (např. kiwi, ananas, mango apod.)
  • Umělá barviva a aroma (hrozí snad jen u výrobků na objednávku a kupovaných dortů)
  • V ideálním případě nepřidáváme ani řepný cukr

Co jste možná nevěděli

Dle posledních doporučení už kupodivu není tabu vaječný bílek! „Zavádění vajec i s bílkem se v některých zemích, včetně České republiky, tradičně oddaluje až do věku 9 – 12 měsíců. Jinde se kojencům přidávají do půl roku života, což odpovídá současným trendům i poznatkům (1). Přidávání tepelně zpracovaných vajec do jídelníčku kojeného dítěte ve věku 4 – 6 měsíců může snižovat riziko alergie na vaječné i jiné bílkoviny,“ tvrdí pražský alergolog Jiří Novák.

Podobně jsou na tom i obilniny s obsahem lepku, jejichž podání před dovršením prvního roku se již v současnosti nepovažuje z hlediska vzniku alergií za problematické. Nicméně pokud jste s lepkem „zaspali“, není příliš vhodné s ním dítě seznámit až v den prvních narozenin ve formě vydatného piškotového korpusu z pšeničné mouky; „Náhlé zavádění velkého množství lepku nebo jeho pozdní zavádění do stravy dítěte riziko celiakie i diabetes mellitus I. typu zvyšuje,“ tvrdí na základě mnoha publikovaných studií alergolog Jiří Novák.

Strava malého batolete, kterým se váš potomek stává s první sfouknutou svíčkou na dortu, se má dle odborníků pomalu a dle výživových doporučení pro danou věkovou kategorii přibližovat běžné stravě. Což však neznamená, že vaše batole smí jíst vše – dítě není malý dospělý! Ostatně to ve svých publikacích pro veřejnost tvrdí i lékaři a další odborníci z Fóra zdravé výživy. (Praktický letáček pro veřejnost s nejdůležitějšími zásadami dětského stravování najdeme ZDE.)

2 jednoduché vyzkoušené recepty na zdravé dorty

Jablíčkový dort s ricottou (nepečený)

Potřebujeme: 1 balení sušenek pro kojence, 3 středně velká sladká jablka, 400 g ricotty, 40 g jemného kukuřičného škrobu (maizena), glukopur, plátky měkčí oloupané nektarinky na zdobení (popř. jiné oblíbené ovoce)

Na dno otvírací dortové formy (vyložené pečícím papírem) naskládáme kojenecké sušenky, ty zalijeme směsí strouhaných dušených jablíček s maizenou (kvůli zhoustnutí), na jablkovou směs navrstvíme ricottu oslazenou dle chuti glukopurem či agávovým nebo obilným sirupem. Nakonec dort ozdobíme plátky ovoce a dáme na 12 hodin do lednice.

Hrnkový banánový dort

Potřebujeme: 4 banány, 1 jablečná přesnídávka, 1 a půl hrnku špaldové mouky, 2 velké bílé jogurty (středně tučné), jahody do krému a na ozdobení

Den před přípravou připravíme základ na krém; jogurty vyklopíme na pláténko, to zabalíme, zatížíme, dáme na cedník a necháme v chladu přes noc odkapat.

Druhý den nastrouháme najemno banány a smícháme s moukou, sodou a přesnídávkou. Těsto (asi 1 cm vysoké) vylijeme na plech a pečeme zhruba 20 minut na 180 – 200 °C.

Z korpusu vykrojíme 2 až 3 menší dortové korpusy (tvar je na vás), a pak jednotlivé pláty slepíme krémem z několika mixovaných jahod, které zamícháme do hustého krému podobnému žervé. Krém dosladíme dle chuti glukopurem. Část krému necháme na potření dortu, který ozdobíme zbylými jahodami. Dort necháme několik hodin odpočinout v lednici.

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dnes máte divný pocit, že se lidi zajímají jenom o peníze a třeba i o vaše tělo, proto se někdy cítíte energickými kolegy docela…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama