Maminka.czKam s dětmi

Hurá na lyže! Víme, kam vyrazit o vánočních prázdninách s dětmi za sněhem

Simona Procházková 24.  12.  2022
Vánoční prázdniny na horách? Proč ne! Vsaďte na oblíbené rodinné areály, kde najdete veškerý potřebný komfort pro pobyt i s těmi nejmenšími ratolestmi. Lyžařská sezona je v plném proudu, tak si sníh pořádně užijte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lipno: rodinná pohoda u jezera

Že znáte Lipensko jen jako letní dovolenkovou destinaci, kde se skvěle koupe, jezdí na kole a houbaří? Velká škoda! Vyjeďte sem o Vánocích za sněhem a nebudete litovat! Lyžařské středisko v Lipně nad Vltavou je sice menší a délka sjezdových tratí nemůže konkurovat Krkonoším, o to více zde ale pocítíte rodinnou pohodu. 

Lipenské sjezdovky nabízejí více než patnáct kilometrů tratí různé obtížnosti, takže si vyberou méně zdatní začátečníci i zkušení lyžaři. Najdete tu hned tři čtyřsedačkové lanovky, jednou z novinek posledních let je rozšířený a vylepšený Snowpark. Vyzkoušet si můžete skicrossovou či snowcrossovou trať, která je samostatně oddělena a měří více než jeden kilometr.

Ti nejmenší si zadovádí s maskotem areálu lišákem Foxem, který na ně každý den čeká ve výukovém hřišti Fox Park a postará se o zábavu svými animačními programy. Na hřišti jsou pojízdné koberce nebo pohádkové a zvířecí slalomové dráhy s podjezdy a tunely. Těšit se můžete také na lyžařské závody a pravidelné večerní bobování.

Večerní atmosféru také při lyžování si letos všichni užijí zdarma. A to tehdy, když si zakoupí jednodenní nebo pětidenní či šestidenní skipas. Ten totiž letos nabízí možnost lyžovat nejen přes den, ale i večer při neopakovatelném výhledu na lipenské jezero a osvícenou marinu. Večerní lyžovačku si užijete od 18 do 21 hodin.

Chcete to mít na sjezdovku jen pár kroků a vychutnat si první ranní manšestr na čerstvě upravených sjezdovkách? Pak se ubytujte v rodinném čtyřhvězdičkovém hotelu Element, který se nachází hned u dolní stanice lanovky a nabídne dokonalé zázemí pro všechny věkové kategorie.

Pokud si obstaráte kartu hosta Lipno.card, získáte mimo jiné třeba zvýhodněné skipasy nebo vstupy na Stezku korunami stromů se slevou. Pro děti jsou připraveny každodenní animační programy s lišákem Foxem.

Celodenní skipas pro dospělého na 1 den: 1190 Kč (dítě do 15 let: 810 Kč), cena dvou a vícedenního skipasu zahrnuje večerní lyžovačku zdarma a čtyř a vícedenní skipas potěší vstupem na oblíbenou Stezku korunami stromů zdarma.​

VIDEO: Jak naučíte děti lyžovat? Takhle si s nimi zimu užijete

Černá hora – Pec: dlouhé sjezdy

V největším lyžařském resortu v Česku si zalyžujete na 50 kilometrech sjezdovek a lyžařských cest na jeden společný skipas. SkiResort tvoří šest vzájemně propojených areálů: Černá hora, Pec pod Sněžkou, Černý Důl, Malá Úpa, Velká Úpa a Svoboda nad Úpou. Každý z nich má jiný charakter a odlišnou náročnost sjezdovek. 

V areálu je i jedna z nejdelších tuzemských osvětlených sjezdovek Protěž (1,6 km) pro večerní lyžování. V Peci pod Sněžkou bude v provozu více sjezdovek, například Javor 2, Lyžařská, Smrk, Zahrádky a U Potoka. Skipasy i veškeré další služby je možno zakoupit a zaplatit předem on-line, abyste se vyhnuli frontám u pokladen.

Vedle nejdelších, až tříkilometrových sjezdovek tu najdete také dětské lokality s mírnými svahy a zázemím pro malé lyžaře či atraktivní lyžování v podobě zábavných tratí Funline s klopenými zatáčkami a tunelem. Samozřejmostí jsou lyžařské školy, šest Live Parků s pojízdnými koberci pro výuku dětí, špičkově vybavené půjčovny vybavení a servis.

Na vrcholu Černé hory najdete Live Park Černá hora, kam se pohodlně dostanete kabinkovou lanovkou. Užijete si dechberoucí sjezd po jedné z nejlepších sjezdovek v Česku. Je tu také dětský provazový vlek a cvičná louka s novými výukovými pomůckami, které mrňatům výuku zpestří.

Vedle lyžování můžete vyzkoušet taky řadu dalších aktivit, jako jsou sjezd na saních po Černohorské sáňkařské cestě (zdarma), večerní sáňkování s průvodcem, výlety na sněžnicích či skialpinistických lyžích. V Janských Lázních je také snowtubingová dráha (v Live Parku Formánky). Před odjezdem si ale zjistěte, jaká je aktuální situace a které služby budou v provozu, nebo naopak omezeny.

A jaké jsou hlavní novinky resortu Černá hora – Pec? Z pohodlí domova si ještě před lyžovačkou můžete vybrat i sjezdové lyže, snowboard či skialpy v některé z půjčoven, on-line si můžete rovněž objednat předem lyžařskou školu a rezervovat místo na parkování. Samozřejmostí je nákup skipasu on-line s tím, že si ho můžete vyzvednout po příjezdu kdykoli ve výdejních automatech.

Celodenní skipas pro dospělého na 1 den: 1160 Kč (dítě od 6 do 12 let: 810 Kč)

Jak naučit děti lyžovat? Tady je 10 důležitých a praktických rad

Dolní Morava: ráj pro rodiny

Sjezdovky pro začátečníky i zkušenější lyžaře, profesionálně upravené běžkařské tratě, lyžařská škola – Skiareál Dolní Morava nabízí skvělý odpočinek, zejména ten aktivní, pro každého! Díky propojení areálu si můžete užívat dlouhé jízdy hned na čtyřech mamutích sjezdech.

Propojením oblíbené panoramatické sjezdovky Slamník a červené sjezdovky Sněžník B vznikla trasa dlouhá téměř dva a půl kilometru. Pokocháte se přírodou, ale také se do toho pořádně obujete. Spojením jízdy po Slamníku, Sněžníku A a sjezdovce Kamila si užijete sjezd naplno. Na začátku jízdy si vychutnáte zasněženou horskou krajinu, ve střední části vám zvedne adrenalin jedna z nejprudších černých sjezdovek v Česku a potěší vás pohodová závěrečná část.

Pro ty, kteří si rádi užívají výhledy, je určena trasa vedoucí přes Slamník, Vyhlídkovou, horní spojovací sjezdovku a Kamilu o délce více než tři kilometry. Mimo jiné pojedete kolem Stezky v oblacích ozdobené námrazou.

Specialitou je večerní lyžování, při němž si užijete jízdu pod hvězdným nebem, a to na sjezdovce Kamila, která se nachází přímo naproti Wellness Hotelu Vista. I v zimě si navíc můžete dopřát adrenalinový zážitek v podobě jízdy na Mamutí horské dráze s více než 20 zatáčkami, otočkami a podzemním tunelem.

Pokročilejší lyžaři mohou vyzkoušet crossovou trať a snowpark plný skoků a překážek, děti svěřte zkušeným instruktorům v baby ski parku pro závodníky do čtyř let nebo Dětském ski parku Amálka a dopřejte si chvilku slunění a relaxu s výhledem na okolní zasněžené kopce na odpočívadlech podél sjezdových tratí.

Tatínkové i děti každého věku budou nadšeni z jízdy v nejmodernějším modelu rolby Pisten Bully. V doprovodu horských vůdců se můžete vydat na ranní nebo večerní túru na chatu Slaměnka na vrcholu hory Slamník. Zárukou skvělé zábavy je také večerní sáňkování.

Celodenní skipas pro dospělého na 1 den: 1190 Kč (dítě do 15 let: 845 Kč), při nákupu on-line a s registrací získáte slevu, děti do 6 let lyžují zdarma.

Jak vybrat lyže pro děti? Dbejte na délku, kvalitu a bezpečnost!

Železná Ruda – Špičák: vše on-line

Příjemný rodinný areál uprostřed šumavských kopců nabízí lyžování pro začátečníky, děti i náročnější pokročilé sjezdaře. K dispozici jsou lyžařská škola, ski servis a půjčovna vybavení. Nechybí samozřejmě hned několik variant občerstvení.

Pro malé začínající lyžaře nechybí lyžařské hřiště s posuvným kobercem. Vyřádit se můžou ve funparku. TempleStore Funpark na Špičáku o délce 400 m je koncipován jako snowpark určený především pro freestyle začátečníky. Zábavu i adrenalin nabídne rovněž Funline, trať kombinující terénní vlny, klopené zatáčky a bezpečné překážky.

Již dvě sezony máte možnost kompletního nákupu on-line na spicak.cz. Nákup skipasů, půjčovny i lyžařské školy vyřídíte v teple domova a po příjezdu rovnou lyžujete. V okolí Železné Rudy navíc najdete výborně značené a upravované běžkařské trasy, takže na své si tu přijdou i ti, kteří zdolávání sjezdovek příliš neholdují, raději se vypraví na výlet do přírody a dají si do těla na běžkách.

Celodenní skipas pro dospělého na 1 den: 955 Kč (dítě do 15 let: 675 Kč)

Chystáte se s prckem na hory? Lyže si půjčte, instruktor se vyplatí

Klínovec

Znáte Krušné hory? A vyzkoušeli jste již zdejší perfektní sjezdovky? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit. Ski areál Klínovec prošel obrovskou rekonstrukcí a patří dnes k největším a nejmodernějším v Čechách.

Skipas využijete na 47 km sjezdovek, a to už je pořádná výzva. Areál Klínovec totiž vytváří spolu s německým lyžařským areálem Fichtelberg propojený InterSkiregion Fichtelberg-Klínovec. Nově navíc došlo k propojení (prostřednictvím modré sjezdovky) Klínovce s Neklidem a Božím Darem.

Najdete tady čtyři moderní sedačkové lanovky a šest lyžařských vleků. K dispozici jsou U rampa i snowpark s mnoha skoky a překážkami, v blízkém okolí se můžete proběhnout po více než 30 kilometrech upravovaných běžeckých tratí různé obtížnosti.

Od neděle 25. prosince bude zprovozněno rovněž večerní lyžování na osvětlené sjezdovce Dámská. Nahoru vás komfortně dopraví čtyřsedačková lanovka s krycími bublinami a vyhříváním sedaček.

Pro rodiny s dětmi jsou k dispozici celá škála rodinných jízdenek a kompletní zázemí, dětský vlek, který je zdarma, o ratolesti se v dětském parku (děti do 6 let sem mají vstup zdarma) postarají vyškolení instruktoři. Nechybí samozřejmě ski servisy, půjčovny vybavení, hned tři lyžařské školy a moderní výukové centrum pro nejmenší lyžaře. Občerstvení pak nabízí řada gril barů, kiosků, bister a restaurací.

Ubytovat se můžete v podstatě přímo u sjezdovky, možností je spousta, v bezprostřední blízkosti lanovek najdete hotely, rodinné penziony i nově vybudované apartmánové domy a studia ideální pro rodinnou dovolenou.

Absolutní novinkou letošní sezony je otevření nejdelší sjezdovky v Česku. Sjezdovka Jáchymovská Klínovec JIH měří úctyhodných 3400 metrů a obsluhuje ji moderní čtyřsedačková lanovka s krycími bublinami.

Také na Klínovci je samozřejmostí možnost skipasů on-line předem z pohodlí domova, díky čemuž se vyhnete frontám u pokladen po příjezdu. A navíc ještě ušetříte.

Celodenní skipas pro dospělého na 1 den: 1090 Kč (dítě do 15 let: 650 Kč)

Jak se s dětmi vyřádit na sněhu? Vyzkoušejte netradiční hry!

 

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Vánoce, Prázdniny, Výlety, Cestujeme, Vánoce 2022, lyže, Jáchym, Tunel, Termální bazén, Skipas, Lyžařská sezona, Sáňkařská dráha, Sjezdovka, Lipno nad Vltavou, LIVE, Potřebný komfort, Skvělá zábava, Nejmenší ratolest, Chata, Krkonoše