Maminka.czPeníze a kariéra

Dovolené s dětmi (ne)jsou dobře placené?!

Petr Gola 31.  12.  2010
Jaké podmínky musíte splnit, aby měla vaše partnerka nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek? Kdy může při jejich pobírání pracovat? Odpovědi na tyto otázky najdete v našem příspěvku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Peněžitá podpora v mateřství je dávkou nemocenského pojištění. Je vyplácena zaměstnavatelem nebo příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení (OSSZ). Nejprve je potřeba vyhotovit žádost, jež musí být potvrzena ošetřujícím gynekologem.

Zaměstnankyně odevzdají vyplněný tiskopis svému zaměstnavateli, osoby samostatně výdělečně činné pak OSSZ. Manžel má nárok na tuto dávku pouze v případě, že žena nemůže pro vážné dlouhodobé onemocnění o dítě pečovat.

Co musí zaměstnankyně?

Pro přiznání nároku na mateřskou je zapotřebí splnit dvě zákonné podmínky.

  • Zaměstnankyně má nárok na výplatu této dávky, jestliže jí v den nástupu na mateřskou dovolenou trvá účast na nemocenském pojištění (je v zaměstnaneckém poměru). Případně nastupuje na mateřskou v ochranné lhůtě (osm až šest týdnů před očekávaným porodem), jejíž základní délka činí 7 dní. U těhotných je však prodloužena na 180 dní.
  • Zaměstnankyně je účastna na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou. Nezapočítává se například doba v evidenci na úřadu práce, pobírání nemocenské nebo neúspěšné studium.

Čtěte také: Kdy a v jaké výši máte nárok na ošetřovné?

Doba studia na střední, vyšší, odborné či vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění se započítává, jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia.

Lze na mateřské pracovat?

Tuto podporu nelze pobírat, pokud by žena nadále pracovala pro svého zaměstnavatele. Lze však vykonávat práci pro někoho jiného a dostávat mateřskou vycházející z původního zaměstnání. Nebo je možné si přivydělat na dohodu o provedení práce nebo začít provozovat samostatnou výdělečnou činnost.
podmínky pro podnikatelku Pro OSVČ platí stejné pravidlo ohledně délky pojištění v posledních dvou letech.

Dále musí být účastna jako OSVČ po dobu 180 kalendářních dní v období jednoho roku před porodem. Musí být přihlášena k dobrovolnému nemocenskému pojištění a každý měsíc je platit.

Další podmínkou je, že během pobírání podpory nevykonává žádnou samostatně výdělečnou činnost. Má však možnost pracovat jako zaměstnankyně nebo na dohodu o provedení práce.

Komu nebude přiznána?

Podmínky nejčastěji nesplňuje například žena pracující na dohodu o provedení práce, OSVČ neplatící si dobrovolné nemocenské pojištění, žena v evidenci úřadu práce, studentka v průběhu studia, pracující žena, která nesplňuje podmínku 270 dní pojištění v posledních 2 letech, či maminka, která čerpala první mateřskou v ochranné lhůtě a při pobírání rodič. příspěvku otěhotněla.

Jak dlouho se pobírá?

Podpůrčí doba u mateřské činí 28 týdnů. Narodí-li se dvě nebo více dětí, vzniká nárok na 37 týdnů mateřské dovolené. Již od prvního ledna 2008 tak nadále platí, že „osamělé“ maminky mají nárok na mateřskou v délce 28 týdnů, stejně jako ty vdané. Mateřská se poskytuje od 6. až 8. týdne před očekávaným porodem.

Klesá nebo stoupá?

Od letošního ledna došlo ke snížení pomoci v mateřství přibližně o pětinu oproti roku. Poslanecká sněmovna však rozhodnutím ze dne 18. května vrátila její úroveň na loňskou výši s platností od června letošního roku. Vypočtěme si tedy mateřskou u maminky s průměrným příjmem 20 tisíc Kč.

  • denní vyměřovací základ (DVZ) = (20 000 Kč x 12 měsíců) : 365 dní v roce = 658 Kč
  • DVZ se redukuje, hranice jsou 786 Kč, 1178 Kč a 2371 Kč.

Do první redukční hranice se počítá plných 100 %, z částky v rozmezí první a druhé redukční hranice se bere 60 %, z té mezi druhou a třetí se počítá 30 % a k hodnotám nad poslední redukční hranici se nepřihlíží.

  • redukovaný DVZ = do 786 Kč je redukce na 100 %, tj. 658 Kč
  • denní mateřská = 70 % z 658 Kč = 461 Kč
  • měsíční mateřská = 30 dní x 461 Kč = 13 830 Kč

Maminka, která má příjem 20 tisíc korun, tedy bude pobírat podporu v mateřství ve výši 13 830 Kč.

Rodičovský příspěvek

Na něj má žena nárok, jestliže bude po celý kalendářní měsíc osobně pečovat o nejmladší dítě v rodině. Ze zákona se mohou rodiče v jeho čerpání střídat. Výše je paušální a pro všechny stejná. Nezáleží tedy na předchozích výdělcích. Není potřeba ani splnit žádné zvláštní podmínky. Ze zákona si lze vybrat délku jeho pobírání.

Možnosti rodičovského příspěvku jsou:

  • dva roky (částka činí 11 400 Kč měsíčně), je nutno platit dobrovolné nemocenské pojištění v takové výši, aby vznikl nárok na mateřskou alespoň ve výši 380 Kč na den,
  • tři roky (7600 Kč měsíčně),
  • čtyři roky (prvních jedenadvacet měsíců 7600 Kč a následně až do osmačtyřicátého měsíce 3800 Kč).

Lze při tom pracovat?

Podmínku celodenní péče splní maminka i tehdy, když bude její ratolest v jeslích, mateřské škole nebo jiném zařízení pro předškoláky za předpokladu následujícího:

  • dítě mladší 3 let chodí do jeslí max. 5 kalendářních dní v měsíci,
  • dítě starší 3 let navštěvuje školku nejvýše čtyři hodiny denně nebo pět dní v měsíci. V takovém případě má ona nebo tatínek nárok na rodičovský příspěvek, i když bude pracovat.

Čtěte také: Kdy a v jaké výši máte nárok na ošetřovné?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Ošetřovné, Peníze a kariéra, pláč, Stejné pravidlo, Pracující žena, Plac, Původní zaměstnání, Budoucí povolání, Celodenní péče, Dov, Peněžitá podpora, Poslanecká sněmovna, Úspěšné ukončení, Podpůrčí doba, Sněmovna

Video