Maminka.czTěhotenství

Druhé těhotenství: Předsevzetí vs. realita. A nejčastější mýty

Tereza Víchová 11.  2.  2020
Jsou tam! Dvě čárky na testu a kolena se vám klepou úplně stejně jako poprvé. Co všechno bude v druhém těhotenství jinak a jak to budete prožívat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Strie, bolavé bradavky a oteklé nohy následované přebalováním, bezesnými nocemi a snahou naučit potomka chodit na nočník. Nepopsatelná a dokonalá radost, neopakovatelná vůně čerstvě narozeného miminka, okamžitá láska k další lidské bytosti a bezvýhradný cit, který dostanete na oplátku. Už víte, do čeho s druhým těhotenstvím jdete? Ale stejně bude úplně jiné než to první. 

Poznám to!

Je to tak stejné, a přesto tak jiné. Jste si jistá, že další těhotenství poznáte. „Tentokrát nosíte úplně jiné miminko a můžete pociťovat naprosto odlišné příznaky,“ říká v knize Čekáme druhé dítě její autorka Penny Prestonová. „Neměla byste si dělat starosti, pokud vše nepůjde přesně stejně jako při prvním těhotenství.“ Překvapit vás může třeba to, že necítíte žádné změny na prsech. Podle citlivosti nebo jejich zvětšení hned v úvodu prvního trimestru jste možná poznala první těhotenství, ale teď se nic neděje. Co se vám zřejmě nevyhne, bude velká únava. „Není jasné, proč se zdá být únava napodruhé výraznější,“ popisuje Penny Prestonová. „Jedním z vysvětlení však může být i skutečnost, že si již nemůžete dopřát takového luxusu, že byste se mohla starat jen sama o sebe. Musíte se postarat i o své první dítě.“ 

Tohle udělejte před porodem a budete v klidu. Co naopak vynechat?

Vyzraju nad nevolností

To bylo moje osobní předsevzetí po prozvracených dnech i nocích prvního těhotenství. Budu mít u postele piškoty, nakoupím zázvorová lízátka a všechno to prodýchám. Úsměvným výsledkem veškeré snahy bylo švitoření tříletého syna: „Tady taky maminka zvracela!“ A vzpomínka na to, jak sesedám z kola, batole na mě se zájmem hledí z jeho sedačky a já se s rozhoupaným žaludkem nakláním nad chodník. 

„Když jste podruhé těhotná, bude třeba nejen zvýšit množství některých vitaminů a minerálů ve vašem jídelníčku, ale také zajistit, aby vám strava poskytovala spíš pomalu uvolňující energii než rychlý přísun cukru,“ radí Penny Prestonová. „Budete potřebovat vydatné zdroje energie, abyste se postarala o své prvorozené dítě, když jste těhotná s druhým miminkem. Menší a častější porce, dopolední a odpolední svačinku si dejte spolu.“ 

7 pravidel, jak přežít první rok s miminkem. Spěte a nebojte se říct si o pomoc

Těhotenské oblečení co nejpozději!

Také jste tak nenáviděla ty jediné těhotenské kalhoty, které vám dělaly společnost dlouhé týdny? V prvním těhotenství pro ně běžíte ještě v době, kdy se na bříško těšíte a pozorujete před zrcadlem, kdy se začne klenout. Ve druhém se snažíte nosit své oblečení, dokud to jen půjde! A obvykle to bohužel moc dlouho nejde. 

„Ve skutečnosti je zcela běžné, že ženy v 10. těhotenském týdnu vypadají jako ve čtvrtém měsíci,“ konstatuje Penny Prestonová. „Ne snad proto, že by jejich děloha byla větší, ale proto, že svaly břišní stěny jsou po předchozím těhotenství vytaženější a uvolněnější.“ 

TIPY NA RELAX: Jde to i s batoletem!

  • Kdykoli to jde, posaďte se a dejte si nohy nahoru. 
  • Choďte spát po obědě se svým prvorozeným. Domácnost počká. 
  • Vyhraďte si část dne pro klidné čtení či vyprávění. Uvelebte se v křesle či posteli a odpočívejte při předčítání a vyprávění pohádek anebo si společně poslechněte audio knížku či hudbu. 
  • Má-li vaše batole či miminko rádo masírování, může to být příležitost k relaxaci pro vás oba. 
  • Koupel je skvělou šancí k odpočinku a uvolnění – a zároveň příležitost trávit čas s vaším prvorozeným. Strie, bolavé bradavky a oteklé nohy následované přebalováním, bezesnými nocemi a snahou naučit potomka chodit na nočník. 

Nenechám si říct pohlaví

Po informaci, že čekáme kluka, jsem v prvním těhotenství několikrát zaslechla, jak by se ke mně hodila holčička (a svou tetu jsem klukem „naštvala“). Podruhé jsme se nechali překvapit. Při představě, že vidím soustrastné pohledy a slyším „zase kluk?“ to bylo prozíravé řešení (následované po pár letech dalším, z kterého je taky kluk). 

„Jestliže dovolíte, aby vás touha po dítěti jednoho pohlaví příliš ovládla, někdo na tom bude tratit,“ říká Penny Prestonová. „Pokud citově investujete do představy, že tentokrát budete mít třeba chlapečka, protože již máte doma děvče, vaše nepřiměřená reakce na příchod syna by mohla snadno rozhodit vaši prvorozenou dceru. Když bude poslouchat, jak důležité je pro vás mít syna, může to narušit její sebevědomí.“ 

Jak slavní rodiče uspávají děti: Komu funguje tekoucí voda a komu nošení?

Budu chodit na jógu

Knihy radí, že pohyb je důležitý, a odkazují vás na jógu nebo těhotenské plavání. Plánovat můžete, ale pokud nemáte hlídání, z předsevzetí asi sejde. Jako trenér ale spolehlivě zafunguje vaše první dítě, můžete si být jistá. Běhání za odrážedlem je skvělá sportovní disciplína, kterou strávíte aspoň část druhého těhotenství. Snažte se vodit dítě na rovný povrch, abyste s bříškem nezakopla. 

Sport v těhotenství? Určitě ano, ale s rozumem! Na tohle raději zapomeňte!

(Ne)připravím se na porod

Před prvním porodem chodíte na kurzy, sledujete videa a poctivě si procvičujete správné dýchání. Podruhé už se s nácvikem dýchání neobtěžujete, protože si pamatujete, že vám minule k ničemu nebylo. Ať už bude druhý porod kratší či delší než ten první, asi vám prolétne hlavou třeba tohle: Jak jsem mohla zapomenout, že to taaaaak moc bolí? A zapomenete na to pak úplně stejně. Odvahu vám může dodat fakt, že výsledkem porodu je to krásné spící batole, co na něj zasněně hledíte do postýlky, když po celém dni konečně usne. A v duchu si představujete, jaký bude jeho sourozenec. Už máte zkušenosti, organizační schopnosti té nejlepší manažerky a patřičné sebevědomí. Můžete si být příjemně jistá, že se vypořádáte s každým psychickým stresem a obtíží, jež může výchova dvou dětí přinést. 

Marie Doležalová: Porodit je jak přeplavat rozbouřené jezero

Mýty o druhém těhotenství 

  • Liší-li se toto těhotenství od vašeho prvního, znamená to, že čekáte miminko opačného pohlaví. Totéž se říká i v souvislosti s akné, únavou či jiným tvarem bříška. 
  • Mohu vynechat řadu těhotenských prohlídek, protože mé předchozí těhotenství proběhlo bez komplikací – mohou nastat nové situace, jež se napoprvé neobjevily. U některých žen například dochází v druhém těhotenství k rozvoji gestačního diabetu, i když v prvním těhotenství cukrovkou netrpěly. 
  • Jestliže jste počala, když bylo vaše první dítě vzhůru, budou se vaše děti neustále hádat – v tomto případě se skutečně jedná o pověru. Většina sourozenců má alespoň někdy období, kdy se hádají či perou. 
  • Pokud vaše prvorozené dítě špatně spí, druhé dítě bude spáč. Neexistuje způsob, jak předpovědět, jak dobře a za jak dlouho se novorozeně naučí v noci spát. Snažte se co nejvíce si odpočinout před příchodem druhého miminka. 
  • Druhé děti jsou vždy větší. Spousta druhorozených dětí je stejně velkých či menších než jejich starší sourozenci. 

Kluk, nebo holka: jak se vyvíjejí pohlavní orgány miminka

Témata: Těhotenství, Porod, Batole, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, mýty, Penn, Reál, Bříško, Část dne, NEJ, Mýtus, Preston, Předčítání, Nejčastější mýtus, Předsevzetí