Maminka.czPředškolák

Drží vaše dítě špatně tužku? Správný úchop učte už po třetím roce

redakce Supermámy.cz 27.  2.  2017
Blíží se zápisy do prvních tříd a váš potomek stále drží špatně tužku? V tom případě byste měli zbystřit, odborníci totiž radí začít s výukou správného úchopu co nejdříve.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Špatné držení tužky by rodiče měli řešit, i když je dítěti tři a půl nebo čtyři roky," doporučuje Světlana Drábová, speciální pedagožka, která se zaměřuje právě na nácvik grafomotorických dovedností.

Podle ní se správný – takzvaný špetkový – úchop většinou objevuje kolem čtvrtého roku života a kolem pátých narozenin se fixuje. Některé děti to zvládnou samy, jiné ne, a je tedy na rodičích, aby je opravovali a nastavovali jim ruku do správné polohy.

Vyplatí se kvůli tomu investovat do ergonomických pastelek a tužek, později i per. Jak má špetkový úchop vypadat? Příklady najdete na webu www.prodys.cz.

Kresba a písmo spolu souvisí

Pokud budete své děti již od malička nenásilně směrovat ke správným návykům při malování, uděláte rozhodně dobře a pro budoucí prvňáčky to bude jenom výhoda.

Grafomotorika
Speciální pedagogika (poradna)

Grafomotorika

Děti písmo napodobují, obkreslují, neučí se přitom ještě správné tvary. To přichází až v prvním ročníku na základní škole. Písmo je tak přirozenou součástí jejich výtvorů, vzniká spontánně, jako důsledek toho, co dítě vnímá ve svém okolním prostředí stejně, jako když se snaží namalovat maminku nebo sluníčko.

Kreslíte si se svými dětmi? Kdy se vaše dítě naučilo správně držet tužku?

VIDEO: Roztančená výtvarka
Co trápí rodiče dětí, které čeká letos zápis do první třídy nebo přijímačky?
Témata: Děti, Video, Předškolák, Praktické rady, Mateřská škola, Zápisy, Správný návyk, Správný úchop, Vaš, Malování, Kresba, Špetkový úchop, Písmo, Speciální pedagožka, Okolní prostředí, Úchop, SPA, Světlana, První ročník, Vaše dítě, Světlana Drábová, Špatné držení, Ucho, Přijímačky, Dráb