Maminka.czKojenec

Držte se 5 výživových pravidel a váš mozek bude fungovat na 100 %

Jana Vašáková 26.  10.  2011
Držte se 5 výživových pravidel a váš mozek bude fungovat na 100 %
Mozek bývá považován za nejdůležitější orgán v těle, třídí myšlenkové pochody, ukládají se v něm získané informace, vzpomínky a prožitky. Paměť a učení ovlivňuje mozková kůra, v případě, že ji příliš zahlcujete, může se stát, že se na chvilku „vypne“, aby si odpočinula. Protože mozek spotřebuje až 20 % veškeré energie na chod organismu, potřebuje se stejně jako baterky průběžně dobíjet. Rychlým zdrojem energie pro mozek je glukóza, kterou lze zjednodušeně řečeno nazvat hroznovým cukrem nebo krevním cukrem. Důležité jsou však také kvalitní tuky, bílkoviny a další zdraví prospěšné látky. Co tedy opravdu funguje? Jednoznačně pestrý jídelníček!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sacharidy a mozek

Sacharidy umějí mozek povzbudit. Některé pouze na krátkou, jiné zase naopak na delší dobu. Ideální jsou však takové, které se v těle uvolňují pozvolna a díky nimž neskáče cukr v krvi jako na trampolíně. Do této skupiny patří potraviny s nízkým glykemickým indexem (pod 50 bodů), jež udržují stálou hladinu glykemie. Jedná se především o cereálie, celozrnné výrobky, některé druhy rýže, ovoce a zeleniny. Co naopak u dětí, ale i dospělých vyvolává nesoustředění se, jsou jednoduché cukry. Do této skupiny patří například sladkosti a cukrovinky z rafinovaného cukru a mouky, polotovary nebo také slazené nápoje. Kromě cukru mohou takovéto potraviny obsahovat i umělá sladidla a barviva, jež bývají při vyšší konzumaci spojována s hyperaktivitou u dětí.

Co je důležité si také uvědomit, je, že během noci mozek spotřebuje velké množství glukózy. Tu je zapotřebí doplnit zpátky ve formě zdravé snídaně kombinované s vodou, neslazeným čajem nebo mlékem. S prázdným bříškem se děti budou jen těžce ve škole soustředit na učení. A co si budeme povídat, i my dospělí potřebujeme ráno dobít baterky. Pozor! Cereálie a celozrnné výrobky mohou obsahovat příliš velké množství vlákniny. Ta v tomto období, kdy se trávicí ústrojí našich nejmenších ještě vyvíjí, nadělá více paseky než užitku.
Proto ji dětem do tří let podávejte spíše ve formě kaše a pozvolna zařazujte potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Chytré tuky

Tuky v jídelníčku nemají pouze ochucovat jídlo, jejich hlavním úkolem je uvolnit vitaminy A, D, E a K. Představují důležitý zdroj energie a podporují zdravý růst a vývoj dětí. Mají vliv na tvorbu hormonů, některé orgány chrání před nárazem, podílejí se také na funkci kůže, nervové tkáně a na srážení krve. Malé děti se bez dostatečného přísunu tuků zkrátka neobejdou. Miminka ho získávají v mateřském mléce, později formou příkrmů, a to ve lžičce rostlinného oleje nebo v libovém mase. S věkem se spotřeba tuků ve stravě snižuje. U dětí je to tak, že by neměly přijmout méně než 20 % a více než 40 % tuku denně. Problém je v tom, že nejsou tuky jako tuky. Často lidé upřednostňují smažené jídlo, sušenky a podobně místo toho, aby si dopřáli zastudena lisované rostlinné oleje, ořechy, semínka a ryby. A právě v nich se nacházejí nenasycené mastné kyseliny důležité pro mozek.

Omega-3 mastné kyseliny

Mezi „chytré“ tuky patří jednoznačně omega-3 mastné kyseliny, přesněji kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Jedná se o esenciální látky, které si lidský organismus většinou nedokáže vyrobit sám, a je tedy třeba je přijmout ve stravě. Nacházejí se v tučných mořských, ale také sladkovodních rybách, v korýších a mušlích. Přidávají se do tzv. funkčních potravin, nejčastěji do rostlinných margarínů, mléčných nebo cereálních výrobků a vajec. A můžete je v krajním případě jíst i ve formě suplementů. Doporučené množství omega-3 mastných kyselin se pohybuje mezi 0,5 až 2 % přijaté energie denně. Principiálně však platí, že ryby by se měly objevit v jídelníčku alespoň dvakrát týdně, především v průběhu těhotenství, při kojení a v dětském věku. Pozor! V dětském jídelníčku od 3 let věku bez potravinové alergie by neměly kromě ryb chybět ani vlašské ořechy, mandle, dýňová a lněná semínka a také rostlinné oleje lisované zastudena z lněného semínka nebo řepky olejné.

Bílkoviny a lecitin

Obdobně jako sacharidy a tuky potřebuje mozek i bílkoviny pro výrobu látek, jež zprostředkovávají spojení mezi nervovými buňkami. Nacházejí se v libovém mase, rybách, sýrech, vejcích a podobně.

Žloutek navíc obsahuje lecitin, o kterém se říká, že je potravou pro mozek. Podílí se na tvorbě a obnovování buněčných membrán, je zdrojem cholinu, jenž je nezbytný pro správný vývoj mozku u dětí, pomáhá řídit paměť a svalovou činnost. Lecitin naleznete i ve vnitřnostech, jako jsou například játra, v sójových bobech, arašídech, pšeničných klíčcích, zelí, kapustě nebo květáku. Další aminokyselinou, jež podporuje činnost mozkových buněk a podílí se na přenosu nervových impulzů, je tyrosin. Obsahují jej mimo jiné mandle, libové hovězí maso nebo avokádo.

ČTĚTE TAKÉ: Jak urychlit porod - babské rady versus názor lékaře

Antioxidanty povzbuzují činnost mozku

Protože i mozek musí čelit volným radikálům, je zapotřebí chránit jej antioxidanty. Tím, že odstraňují toxiny z centrální nervové soustavy, chrání a obnovují paměť. Antioxidanty se nacházejí v ovoci, jako jsou borůvky, maliny, jahody, dále pak ve špenátu, brokolici, paprice, bylinkách a také v koření. Antioxidační účinky a funkci mozku podporují rovněž minerální látky, jako je selen, jež naleznete například v para ořeších, nebo hořčík (v zelené zelenině). Železo zase zásobuje náš mozek kyslíkem, jeho zdrojem je zejména maso a luštěniny.

Pozor! Nezapomínejte ani na pitný režim. Voda je důležitou součástí jídelníčku. Dehydratace může poškodit mozek tím, že vyvolává tvorbu stresových hormonů.

Tip: Borůvky a jahody si můžete dopřát rovněž v sušené podobě, v kompotu či šťávě. Extrakt z nich se doporučuje dětem od 3 let a dospělým.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, mozek, Vaš, Podobné místo, Smažené jídlo, EPA, Sójový bob, Doporučené množství, Neslazený čaj, Důležitý zdroj, PRÁV