Maminka.czKojenec

Dudlík! Přítel nebo nepřítel?

Martina Machová 26.  2.  2016
Kazí dudlík opravdu techniku kojení? A co když neustále vypadává? A jak je to s olizováním dudlíku rodiči?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Miminka milují sání – vyvolává v nich pocit bezpečí, uklidňuje je i uspává. Tuto naprosto přirozenou potřebu každého „mrněte“ lze dokonce zaznamenat i na některých ultrazvukových snímcích, kdy si plod v děloze cucá miniaturní prstíky či rovnou celou pěst. Dalo by se říci, že děťátko již v prenatálním období trénuje kojení.

Kdy a jak zahodit dudlík?

V minulých staletích potřebu sání obvykle vždy spolehlivě uspokojil prs; miminko zaplakalo a dostalo, po čem toužilo. Pro naše předky to bývalo nejjednodušším a nejpřirozenějším řešením. I dnes se takto starají o své nejmenší přírodní (zdánlivě „primitivní“) národy.

Vycucal si v palci díru! Kam až může zajít dětský zlozvyk

Dávat děťátku při každém zakňourání cucnout z prsu je však pro moderní způsob života poněkud nepraktické, a právě v těchto chvílích nám spolehlivě pomáhá dudlík. „Šidítko“, které těm nejmenší dětem usnadňuje překonávat chvíle nepohody, únavy a stresu. Bohužel, jako každý skvělý vynález, má i používání dudlíku svá úskalí…

7 nejčastějších problémů s dudlíky

  • Předčasné nasazení dudlíku může u novorozenců dle odborníků pokazit správnou techniku kojení. Samozřejmě nemusí kojení úplně přerušit, může ho však zkomplikovat. „U některých dětí může předčasné nasazení dudlíku vadit naučení se techniky sání.“ tvrdí například Anna Mydlilová, vedoucí lékařka Národního laktačního centra.
  • Dudlík sice děťátko obvykle krásně uklidní, ale občas také rozruší; a to tehdy, když nečekaně vypadne. Kupodivu i malé miminko se můžete naučit držet dudlík tak, aby vypadával, co nejméně. Zajímavou metodu doporučuje pediatr Harvey Karp: „Když je miminko klidné, dejte mu dudlík. Když ho začne sát, jemně za něj zatahejte, jako byste mu ho chtěli z pusinky zase vzít. Miminko se začne bránit a automaticky začne sát dudlík silněji. Chvilku počkejte, pak znovu zatahejte. Celý postup opakujte…“.  Tímto „trénováním“ se z miminka stane profík, kterému dle Karpa dudlík jen tak nevypadne.
  • Pozor – k dudlíku nepřivazujte žádné šňůrky, delší řetízky a provázky! Z bohulibého předmětu lze totiž tímto způsobem vytvořit nebezpečnou hračku, která může v „lepším případě“ zaškrtit prstíky či ruku, v horším se může obmotat kolem krčku miminka!
  • Někteří odborníci doporučují spíše silikonové dudlíky, které se dobře udržují čisté. Žlutá „guma“ (latex) bývá po čase používání lehce lepkavá a hůře se udržuje skutečně čistá. Nicméně v praxi je obvykle miminko tím, kdo určuje, co je ochotné cumlat.
  • Dudlík, který spadne na zem, svádí k rychlé očistě v rodičovských ústech, což však není dobrý nápad!  Vaše sliny mohou obsahovat látky, které byste miminku rozhodně předávat neměli. Miminko můžete nakazit například oparem či rýmou, a dle nejnovějších studií také zapříčinit vyšší kazivost zubů, protože sliny dospělého obsahují v mnoha případech bakterie, které vzniku zubního kazu nahrávají.
  • Dudlíku, jako každé věci, která přináší libé pocity, se děti těžko vzdávají. Jenže není to vlastně podobné i s kojením a cucáním prstů? Čím je miminko starší, tím více bychom se měli řídit heslem: „Všeho s mírou!“ tedy i používání dudlíku.
  • Dudlík může v extrémních případech ovlivnit tvar chrupu. Jde však především o děti, které mají dudlík v ústech takřka nepřetržitě. „Neustálé používání dudlíku, to znamená, že dítě má dudlík kromě krmení trvale až do dvou i tří let, může mít za následek deformaci čelistí, zvýšenou kazivost zoubků, později bývá častá i vada výslovnosti.“ tvrdí například dětská lékařka Květoslava Ludvíkovská.

Speciál o dudlících

Dudlík (někdy též šidítko) je gumová nebo silikonová náhrada prsu. Je používán k utišení nebo uklidnění dítěte.

Témata: Děti, Miminko, Novorozenec, Batole, Kojenec, Hračky pro děti, Výbavička pro miminko, Dudlíky, přítel, Šidítko, Extrémní případ, Zubní kaz, Moderní způsob, Dětský zlozvyk, Prenatální období, Dudlík, Nepřítel, Celý postup, Vedoucí lékařka, Hračky na Heureka.cz