Dula - zbytečný luxus, nebo pomocná ruka?

Potřebujete v těhotenství poradit? Chcete mít při porodu někoho, kdo vám psychicky pomůže a celou dobu vám bude stát po boku, aniž by zastínil roli vašeho partnera? Zkuste dulu!
Dula - zbytečný luxus, nebo pomocná ruka?

‚Dula' je starý řecký název, který se dnes používá pro speciálně vyškolenou ženu, jež poskytuje především psychickou (ale i fyzickou) oporu nově se rodící matce a přispívá k dobrému startu celé nové rodiny – tak zní oficiální popis práce duly. Na první pohled se zdá, že dula je náhrada za blízkou přítelkyni, která v případě potřeby nastaví ucho a půjde se za vás bít. Částečně je to tak. Dula by vám měla být oporou v době těhotenství, při porodu i v prvních týdnech po něm. Měla by mít odborné znalosti, měla by vám umět poradit a zná vaše obavy i přání. Při porodu je dula spoluhráč, který kope ve stejném dresu, chrání vás a nedovolí, aby vás v porodnici jakkoli faulovali. Dula zná váš porodní plán, a zatímco vy se budete soustředit na porod, ona se postará o to, aby vše probíhalo, jak jste si přála a jak je pro vás nejlepší.

Porod bez stresu

V poslední době je o služby dul stále větší zájem a některé porodnice se tomuto trendu přizpůsobily. Přímo v nabídce tak uvádějí, že přítomnost duly schvalují. Právě to je pro mnoho maminek rozhodující moment pro volbu duly a nemusejí to být vůbec prvorodičky. Naopak, je mnoho žen, které mají s přístupem personálu u porodu špatné zkušenosti, a proto pro druhý porod zvolí pomoc duly. Ta by měla mít s danou porodnicí zkušenosti, personál by ji měl respektovat a naopak a vše by mělo probíhat příjemně, aby rodička neprožívala zbytečný stres a nevzpomínala na porod jako na něco ponižujícího. Velkým omylem však je zaměňovat práci duly s prací porodní asistentky. Dula porod nevede, ale s personálem samozřejmě spolupracuje. Je ale skutečně jen pomocnou rukou a psychickou oporou.

Na psychice záleží

Ačkoli to může znít banálně, psychická pohoda při porodu hraje v jeho průběhu velkou roli. Z amerického výzkumu vyplývá, že přítomnost duly u porodu snižuje počet císařských řezů o 50 procent, délku první doby porodní o 25 procent a použití kleští o 40 procent. Maminky v péči dul jsou prokazatelně v lepší psychické pohodě, déle kojí a vůbec se cítí sebejistěji a komfortněji. Přestože podobnou funkci může zastat manžel, maminka nebo kamarádka, dula má nespornou výhodu v tom, že je v oblasti těhotenství a porodu školená. Zatímco kamarádka vás ve vašich obavách uchlácholí, dula vám svůj názor opře o zkušenosti. Pro někoho je dula zbytečným luxusem a někomu může opravdu pomoci. Každá maminka je jiná. Máte s dulami nějakou zkušenost?

Česká asociace dul charakterizuje duly takto:

•Dula ženě poskytuje emocionální podporu a potřebné informace během těhotenství, porodu a šestinedělí. Pokud si to rodička přeje, dula s ní zůstává po celou dobu porodu: psychicky ji podporuje, vytváří pro ni zázemí a může jí též fyzicky pomáhat. Je připravena být oporou každé ženě, ať se rozhodne pro jakýkoli způsob porodu nebo se porod jakkoli vyvine. Duly ČAD jsou vázány Etickým kodexem ČAD.

•Dula si klade za cíl přispívat k dobré tělesné a duševní pohodě matek a novorozenců. Charakterem se práce duly řadí mezi pomáhající nezdravotnické profese. Dula specifickým způsobem doplňuje práci porodních asistentek, lékařů a zdravotních sester. Nezasahuje do jejich kompetencí, ale spolupracuje s nimi, stejně jako s otcem a dalšími členy rodiny. Chová v sobě dostatek lásky, aby mohla mateřským způsobem pečovat o nově zrozenou matku („mothering the mother").

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články