Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Důslednost není přísnost! Děti, které mají hranice, jsou v životě jistější

Simona Procházková 20.  6.  2018
Tuto větu jsem slýchala od své maminky i zkušených kamarádek už od doby, kdy jsem syna ještě nosila pod srdcem. Jasně, mami, budu, vždyť ty jsi taky byla a vychovala jsi nás s bráchou oba skvěle! Jenže – pak přijde realita a člověk se v tom tak trochu ztrácí… Rady o potřebě důslednosti ve výchově budete dostávat nejspíš často.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano, hezky se o tom povídá, lehko se to odkývá („vždyť to je přece jasné!“), ale v každodenním životě s rošťáckým batoletem, které prakticky v jednom kuse zkouší vaši trpělivost a zvědavě (a poťouchle) zjišťuje, co všechno si může dovolit, se to o něco hůře provádí.

„Všichni jsme chybující a podléháme různým životním dějům a podnětům.
Důslednost tedy neznamená za každou cenu lpět na něčem, co si stanovíme jako požadavek ve výchově.

Alena: „Manžel má na syna velké nároky a na výchově se neshodneme“

Je to o tom, že každý z nás jako rodič má ze své přirozenosti a osobnostního nastavení jiné mantinely pro to, co chce od svého dítěte, co toleruje, každý máme určité hodnoty, které ctíme, a tento pohled přenášíme i do výchovy. Z toho plynou jasné hranice, co konkrétně ve výchově dítěte prosazujeme,“ je přesvědčena dětská psycholožka a psychoterapeutka Mgr. Irena Beranová.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Péče o dítě a jeho výchova, Terén, Bonbón, Diktátor, Výchovný postup, Dokonalost, Cholerik, Život, Nastavený mantinel, Mantinel, Okolní svět, Hledání, Dostatečný prostor, Přísný rodič, Pravidlo, Sbírání, Irena Beranová, Volnost, Dětská psycholožka, Přísnost, Velký nepořádek, Jednoduché pravidlo, Věk dítěte