Maminka.czKojenec

Důvody, proč si vás nechce vzít, ale bojí se vám to říct

Josef Kraus 26.  4.  2012
Důvody, proč si vás nechce vzít, ale bojí se vám to říct
Rozhodnutí o vstupu do manželství je jedno z nejtěžších, jaké musí muž během svého života učinit. Z divokého mustanga se najednou musí stát ochočený koník. Není proto divu, že s výběrem té pravé většina pánů otálí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máte delší vztah, dostatečný věk i zázemí a chcete se dál posunout v životě? Pak je manželství s vaším partnerem velice častým krokem vpřed. Na svatbu ovšem musí být dva. Váš partner si vás musí chtít vzít dobrovolně z vlastní vůle. Někdy nabídka k sňatku přijde sama, jindy na ni ovšem čekáte marně.

Kde je problém? Proč se ještě nevyslovil? Může to být tím, že mu k tomu nepřijde vhodný čas, nebo snad se nechce ženit vůbec, či si jen nechce brát zrovna vás? Na tyto otázky existuje pestrá škála odpovědí a je velice těžké určit, jaký důvod pro „nevyslovení se“ má zrovna ten váš partner. Nyní si představíme alespoň ty nejčastější, které by vás mohly navést k jádru problému. Jejich pochopením můžete zjistit, zdali jeho dilemata překonáte, nebo pro vás úspěšné cesty ke sňatku není.

Je příliš brzy

Nejčastějším důvodem pro mužské oddalování svatby je pocit, že je na ni ještě příliš brzy. Tento důvod lze ještě rozdělit podle dvou různých příčin. Zaprvé si o sobě muž myslí, že je ještě na ženění mladý, že má čas, že si chce ještě nějakou dobu užívat mládeneckého života, být bez závazků, moci si dělat co chce, nebo alespoň být ve vztahu, z nějž může bez větších komplikací v případě nutnosti vycouvat.

Zadruhé sebe nepovažuje za příliš mladého, ale zato si myslí, že váš vztah je příliš čerstvý pro tak vážný krok. Nevylučuje tedy a priory svatbu jako takovou, ani svatbu s vámi konkrétně, jen má obavy o to, zdali se vy dva znáte ještě natolik dobře, abyste přikročili k tak vážnému (ideálně doživotnímu) kroku.

V obou případech je mužská ideální doba pro ženění značně subjektivní. Někomu nepřijde brzy se ženit v 25 letech, jinému se zdá svatba ve 30 brzy. Někdo pozná svou vyvolenou po půlroční známosti, další potřebuje s ženou nějakou dobu kamarádit, nějakou dobu chodit a nějakou dobu bydlet, aby se přesvědčil o správnosti své volby. Zde se projeví, nakolik svého partnera znáte a dokážete odhadnout čas, kdy bude na svatbu připraven.

Možná nejste ta pravá

Druhým nejčastějším důvodem pro odkládání sňatku z mužského hlediska je pochopitelně domnění, že vy nejste ta pravá pro manželství a založení rodiny. Většina mužů zvládá být ve vztahu, u nějž si nejsou jisti, zda se z jejich partnerky má stát jejich manželka. Dokáží s ženou chodit, stýkat se, dokonce i bydlet, přestože ve svém nitru vědí, že tuto ženu si nikdy nevezmou.

Takovýto přístup je samozřejmě velice problematický a nutně vyvolává v mnoha ženách falešné naděje. Málo mužů dokáže být v tomto zcela upřímných a říci své partnerce, že jim je s ní sice dobře teď, ale do vzdálenější budoucnosti s ní nepočítají. Bojí se, že okamžitě přijdou o to pěkné, co jim nabízíte. Je jim s vámi hezky a nechtějí to měnit. Zároveň ale tuší, že to k ničemu víc nevede.

Strach z dětí

Mnoho mužů před manželstvím couvá z obavy před plozením dětí. Je to takový zažitý vzorec – svatba, zplodit děti, živit hladové krky minimálně čtvrt století, konec vlastního života. Řadě chlapů by nevadilo vzít si ženu, s níž sdílejí dlouhodobý vztah nebo dokonce i domov. Nic by se tím pro ně nezměnilo. Dál by měli svou zábavu, dál by měli kariéru, dál by se chodili domů milovat s tou samou ženou.

Svatba ale znamená, že se jejich okolí začne pravidelně vyptávat na tvorbu potomků a s tím muži ještě nemusí být smířeni. Pokud na dítě vysloveně nespěcháte a rády si ještě užijte mládí a možností, které vám současný svět nabízí, aniž byste se musely starat o děti, ale přesto chcete svůj vztah posunout dál, musíte muži vysvětlit, že po něm děti ihned po svatbě nebudete chtít. Můžete ho tím uklidnit.

Obava ze změny

Muži mají vůči instituci manželství nedůvěru také proto, že kolem sebe vidí, jak dopadly manželství jejich známých, kamarádů a příbuzných. I přesto, že nemusely skončit rozvodem, muži vnímají, že se ženatým párům výrazně změnil život. Pánové jsou usedlejší, už tolik nechodí za kamarády, protože jejich manželky jim to nechtějí dovolit, zatímco ženy o sebe přestávají tolik dbát, tloustnou a začínají sledovat stupidní seriály v televizi.

Muži se bojí, že se jejich sexy, sympatická, sportovní a aktivní přítelkyně svatbou promění v obtloustlou domácí puťku, jejíž jedinou zábavou je sledování televize, reklamních letáků se slevou potravin a peskování manžela. Samozřejmě, že se nic podobného z ženy po svatbě stát nemusí. Ale stereotypy jsou stereotypy. Dokažte, že právě vy se nezměníte ve vlastní nebo v jeho matku a manželství nemusí nutně znamenat změny, rostoucí stereotyp a nudu.


A co vy? Má váš partner strach ze svatby, nebo už vybíráte místo pro obřad? Podělte se o svůj názor na webu Nerozhodni.cz.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Zatěžkávací zkouška, Dlouhodobý vztah, Vaš, Důvod, Boj, Peskování