Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

„Dva měsíce mateřské jsou tu povinné," říká Češka žijící v Berlíně

Veronika Vlachová 7.  6.  2018
Pro matky s dětmi se v Berlíně pořádají workshopy, jak si poradit s plačícím dítětem, pravidelná setkávání u kafe nebo speciální hodiny jógy. Už třetina německých otců odchází na rodičovskou dovolenou a od dvanácti měsíců má dítě zákonnou garanci místa v jeslích. Jak fungují další záležitosti během rodičovské dovolené v Německu? A jak vlastně dlouho trvá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem poprvé nastupovala na mateřskou dovolenou v německé metropoli, nenapadlo mě, jak nabitý program budu mít: plavání, setkání s ostatními matkami v dětských kavárnách, hodiny cvičení po porodu, kurz dětských masáží nebo vaření příkrmů. Nabídka pro rodiče s dětmi (nejen) pro prvních dvanáct měsíců je bohatá. Často takové kurzy nestojí ani příliš peněz, protože se spousta programů, zvlášť pro jazykově znevýhodněné rodiny, finančně podporuje ze státního rozpočtu.

 „V Německu platí těhotným porodní asistentku,“ říká Češka žijící v Berlíně

Dokonce se po Berlíně i díky zvyšujícímu se procentuálnímu počtu otců na rodičovské profilují i ryze otcovské skupiny, kurzy a workshopy, které pomáhají hledat rovnováhu mezi prací a rodinou nebo nacházet láskyplný vztah se svým potomkem. Ostatně dva měsíce z celkové zdejší 14měsíční rodičovské dovolené náleží právě otcům. A pokud si je nevyberou, propadají. Muž v kvádru a s potomkem v nosítku na hrudi není tady žádnou raritou.

A pokud se po Berlíně pohybujete jako matka s dítětem v kočárku, čeká vás alespoň z této strany vcelku příjemný život. I s takovou kategorií lidstva se tu totiž počítá: Široké bezbariérové ulice, výtahy ve většině stanic metra či S-bahnu, dostatečně veliké toalety v restauracích a vcelku automaticky vám v případě nouze vždycky někdo bez řečí skutečně pomůže. 

„Pobyt v německé porodnici by se dal přirovnat k dovolené," říká Češka žijící v Berlíně

Rodičovské volno si můžete vybrat, kdykoliv chcete

Každá matka si zde v Německu musí povinně vybrat alespoň dva měsíce mateřské dovolené. U prvního dítěte, kdy jsme se nemohli spolehnout na dlouhodobější výpomoc rodiny, jsme tak díky německému systému mohli s manželem trávit měsíční rodičovskou dovolenou oba najednou. Příspěvek se totiž nevyplácí rodině, ale každému rodiči zvlášť, což v praxi znamená dvě třetiny platu vypočteného z průměrného platu za poslední rok před narozením dítěte (ovšem částka nesmí celkově po výpočtu překročit 1800 € za měsíc).

Cestovatelský deník rodičů Veroniky a Radka, kteří se vydali na dvouměsíční cestu autem po Evropě se svými dvěma malými dětmi, si můžete přečíst TADY

Před třemi lety se také nově zavedl další rodičovský program, díky kterému si rodiče mohou s rodičovským příspěvkem volně nakládat a třeba si část volna vybrat až do 8 let věku dítěte (ovšem již bez příspěvku, který se zpravidla vyplácí do roku, maximálně dvou let věku dítěte). V našem případě jsme v pořadí druhou rodičovskou dovolenou skutečně prožili jako dovolenou: Zatímco já pracovala coby novinářka na volné noze a můj muž si oficiálně užíval rodičovskou, vyrazili jsme na tříměsíční cestování po západní Evropě. Tehdy jsme s tříletým synem a devítiměsíční dcerou projeli Belgii, Francii, Španělsko či Portugalsko. A dodnes ze zážitků, vzpomínek i zkušeností žijeme.

Rodičovská dovolená na cestách! 13. díl: Plusy a mínusy cestování

Školky v Berlíně nejsou problém. Potíže jsou s personálem

Jakmile rodičovská skončí, máte na vybranou: Buď se nechat finančně podporovat svým mužem, snažit se alespoň částečně pracovat, nebo své dítě svěřit do péče některé ze zdejších institucí. Školky a jesle v Berlíně jsou na nástup ročních dětí víceméně připravené. Na základě zákonu z roku 2013 má každé roční dítě nárok na místo v jeslích, proto musely vznikat i tzv. Kinderladen, tedy menší školky pro děti od 12 měsíců, jako houby po dešti.

Jen v okruhu jednokilometrového rádia od našeho domova se jich nachází alespoň patnáct! A právě kvůli vysokému počtu dětí s nárokem na jesle se v posledním roce výrazněji bojuje o dostatečný personální stav, což nepřímo způsobuje i vynucené nižší počty dětí v institucích, a tím pádem i boje o místa ve školkách, resp. jeslích. Na tenhle fakt na konci května také upozornila největší demonstrace na toto téma v Berlíně, která vyžaduje intenzivnější angažovanost vlády pro budoucnost dětí vyrůstajících v Německu.

Necháváte miminko vyplakat? Nedělejte to! Škodí to jeho vývoji

Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Mateřská dovolená 2018: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2018: Kalkulačka mateřské

Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Rodina a vztahy, Mateřská škola, Rodičovský příspěvek, Španělsko, Demonstrace, Portugalsko, Nabitý program, Jesle, Láskyplný vztah, MEŠ, Ostatní matka, Čéška, Belgie, Dovolená, Pobyt, Cestovatel, Mateřská dovolená, Devítiměsíční dcera, Evropa, Plačící dítě, Částka, Malé dítě