Maminka.czTěhotenství

Dva na cestách: Zvažte, jestli s bříškem na dovolenou musíte

Zuzana Labudová 18.  7.  2013
Může těhotná žena cestovat, nebo ne? Záleží na tom, kdy, kam a čím. Rozhodujte pečlivě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zásadní je především to, ve které části gravidity se budoucí maminka právě nachází. V prvním trimestru se vám dost možná ani nebude nikam chtít. Jednak budete právě zpracovávat tu skvělou novinu, že se brzy stanete matkou, jednak je velmi pravděpodobné, že alespoň část tohoto období strávíte v objetí se záchodovou mísou.

Těhotenské nevolnosti se nejčastěji soustřeďují právě do prvních tří měsíců a řadu těhotných žen trápí natolik, že je doslova vyřadí z běžného provozu. V takovém případě je opravdu rozumnější strávit tyto dny doma a v klidu, třeba v něžné péči nastávajícího tatínka. Na druhou stranu těhotenství, jak známo, není nemoc, takže pokud máte od zimy na first minute zakoupený zájezd a cítíte se dobře, není vůbec nutné cestu rušit a platit stornopoplatky.

Koneckonců, za rok se na skutečnou dovolenou vydáte jen stěží a ještě budete ráda vzpomínat, jak jste si s partnerem užili poslední chvíle ve dvou. Vždy je ale dobré konzultovat stav s ošetřujícím lékařem nebo lékařkou. První trimestr je totiž také nejvíce rizikovým obdobím, v němž až 15 % těhotenství končí spontánním potratem.

Na cestách by vás tak mohlo zaskočit nečekané krvácení a bolesti břicha - a v takovém případě je vždy lepší být v domácím prostředí. Pokud byste se kupříkladu vydala do nějaké exotické destinace, můžete se setkat jen s omezenou lékařskou péčí a zcela nevyhovujícími hygienickými podmínkami ve zdravotnickém zařízení, ačkoli hotel bude vybaven špičkově.

Porod v exotice?

Po prvních třech měsících bývá často situace už úplně jiná. Ve druhém trimestru většině žen pominou nevolnosti, okolí už ví, že jste v očekávání, takže se k vám podle toho chová, vy i partner jste zcela srovnaní s životními změnami, které vás čekají, a vy jste zřejmě plná energie a optimismu. V takovém případě je namístě tuto příznivou konstelaci využít a dopřát si prima dovolenou. Riziko potratu je od 13. týdne gravidity již jen velmi malé a ve druhém trimestru se obvykle také vyskytuje jen málo komplikací.

Ale i tento čas má svá pro a proti. V současné době se zhruba 3 % dětí rodí ve druhé polovině druhého trimestru, tedy přicházejí na svět jako extrémně nezralí novorozenci. Když přijde malý nedonošeneček na svět v exotické krajině, můžete se dostat do velmi nepříjemné situace. Tu bude komplikovat už fakt, že si se zdravotním personálem nebudete úplně dobře rozumět. U nedonošených dětí velmi záleží na postupu, který lékaři zvolí - ten může zásadně ovlivnit nejen vyhlídky dítěte na přežití, ale i jeho budoucí zdravotní potíže. A v malé ostrovní nemocnici kdesi uprostřed oceánu budou mít téměř jistě s péčí o nedonošené děti mnohem menší zkušenosti než například u pražského Apolináře.

Je jen velmi málo pravděpodobné, že by vám s extrémně nezralým novorozencem dovolili transfer domů třeba z Dominikánské republiky, takže navíc budete muset počítat s vysokými náklady na léčbu potomka, která u nás stojí zhruba sto tisíc korun na den. A bohužel nelze automaticky předpokládat, že vše zaplatí pojišťovna, protože pojistné se obvykle vztahuje na záležitosti související s potratem nebo předčasným porodem, ovšem už jen zřídka také na hospitalizaci dítěte, které vlastně před vycestováním právně ještě neexistuje.

Ve třetím trimestru už se vaše tělo i mysl pomalu, ale jistě chystají na porod a na nějaké velké cestování zřejmě nebudete mít ani pomyšlení. Miminko už je sice dostatečně velké na to, aby mimo dělohu přežilo bez zásadních komplikací, vy se ale pravděpodobně začínáte cítit jako hroch, takže cesta za podobnými živočichy vás asi moc neláká.

Kromě toho letecké společnosti obvykle nerady přepravují ženy v posledních šesti týdnech těhotenství, protože změny tlaku v kabině mohou porod uspíšit.
Od ukončeného 37. týdne byste už opravdu neměla cestovat nikam, protože v tomto období jste již v termínu porodu, a ten může přijít skutečně kdykoli.

Vlakem, nebo letadlem?

Na kratší vzdálenosti, třeba do zaměstnání, můžete cestovat prakticky bez omezení, pokud tedy není vaše gravidita z nějakého důvodu riziková. V cestování autem nebo autobusem vás zprvu mohou limitovat nevolnosti, později není důvod se těmto dopravním prostředkům vyhýbat.

Samostatnou kapitolou je řízení auta těhotnými ženami -obvykle se nezakazuje, ovšem vyžaduje se dodržení několika zásad: zejména jde o důsledné poutání pásy nad a pod břichem a samozřejmě dodržování dopravních předpisů a zásad bezpečné jízdy, mimo jiné proto, že v jiném stavu obvykle dochází k určitému zpomalení reakcí a ztížení koncentrace. Na větší vzdálenosti je ideální vlak - můžete se v něm projít, dojít si na záchod, s tolerantními spolucestujícími si můžete i natáhnout nohy na protější sedadlo.

A pokud jedete na již zmíněnou dovolenou, uvědomte si, že uvnitř letadla je podobný tlak jako v dvoutisícové nadmořské výšce, což některým ženám může působit potíže. Obecně se odborníci shodují na tom, že do konce 7. měsíce těhotenství je cesta letadlem pro budoucí maminky bez rizika, v další fázi gravidity některé aerolinky vyžadují potvrzení od ošetřujícího gynekologa, že těhotná žena může letět. Dlouhé sezení vám může způsobit otoky, proto se i v letadle snažte každou hodinu projít.

Vsedě můžete také trochu cvičit - napínat lýtkové svaly, prohýbat chodidla a podobně. Nezapomeňte si často říkat letuškám o kelímek vody. Co se týče výběru lokality, samozřejmě byste se měla vyhnout nebezpečným místům, kde například hrozí únosy cizinců či lokální válečné konflikty. V případě pobytů u moře rozhoduje samozřejmě vybavenost hotelu, takže v tomto případě je lépe nešetřit a připlatit si za pobyt v hotelu s více hvězdičkami.

Ani tam se vám ale nemusí vyhnout průjmová onemocnění a podobné potíže. Hory s nadmořskou výškou nad 2500 m n. m. byste měla raději vynechat. A samozřejmě je třeba dát si pozor na to, co jíte a pijete. Vyvarujte se také pobytu na přímém slunci a hodně pijte. Vyplatí se rovněž zjistit si předem, kde je nejbližší zdravotnické zařízení. Štěstí totiž přeje připraveným.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Životní změna, Storno, Vybavenost, Vysoké náklady, Cesta, Poutání, Dlouhé sezení, Aerolinky, Letuška, Čest, Dov, Lýtko, Dominikán, Plná energie