Maminka.czŠkolák

Dvojčata ve škole: společně, nebo odděleně?

Lucie Kaufnerová 15.  10.  2009
Dvojčata ve škole: společně, nebo odděleně?
Z vašich dvou malých raubířů už jsou prvňáčci. Proběhlo vám jako jejich mamince hlavou, jestli je dát do stejné, nebo naopak do jiné třídy? Nebo vás to vůbec nenapadlo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravděpodobně jste se už v jejich předškolním věku občas zamyslela nad tím jestli máte svá dvojčátka vést k samostatnosti a přihlásit každé z nich do jiného kroužku, nebo je nechat stále při sobě. Na jednu stranu je nesporné, že sourozenci si navzájem pomáhají, ale na stranu druhou je třeba vést je k samostatnosti a nevnímat je pouze jako jeden celek. Některé maminky proto už ve školce svá dvojčátka oddělí, jiné o tom uvažují při zápisu do první třídy. Nakonec ale většina z nich upřednostní umístění dvojčat do stejné třídy.

Dobře si uvědomuje, že mít obě děti ve stejné třídě přináší řadu výhod. Mají stejné úkoly i stejný rozvrh hodin, na rodičovské schůzky se chodí pouze do jedné třídy. A pro dvojčata samotná je velké plus, že mají neustále vedle sebe spojence. V případě této varianty je však velmi důležitý přístup pedagoga, který musí každé z nich považovat za zcela samostatné a vyhnout se srovnávání. Někdy se totiž stává, že je spolužáci či učitelky označují jako „dvojčata“ nebo třeba „kluci Nováci“, popřípadě „holky Havlovky“. Je pak mrzí už jen to, že ostatním se říká Janičko nebo Péťo, a jim „dvojčata“. Pokud se rozhodnete svá dvojčátka usadit do lavic různých tříd, tomuto riziku se vyhnete a určitě je povedete k větší samostatnosti a průbojnosti - budou se muset spolehnout sama na sebe. Univerzální rada, jak toto dilema vyřešit, asi neexistuje. Ale nezoufejte a nedělejte si zbytečné starosti, možná to za vás vyřeší vaše děti samy.

Tipy a rady pro rodiče dvojčátek

Jsou spíš spolužáci-sourozenci než dvojčata Dana, Sára a Dan (8 let)

Když měli nastoupit do první třídy, nenapadlo mě dát každého jinam. Ve škole byli představeni sice jako dvojčata, ale jen proto, aby se ostatní děti nedivily, že mají společné příjmení. Všichni je od začátku brali samostatně, nikdo je nesrovnával a brzy už seděli každý s někým jiným. Jsou spíš spolužáci než sourozenci. Pochválení dostanou jako jiní ve třídě. Školní kroužky mají každý jiné. Sára chodí na keramiku a angličtinu, Dan si vybral raději počítače. Mimoškolní aktivity však mají společné. Zaprvé mají stejné zájmy a zadruhé je to pro mě snadnější. Takže oba chodí hrát tenis a házenou.


Maminčin odborník PhDr. Ilona Špaňhelová psycholožka s dlouholetou praxí v poradenství se zaměřením na raný vývoj a výchovu dítěte

Prospěje dvojčatům rozdělení do různých tříd, nebo jim to spíš uškodí?

Většinou mám zkušenost, že na první stupeň základní školy nastupují dvojčata do stejné třídy. Pro ně i pro jejich rodiče je to z mého pohledu vhodnější. Ve většině případů může jejich rozdělení nastat na druhém stupni (některé dvojče může přestoupit na gymnázium) nebo při nástupu na střední školu. Je důležité vnímat každé dvojče jako individualitu, speciální osobnost. Nesrovnávat, přistupovat k němu speciálně jako k jedinci, který má své plusy, dovednosti a znalosti rozdílné od svého sourozence.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Školák, Dvojčata, Základní škola, Dvojča, Univerzální rada, Společné příjmení