Maminka.czOčkování

Dvouměsíční dítě dostalo černý kašel od neočkované sestry. Matku to zaskočilo

25.  9.  2018
Rodičů, kteří odmítají byť jen základní očkování svých dětí, přibývá všude na světě. A s tím stoupá i počet případů nemocí, které už byly celkem dost vzácné. Jeden takový případ teď hýbe internetem. Schválně se na ilustračním videu podívejte, jak vypadá černý kašel u kojence.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za redakci Maminky máme jasno: Jsme zastánci preventivního očkování proti nemocem, jako jsou černý kašel, záškrt nebo tetanus, samozřejmě s přihlédnutím k individuálním rizikům. Podporujeme také například rozložení očkování u dětí, které ho špatně snášejí. Případy, jako jen ten následující, nám rozum nebere. 

Novinky v očkování 2018: Jak se letos změnil očkovací kalendář pro děti?

Jistá Shannon, Američanka, se svěřila na Facebooku, že její dvouměsíční syn v nemocnici bojuje s černým kašlem. Přiznala, že ji šokovalo, když se od doktorů dozvěděla, že ho dostal od své starší sestry. Ani jedno z dětí nebylo proti nemoci stejně jako proti dalším očkováno, protože to matka odmítla. Pro kojence je černý kašel smrtelně nebezpečný a ani v tomto případě není stále jasné, jak chlapeček nemoc zvládne.

Překvapivé na celém případu je, že žena krom očkování odmítá i myšlenku, že se rozhodla špatně – respektive chce po ostatních, aby jí potvrdili, že její rozhodnutí bylo správné. Z jejích jiných postů vyplývá, že podle ní nemocem lze případně předejít například vhodným životním stylem. "Proboha, žádné veganství ještě nikoho před černým kašlem nezachránilo," valí se na ni na síti kritika. 

Matka dvou nemocných dětí se na síti původně obrátila na ostatní rodiče, kteří sdílejí její víru a ocitli se v podobné situaci, aby ji podpořili. Místo toho se musí vyrovnávat s přísnými odsudky .

I přes povinné očkování jsou spalničky opět na vzestupu. Máme se obávat?
Důslednost není přísnost! Děti, které mají hranice, jsou v životě jistější
Témata: Zdraví, Miminko, Kojenec, Nemoc, Očkování, Kašel, Vývoj, Veganství, Tetanus, Dostal, Základní očkování, Matka, Máť, Děti, Facebook, Podobná situace, Celý případ, Ostatní rodič, Dvouměsíční dítě, Tetan, Černý kašel, Dvouměsíční syn, Stará sestra, Kritika, Nemocné dítě, Zdraví na Heureka.cz