Maminka.czJídelníček

Dýňové recepty, které zvládnete levou zadní a ještě si pochutnáte

Markéta Novák Matějková 30.  10.  2016
Pokud vaříte stejně jako my ze sezónních surovin, tak určitě máte doma dýni. Pokud nevíte, co s ní, máme pro vás inspiraci z našeho oblíbeného podniku Králík v rádiu, kde můžete toto menu ochutnat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dýňový  pečený cheesecake s pomerančovou kůrou

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete:

  • 75 g másla + na vymazání
  • 180 g sušenek (např. BeBe)
  • ½ dýně nebo 1 malá dýně
  • 500 g Philadelphie nebo jiného sýru lučinového typu
  • 200 g 31% smetany, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • lžička vanilkového extraktu, vanilkový lusk nebo cukr
  • 50 g cukru nebo medu
  • 1 citrón
  • 1 klacík skořice

Postup:

Dýni rozpulte a vydlabejte všechna semínka. Rozkrájejte ji na kostičky a povařte je ve vodě s citrónovou šťávou, vanilkovým luskem a klacíkem skořice. Vyjměte a rozmixujte na kaši.

Na korpus rozmixujte sušenky a přimíchejte rozpuštěné máslo. Formu na dort si vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a naspod vysypejte sušenkami a důkladně je udusejte.

Bomba plná vitamínů? Dýně!
\
Dýňovou kaši smíchejte v misce nebo robotu s 500 gramy sýru lučinového typu, pak přidejte smetanu a všechny další ingredience včetně kůry a šťávy z jednoho citrónu.

Hotovou směs nalijte na korpus. Ten si můžete dopředu upéct na 180 stupňů, cca 5 minut, ale není to nezbytně nutné. Pečte 10 minut na 190 stupňů, následně stáhněte teplotu na 110 - 120 stupňů a pečte přibližně hodinu.

Dýňový quiche s kozím nebo modrým sýrem (určeno na formu 24 cm)

Klepněte pro větší obrázek

Na těsto budete potřebovat:

80 g másla nebo hery
200 g hladké mouky
1 lžíci vody
1 vejce

Na obsah koláče:

  • ½ nebo 1 malou dýni Hokkaido
  • kozí nebo modrý sýr dle chuti
  • 200 g sýru gouda
  • 4 vejce
  • 300 ml 31% smetany
  • trochu olivového oleje

Do mixéru vložte jako první změklé máslo, postupně přidávejte mouku. Až budete mít rozmixovanou přibližně polovinu mouky, přidejte lžíci vody a vejce. Následně přisypávejte zbytek mouky. Těsto nechte chvíli v lednici, aby si odpočinulo.

 

Vymažte si nízkou formu s vroubkovaným okrajem máslem nebo herou a dno formy pokryjte pečicím papírem. Těsto si rozválejte a přesuňte do formy. Prsty dotvarujte až do krajů a propíchejte ho vidličkou. Těsto zakryjte pečicím papírem, který posypete fazolemi. Korpus se takto při pečení nezvedne. Pečte ho na 180 stupňů přibližně 10 minut.

Úžasná DÝŇOVÁ POLÉVKA, která chutná i batolatům!

Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na malé kostičky a orestujte na másle nebo olivovém oleji. Orestovanou dýni si dejte do misky. Přidejte smetanu a vejce a důkladně promíchejte. S aromatickými sýry můžete u slaných koláčů naložit dvěma způsoby:

  1. sýr zamícháte rozkrájený na kousíčky přímo do směsi

  2. pokladete kousky do směsi nahoru

Na dno upečeného korpusu nasypte nastrouhaných 100 gramů sýru gouda či jiného nearomatického sýra. Nalijete směs s dýní a poté nasypte zbylých 100 gramů sýra. Vznikne vám tak křupavá krustička. Pečte na 160 stupňů přibližně 30 minut. Hotový koláč má kompaktní náplň a krustičku zlaté až hnědé barvy.

Králík v rádiu

Inspiraci na podzimní menu nám dodala pražská rodinná kavárna s hernou a dětským koutkem Králík v rádiu.

6x oranžové dobroty z dýně
Výživa a stravování

6x oranžové dobroty z dýně

Dýně trochu jinak
Rodina a vy

Dýně trochu jinak

Tip na víkendové jídlo: Sýrovo-dýňový koláč
Témata: Recepty, Jídelníček, Lev, Modrý sýr, Hokkaido, Quiche, Hotový koláč, Řeč, Korpus, Vanilkový lusk, Klacík, Recept, Dýňová polévka, Hokkaidó, Rozpuštěné máslo, Dýňový koláč, Bebe, Kavárna