Maminka.czZdraví

Elektrický zubní kartáček: Jak si vybrat ten správný

Reklama 27.  11.  2019
Kazivost zubů je jedno z nejčastějších onemocnění na světě – setká se s ním až 90 % celosvětové populace a podle Akademie věd České republiky trpí větší kazivostí zubů ženy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedním z faktorů, který má na kazivost zubů vliv, je pravidelné čištění. Vyplatí se proto nepodcenit volbu vhodného zubního kartáčku. Na co se zaměřit, abyste vybrali ten, který vám opravdu sedne?

Elektrický kartáček, váš parťák pro život

Určitě už jste slyšeli, že minimální doba, po kterou byste si měli čistit zuby, jsou dvě minuty. Studie nicméně prokazují, že si zuby průměrně čistíme ani ne celou minutu. Řada lidí navíc používá ultra měkké kartáčky, které vyžadují delší dobu čištění, jelikož zubní plak odstraňují pomaleji.

Pokud dbáte o své zdraví nebo pokud si svou zubní hygienou nejste jisti, sáhněte raději po elektrickém zubním kartáčku. Ten má oproti klasickému manuálnímu kartáčku řadu výhod. Pojďme se na ně podívat:

Technologie

Elektrické kartáčky v zásadě můžeme rozdělit na dvě skupiny podle toho, jakou technologii využívají, sonické a oscilačně-rotační, popřípadě oscilačně-rotačně-pulzační (tzv. 3D technologii).

Moderní kartáčky s 3D technologií využívají spojení 3 pohybů: oscilaci, rotaci a pulzaci. Díky tomu pulzací efektivně rozruší zubní plak bez toho, aniž by bylo potřeba na zuby tlačit, a pak ho lehce odstraní. Hlava kartáčku při čištění rotuje, mění směr a polohu čisticích vláken. K čištění není potřeba žádných speciálních znalostí, kartáček hravě zvládne veškerou práci za vás.

Sonické kartáčky fungují na principu vysokofrekvenčního stírání. Zuby čistí pohybem „nahoru a dolu“ a zároveň rozhání tekutinu po linii dásní i do mezizubních prostor, čímž efektivně čistí i hůře dostupná místa. Sonické kartáčky jsou díky jemným vibracím šetrné k dásním a zubům, nejsou ale přizpůsobené pro důkladné čištění vnitřní strany zubů. Pokud chcete zamezit hromadění zubního plaku na vnitřní straně zubů, dočistěte je menším jednosvazkovým kartáčkem.

Počet kmitů

Čím více kmitů (stěrů), tím efektivnější čištění. Při ručním čištění s kartáčkem zvládnete přibližně 400-600 pohybů za minutu. Oproti tomu jich sonický kartáček umí víc než 31 000 a s elektrickým kartáčkem s 3D technologií dokonce vykouzlíte téměř 60 000 pohybů za minutu.

Hlava kartáčku

Sonický kartáček je se svou podlouhlou hlavou velmi podobný manuálnímu kartáčku.

Elektrický kartáček s 3D technologií se vyznačuje kulatou hlavou, která pečlivě obklopí každý zub a přizpůsobí se jeho konkrétnímu tvaru. Kromě kartáčku byste měli dbát na výběr hlavice, která je pro vaše zuby a dásně nejvhodnější. Například Oral-B nabízí širokou škálu kartáčkových hlav, které jsou kompatibilní se všemi jejich elektrickými kartáčky.

Vybírat můžete hlavu se štětinami upravenými tak, aby odstranila o 100 % více plaku než klasická kartáčková hlava. Speciální „sensitive“ hlava s měkkými štětinami zas bude více vyhovovat lidem, kteří mají citlivější zuby a dásně. Použití právě této kartáčkové hlavy se doporučuje těm, kteří přecházejí z manuálního kartáčku na elektrický.

Kartáčková hlava Oral-B 3D white má uprostřed lešticí kalíšek, díky kterému pomáhá odstraňovat povrchové pigmentace. Účinně vás zbaví skvrn na zubech a pomáhá vybělit úsměv. Vybrat si můžete i hlavici speciálně navrženou tak, že se s ní lehce dostanete i do mezizubních prostorů nebo hravě zvládnete i péči o zuby s rovnátky. Díky značné variabilitě kartáčkových hlav si vždy můžete vybrat přesně tu, kterou právě potřebujete.

Stejně jako manuální kartáček, také hlavu elektrického kartáčku byste měli měnit každé 3 měsíce. V případě, že proděláte infekční onemocnění, tak i dříve (ihned poté, co dostonáte). Je to především z toho důvodu, aby se v kartáčku nedržely bakterie a aby účinnost vláken zůstala co největší, jelikož používáním kartáčku dochází k jeho opotřebení.

Výdrž baterie

Sonický kartáček vydrží bez nabití většinou přibližně týden, moderní elektrický kartáček s 3D technologií vydrží nabité až 14 dní.

Speciální funkce

Moderní elektrické kartáčky dávno nezůstaly pouze u čištění zubů. Smart ring na kartáčku svítí při čištění vaší oblíbenou barvou a senzor tlaku vás světelnou signalizací a snížením výkonu upozorní, pokud na zuby příliš tlačíte, a tím vám pomáhá být šetrnější k dásním. Při čištění můžete také vybírat z více různých režimů, díky čemuž si můžete čištění zubů přizpůsobit na míru a efektivně vyčistit i ta nejchoulostivější místa vaší dutiny.

Elektrický kartáček pro děti je vybaven menší hlavicí s měkčími vlákny, aby byl k malým dětským zoubkům co nejšetrnější. Často na nich najdete jejich oblíbené pohádkové postavy, díky kterým je čištění zubů zábavnější. Největšího úspěchu ale dosáhnete s pomocí speciální mobilní aplikace Disney Magic Timer, díky které si 9 z 10 dětí čistí zuby déle.

Elektrický kartáček pro náročné obsahuje mnoho zajímavých funkcí, které na jiných kartáčkách nenajdete. Oral-B Genius X s umělou inteligencí rozpozná váš styl čištění. Kartáček lehce spárujete se svým telefonem pomocí Bluetooth a přes mobilní aplikaci vám dá zpětnou vazbu k efektivitě vašeho čištění. Dokáže lokalizovat, kde přesně si právě v ústní dutině nacházíte. Upozorní vás, pokud si zuby čistíte nedostatečně, příliš dlouho či jste na některé místo zapomněli úplně. Pokud se chcete dozvědět co nejvíce o svých čisticích návycích a zajistit si čistý, zdravý úsměv bez nákladné návštěvy zubních specialistů, Genius X je jasnou volbou.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz

Video