Maminka.czNemoc

Ellenka přišla o vlasy, když se ztratila. Nechce chodit ven, pomůže jí paruka?

redakce 27.  9.  2018
Myslíte si, že plešatí jen muži? Bohužel. Nemoc zvaná alopecie si nevybírá, postihuje i ženy a to včetně malých holek. například Vanessu nebo Ellen. První z nich už pomáhá paruka, druhá doufá, že jí bude mít také.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ještě před pár měsíci byla Ellenka veselá holčička, která ráda tancovala a hrála si svoji nejlepší kamarádkou. Teď se stydí kamkoli chodit. Co se stalo? 

Letos o prázdninách jela s rodiči k moři do Bulharska, kde se bohužel na chvíli ztratila. Vlastně se nic nestalo, podobné chvilky zažije čas od času s dětmi snad každý rodič. Většinou následky chvilkové nepozornosti netrvají dlouho a dítě se objeví. Třeba za rohem, pod stolem, v jiném obchodě…

Dojemné! Týraný pes důvěřuje jen malému chlapci. Ostatních se bojí

Také Ellenku rodiče objevili velmi záhy. Jenže obrovský strach a stres způsobily, že holčička začala během několika dní ztrácet své krásné dlouhé vlasy. Vyděšená maminka nechala Ellenku vyšetřit hned v Burgasu. Lékaři v Čechách posléze potvrdili alopecii.  Ráno si holčička místo pletení culíků nasazuje kšiltovku a odmítá jít za kamarádkou do školky. Stydí se, že místo blonďatých vlásků má jen chmýří. 

Někdy dočasně, někdy natrvalo

Alopecie si nevybírá. Záludné autoimunitní onemocnění propuká zcela nečekaně a způsobuje dočasnou, ale mnohdy i trvalou holohlavost. Pro psychiku žen a dívek proto představují obrovskou pomoc paruky na míru, které jsou k nerozeznání od původních vlasů. Bohužel, jedna vyjde na desítky tisíc korun, což si ne každý může dovolit. 

Holčičky, které se proměnily v princezny z Disneyovek, rostou do krásy

„Alopecie je nadměrné vypadávání vlasů končící až plešatostí, holohlavostí, kdy vlasy nejsou nahrazovány novými. Někdy jde o onemocnění dočasné, kdy vlasy v budoucnu zase narostou, jindy je však trvalé, to v případě, kdy se poškodí vlasové kořínky.  Důvodů, proč náhle propukne, může být mnoho. Zavinit jej může třeba hormonální nerovnováha, infekce nebo jednorázový hluboký stres,“ vysvětluje lékařka Elizabeth Adenubiová z Vlasového centra pražské nemocnice na Vinohradech.

Právě hluboký stres byl nejspíš příčinou vzniku alopecie i u čtyřleté Ellenky. Bohužel ji podle lékařů nejspíše postihla nejméně častá, ale nejtěžší forma, kdy člověk ztrácí všechny vlasy a ochlupení všude na těle. Krom toho existují formy nemoci, které se projevují jen místními ložisky, případně ztrátou vlasů, kdy ostatní ochlupení nemizí. Narostou jí ještě někdy vlastní vlasy?  Těžko říci, šance je asi padesátiprocentní, případně nemusí vyrůst všude.  

Pramen, který pomáhá

Alopecie je velmi stresující onemocnění, které má výrazný dopad na kvalitu života. „U pacientů se často setkáváme s psychiatrickými problémy, zvláště s úzkostí a poruchami nálady. U dětí velmi záleží, v jakém vývojovém období nemoc propukne. Obecně děvčátka mají velkou stresovou zátěž s rozvojem nemoci po nástupu do školy,“ upozorňuje lékařka Adenubiová, která proto velmi vítá možnost pořídit holčičkám s alopecií paruky, jež jsou téměř totožné s jejich původními vlasy.  

Kryštof Michal: Jsme tak liberální rodiče, až nám z toho vstávají vlasy hrůzou

„Je to ohromná možnost, jak pomoci normálnímu psychosociálnímu rozvoji dítěte a přispět k tomu, aby se cítilo lépe a mělo kvalitní život,“ konstatuje lékařka. Ženám a dívkám s alopecií pomáhá nadační fond Pramen pomoci. Díky solidaritě dárců, kteří jsou ochotni přispět aspoň malým finančním obnosem na dobrou věc, a také díky obdivuhodné zručnosti vlásenkářek, jež dokážou vyrobit z pravých vlasů všívaných do speciální síťky dokonalé repliky původních účesů, získalo už několik dívek a žen nejen svou dřívější podobu, ale hlavně ztracené sebevědomí. Jako například Vanesa, která rovněž trpěla alopecií a doufala, že do školy nebude muset chodit bez vlasů. 

Mnohé další však zatím na své paruky čekají. Je mezi nimi i čtyřletá Ellenka - zatím jsou vybrané vlasy, ale paruka na míru stojí přes třicet tisíc korun, které chce nadační fond vybrat. 

Roztroušená skleróza už nebrání ženám, aby měly děti
Neobvyklé trápení: Moje dcerka má knírek
Holčička se nalíčila dětským make-upem. S boláky skončila v nemocnici
Témata: Zdraví, Předškolák, Výživa a stravování, Školák, Vaše příběhy, Nemoc, Vlasy, Par, Paruka, Nejtěžší forma, Pramen, Malá holka, Ochlupení, Vanessa, Čechy, Hormonální nerovnováha, Vlasový kořínek, Obrovský strach, Ellen, Vývojové období, Nadměrné vypadávání, Kvalitní život, Vyděšená maminka, Vanesa, Nejlepší kamarádka, Zdraví na Heureka.cz