Maminka.czChování a vztahy

Ema (36): Dcera má úžasnou vietnamskou kamarádku

Martina Machová 24.  11.  2012
Ema je rozvedená, po přestěhování žije sama s dcerkou v Praze. Rozvod i stěhování bylo pro obě náročné, bývalý manžel má novou rodinu a Ema s Katkou nový domov, práci i školu. A ve škole nové kamarády…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Katka chodí do druhé třídy, naštěstí se do nového domova stěhovala o prázdninách, a tak pro ni zářijový nástup do nové školy nebyl tak obtížný, jako kdyby školu měnila v průběhu roku. I přes Eminy obavy přišla Katka hned třetí den ze školy nadšená. Má prý novou kamarádku Marušku a chce s ní chodit do družiny a na keramiku.

Samostatná a trochu záhadná Maruška

Katka díky nové kamarádce zvládla přechod na novou školu skvěle a bez problémů zapadla do nového kolektivu. Katčina spokojenost se školou a novými přátelstvími posilovala kupodivu i Emu, pro kterou nebylo období po rozvodu vůbec jednoduché, a každou podařenou věc tehdy násobila dvěma. Po třech týdnech v nové škole čekaly maminku první třídní schůzky. Ema byla zvědavá na rodiče Marušky, se kterou se také ještě osobně neseznámila. Maruška chodila na žádost rodičů domů sama a o půl hodiny dřív, než odcházela z družiny Katka s maminkou. Bylo zvláštní, že šestiletá dívenka odchází z družiny bez doprovodu, ale paní družinářky Emě řekly, že Maruška to má blízko a je velmi samostatná a spolehlivá.

Opravdu jsem rasistka?

Na třídních schůzkách se vedle Emy posadila drobná (jak jinak) Vietnamka. Ema ji znala! Má totiž malý krámek s potravinami nedaleko školy. Ema trochu znejistěla, je Maruška opravdu vhodnou kamarádkou pro její Kačku? Hluboko zakořeněné předsudky, o nichž doposud netušila, že je v sobě nosí, začaly vystrkovat růžky. Ty však obratem přistřihla paní učitelka v okamžiku, kdy rodičům nadšeně děkovala za skvělou výchovu. Proč? Do třídy o 20 dětech totiž chodí dva Romové, Ukrajinka, Vietnamka a jeden chlapec s lehkou formou Downova syndromu. Kolektiv dětí však barvu pleti, národní ani fyziognomické odlišnosti naprosto neřeší. Je prý vidět, že mají skvělý příklad v rodinách! Děti se prostě kamarádí i dohadují napříč kulturami. Když Ema odcházela, ještě zaslechla paní učitelku (naschvál se déle oblékala), jak pomalu a s výraznou artikulací mluví s maminkou Marušky. Učitelka dívku velmi chválila za její samostatnost, vyzrálost a skvělé výsledky ve škole.

Maruška miluje špagety s rajčatovou omáčkou

Uběhl náročný rok a Kačka s Maruškou jsou už třeťačky, z družiny chodí domů sami, nejdřív se zastaví v obchodě za maminkou, pak jdou ke Kačence dělat úkoly. Někdy Maruška u Kačenky i večeří, miluje špagety s omáčkou z čerstvých rajčat. Nemá ráda rýži, tu má každý den k večeři a navíc ji musí vždy dojídat. I Kačka už byla u Marušky na večeři, maminka ji vyzbrojila informacemi z internetu, aby věděla, jak se má na lehce exotické návštěvě chovat, aby hostitele neurazila. Kačenka si tak vysloužila pochvalu Maruščiných prarodičů; popřála všem dobrou chuť, ochutnala z každé připravené misky, a ač to nebylo nutné – i Maruška jí doma příborem – snažila se Kačka jíst hůlkami. Vše snědla, jídlo pochválila, za večeři zdvořile poděkovala.

Ema by se ráda sblížila s Thi, ale…

Ema i maminka Marušky mají podobný osud, žijí bez muže, sami živí nejen sebe a dcerky, ale finančně vypomáhají i svým rodičům. I přesto, že jsou holčičky takřka jak dvojčata, mezi paní Thi a Emou je stále jakási bariéra, kterou nemá ani jedna z nich odvahu překonat. Uvidíme, co přinese další vietnamsko-český rok.

Témata: Chování a vztahy, Dcera, Vietnam, Ukrajinka, Hulka, Družina, Třídní schůzka, Katčin, Katčina, Kamarád

Video